Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday August 31, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Normally Aspirated Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-12-2012, 12:09 PM   #1
hotrodrex
Scooby Newbie
 
Member#: 239904
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: Headwaters of the Mississippi
Vehicle:
1997 EJ18 Impreza 5M

Question What is this doing in my EJ18? Pics inside- HLA, rocker arm wrong?

So I picked up a 97 Impreza L (EJ18 5M) for dirt cheap on Craigs. Dirt cheap because it sounded like the lash adjusters were all stuck and it ticked like a time bomb.
I pulled the drivers side valve cover and there were several collapsed HLA's. I pulled them from the rocker buckets and removed the o rings. A little bit of carb cleaner and some fresh oil pumped into them, reinstalled the o rings and fired it up. That side quit ticking. Sweet.

Then I opened up the pass. side valve cover and wtf?
One rocker wasn't aligned correctly with the valve. Notice that this rocker is a lighter color than the rest?



Pulled the rocker shaft off. Different Part Number stamped on it from the rest. "T6-2HA"


All the rest are stamped: "T5-2HA"


It is hard to see but the mounting block on the far left where it bolts to the head rubs against the back side of the rocker arm




So is this the correct rocker and it is just bent? Or did some goon put a rocker off a different motor in here?
* Registered users of the site do not see these ads.
hotrodrex is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2012, 01:22 PM   #2
Patrick Olsen
NASIOC Supporter
 
Member#: 120
Join Date: Jul 1999
Chapter/Region: AKIC
Location: Where the Navy sends me...
Vehicle:
1997 Legacy 2.5GT
QuickSilver Metallic

Default

I've never played with one of those before, but based on your pictures, it would appear that some goon put the wrong wrocker in there.
Patrick Olsen is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2012, 02:00 PM   #3
hotrodrex
Scooby Newbie
 
Member#: 239904
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: Headwaters of the Mississippi
Vehicle:
1997 EJ18 Impreza 5M

Default

I'm thinking the rocker that should be there would be stamped "T5-2HB".
Currently from left to right they are stamped:
T5-1HA > T5-1HB (cyl #1) then T5-2HA > T6-2HA (cyl #2)
From what I am guessing the rocker that is incorrectly installed is from the 3rd intake valve on the passenger side of a EJ22 or ? but they installed it on the 4th intake valve in my EJ18.
hotrodrex is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2012, 08:42 PM   #4
hotrodrex
Scooby Newbie
 
Member#: 239904
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: Headwaters of the Mississippi
Vehicle:
1997 EJ18 Impreza 5M

Default Update

Ran down to the local junkyard and picked up an entire rocker arm assembly for about $40.

The rockers i picked up are stamped T4 instead of the T5 of the original assembly.
Apparently the T4&T5 stamped rockers are interchangeable.
Just the odd T6 some moron put on this T5 assembly didn't work.

All is quiet(aside from a little piston slap at idle).
With 225k on it, I can't complain.
hotrodrex is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.