Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday December 21, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Normally Aspirated Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-30-2012, 09:01 PM   #1
Subie2Go
Scooby Newbie
 
Member#: 237699
Join Date: Feb 2010
Location: Flagstaff, AZ
Exclamation Starter will not engage

I have a '93 Loyale that had a push button 4WD 5 MT in it and I replaced it with a lower mileage engine and transmission (my engine died and I swapped in a D/R 5 MT).

The engine was from an '89 Loyale FWD automatic.

The Transmission was from an '87 GL.

Got everything swapped over, ground wires are checked, starters are checked and working and wires are connected, power works, battery is charged.

Problem: When trying to start the car, the starter will not engage and will not turn the engine over.

Any ideas?

Thanks.
* Registered users of the site do not see these ads.
Subie2Go is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2012, 09:45 PM   #2
GrundleJuice
NASIOC Supporter
 
Member#: 165749
Join Date: Dec 2007
Chapter/Region: South East
Location: stupid Florida
Vehicle:
2007 No YELLING
on the bus!

Default

Does the relay and/or solenoid close?
GrundleJuice is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2012, 01:38 AM   #3
Subie2Go
Scooby Newbie
 
Member#: 237699
Join Date: Feb 2010
Location: Flagstaff, AZ
Default

Quote:
Originally Posted by RaceFaceXC View Post
Does the relay and/or solenoid close?
i am going to try to check the relay, the solenoid does click, but does not engage the starter.
Subie2Go is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2012, 11:00 AM   #4
GrundleJuice
NASIOC Supporter
 
Member#: 165749
Join Date: Dec 2007
Chapter/Region: South East
Location: stupid Florida
Vehicle:
2007 No YELLING
on the bus!

Default

Quote:
Originally Posted by Subie2Go

i am going to try to check the relay, the solenoid does click, but does not engage the starter.
If the solenoid clicks then the relay is obviously working. Check voltage after the solenoid (might have to remove starter to bench test/disassemble). Should be close to voltage going into the starter. If there is a large voltage stop across the solenoid due to a high resistance (burned/broken contacts) then it is not enough to throw out the drive on the starter. At this point, a replacement starter is probably the most economical fix, just verify good voltage to the starter.
GrundleJuice is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2012, 03:16 PM   #5
Subie2Go
Scooby Newbie
 
Member#: 237699
Join Date: Feb 2010
Location: Flagstaff, AZ
Default

So i was able to go through everything and diagnose it as a bad battery cable, both ends looked good, but the center was pretty corroded so I replaced that and it started right up.

thanks again for all the help and comments. In the long run it think it will be better off since i now have the right information to check for other solutions if something else were to cause this to happen again.
Subie2Go is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.