Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday August 28, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2013, 11:45 PM   #1
guitardeek
Scooby Newbie
 
Member#: 335808
Join Date: Oct 2012
Location: WV
Vehicle:
2013 WRX

Default 2013 WRX burning oil smell

Practically brand new wrx with 5,500 miles has a burning oil or something burning coming from the engine area. Sometimes I notice it from the drivers seat, usually when at a stop. I can also smell it coming from under the hood when i get out. I've check the oil level since I had it changed at 3000 miles, and it seems fine. Seems like there's a bit much exhaust coming out of the pipes for a few minutes after I turn off the engine. Am I just paranoid as usual about my car, or are other people having this issue? Also have dry rotted rubber at the top of my strut mounts. Probably unrelated, but curious if other folks have any ideas.
Thanks.
* Registered users of the site do not see these ads.
guitardeek is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 09:06 AM   #2
freddy121389
Scooby Specialist
 
Member#: 294644
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: MAIC
Location: Washington DC
Vehicle:
2011 WRX Agile Auto
DGM 301whp 335wtq

Default

Quote:
Originally Posted by guitardeek View Post
Practically brand new wrx with 5,500 miles has a burning oil or something burning coming from the engine area. Sometimes I notice it from the drivers seat, usually when at a stop. I can also smell it coming from under the hood when i get out. I've check the oil level since I had it changed at 3000 miles, and it seems fine. Seems like there's a bit much exhaust coming out of the pipes for a few minutes after I turn off the engine. Am I just paranoid as usual about my car, or are other people having this issue? Also have dry rotted rubber at the top of my strut mounts. Probably unrelated, but curious if other folks have any ideas.
Thanks.
I had this happen to my 2011 when I first got it. Its just the engine breaking in still. I wouldn't worry about it.
freddy121389 is online now   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 10:23 AM   #3
Tripintaz
Scooby Specialist
 
Member#: 245218
Join Date: Apr 2010
Chapter/Region: South East
Location: FL
Vehicle:
2013 STI Limited

Default

Did you say there is smoke coming from the exhaust after you turn the car off? Is the oil level always full when you check it?
Tripintaz is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 03:08 PM   #4
wadowrx
Scooby Specialist
 
Member#: 343621
Join Date: Jan 2013
Chapter/Region: MWSOC
Location: NW Indiana
Vehicle:
2012 Impreza WRX
Dark Metallic Gray

Default

My 2012 does the same thing, usually after I am driving it pretty hard so I think it might be normal maybe. Let's hope anyway!
wadowrx is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 05:58 PM   #5
guitardeek
Scooby Newbie
 
Member#: 335808
Join Date: Oct 2012
Location: WV
Vehicle:
2013 WRX

Default

Yeah, the oil level seems fine the two times I've checked it. As far as the smoke goes, I noticed it halfway through pumping a tank of gas, so that's probably at least 2 minutes after I shut the engine off. I did treat the car pretty easy during the break-in period, drive it fairly easy most of the time, and get it up to around 100 on the highway from time to time. It's so fun to drive.
guitardeek is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 06:38 PM   #6
omgawg
Scooby Newbie
 
Member#: 304967
Join Date: Dec 2011
Chapter/Region: W. Canada
Location: Calgary, Ab, Canada
Vehicle:
2006 frankenSTi
OBP

Default

Check the exhaust for under coating if you got it done.
omgawg is online now   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 07:00 PM   #7
GPMike
Scooby Newbie
 
Member#: 155867
Join Date: Aug 2007
Default

Bring it to the Subi techs and have them look it over. Get it documented just in case.
GPMike is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 07:10 PM   #8
2011WRXMT
Scooby Specialist
 
Member#: 270426
Join Date: Jan 2011
Chapter/Region: NWIC
Location: Belgrade Montana
Vehicle:
2011 WRX Premium
Satin Pearl White

Default

@freddy he has 5500 miles on it so that engine break in smoke from the gaskets burning in etc etc should be long gone and done. Op how long ago did you have the oil changed as it could be a loose filter and or drain plug. And who does the oil changes?
2011WRXMT is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2013, 08:31 PM   #9
HinshawWRX
Medium Frank
Moderator
 
Member#: 140114
Join Date: Feb 2007
Chapter/Region: MAIC
Location: Common Sense, VA
Vehicle:
2014 Porsche
GT3 (Currently on Fire)

Default

OP, you have a WARRANTY, take full use of it.
HinshawWRX is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2013, 06:51 AM   #10
guitardeek
Scooby Newbie
 
Member#: 335808
Join Date: Oct 2012
Location: WV
Vehicle:
2013 WRX

Default

OMG, no undercoating, but that's not a bad idea. Everyone else, I'm definitely taking it in for the dealer to look at. Unfortunately, i haven't been able to reproduce it in the last few days! Thanks fire chiming in!
guitardeek is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2013, 09:36 PM   #11
danbolsom
Scooby Newbie
 
Member#: 256898
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: Tri-State
Location: New Jersey
Vehicle:
2011 WRX Limited 6MT
World Rally Blue

Default

i have a 2011 wrx and i have the same smell for about 20,000 miles now and its running strong and it maybe burns 1/4 of a quart of oil in 3,000 miles if im driving really hard

*knocks on wood*
danbolsom is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.