Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday October 1, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-03-2012, 01:20 PM   #26
tebriel
Scooby Newbie
 
Member#: 244190
Join Date: Apr 2010
Location: Madison, WI
Vehicle:
2004 BRP WRX Wagon
2004 JBP WRX

Default

I noticed oil consumption can also depend on driving. I burned some oil heading through the mountains with a lot of boost and then engine braking.

Since getting back I haven't burned any at all for a couple months. 10C of temp difference isn't going to change how much oil you burn.
* Registered users of the site do not see these ads.
tebriel is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2012, 01:24 PM   #27
bako
Scooby Specialist
 
Member#: 226211
Join Date: Oct 2009
Location: Europe
Vehicle:
2002 impreza WRX JDM
blue

Default

yes, 10c won't change anything, but I think if turbo can be overheated and burn oil after that
bako is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2012, 12:02 PM   #28
Uncle Scotty
Scooby Guru
 
Member#: 16200
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
OK Houston
we have an Uncle

Default

Quote:
Originally Posted by bako View Post
yes, 10c won't change anything, but I think if turbo can be overheated and burn oil after that
i think you dont know what the hell you are doing
Uncle Scotty is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2012, 07:05 PM   #29
Newkid17
Scooby Newbie
 
Member#: 334165
Join Date: Oct 2012
Default

I agree a PVC valve is cheap and easy to change! As well as a good place to start!
Newkid17 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 12:36 AM   #30
bako
Scooby Specialist
 
Member#: 226211
Join Date: Oct 2009
Location: Europe
Vehicle:
2002 impreza WRX JDM
blue

Default

you think turbo can't leak oil from hot side to exaust? (yes, turbo can't BURN though, it can leak )

just want to know if such a consumption (if this is turbo related) can be seen from downpipe side when I remove it...
bako is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 12:49 AM   #31
chrisparno
Scooby Newbie
 
Member#: 334185
Join Date: Oct 2012
Default

i had the same problem and it led to me blowing my number 2 piston and it went through my oil pan not the block. but im looking for a new engine and dont know if i can put a 2000 impreza engine in a 2002 impreza wrx
chrisparno is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 09:59 AM   #32
itr.#1446
Scooby Newbie
 
Member#: 162447
Join Date: Oct 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: Northern NJ
Vehicle:
03 Wrx
Sonic yellow

Default

Well I replaced the turbo with a vf43 that was used, rinsed the intercooler out with gas, put a new pcv valve in and changed the oil from Mobil 1 which the po used to rotella t6 and all seems good again ( crossing fingers). We will see on start up this morning how it goes.
itr.#1446 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 03:09 AM   #33
bako
Scooby Specialist
 
Member#: 226211
Join Date: Oct 2009
Location: Europe
Vehicle:
2002 impreza WRX JDM
blue

Default

report back after 300 miles too.
bako is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 03:28 AM   #34
zashoe
Scooby Newbie
 
Member#: 329523
Join Date: Aug 2012
Chapter/Region: MAIC
Location: Hagerstown, MD
Vehicle:
2002 Impreza WRX
World Rally Blue

Default

you should be fine now, provided you got a tune. my wrx looked like a smoke machine til i replaced the turbo. not a bit of smoke since!
zashoe is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 10:42 AM   #35
itr.#1446
Scooby Newbie
 
Member#: 162447
Join Date: Oct 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: Northern NJ
Vehicle:
03 Wrx
Sonic yellow

Default

Yes my car was tuned by Sti Mikey..... I also forgot to mention the next day after I got it running I made a vent to atmosphere catch can for the block to inlet and valve covers to inlet lines until I can afford something nicer, turbo put me back for alittle. I did not want to start building a film back up in the freshly cleaned intercooler.
itr.#1446 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2012, 12:23 PM   #36
bako
Scooby Specialist
 
Member#: 226211
Join Date: Oct 2009
Location: Europe
Vehicle:
2002 impreza WRX JDM
blue

Default

report back please
bako is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 09:28 PM   #37
devilmademedoit
Scooby Newbie
 
Member#: 289267
Join Date: Jul 2011
Chapter/Region: Tri-State
Location: North Jersey
Vehicle:
03 wrx
wrb

Default

Any update on this? I have same symptoms . Gonna do compression test this weekend and if ok, setting up appointment for a leak down test. I thought it was head gaskets but now I'm second guessing myself. Hope it's not rings.
devilmademedoit is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2012, 06:12 PM   #38
Cois32
Scooby Specialist
 
Member#: 294755
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: Tri-State
Location: Delco,PA
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB vf39'd

Default

Quote:
Originally Posted by scooby717 View Post
I'm interested in seeing if an aos would fix the issue. I have almost the exact same symptoms with excessive smoke on startup and lots of oil in my intake track. This must have been happening to my 04 wrx for some time because when i first removed the hard black line that attaches to the tmic, it was 75% clogged with gunk. Compression test came out good, and it wasn't the turbo for i replaced that as well. I will be replacing the pvc to see of that helps

valves seals. happened to me with good compression and a couple turbo swaps
Cois32 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.