Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday April 18, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-24-2013, 03:25 PM   #1
Specter86
Scooby Newbie
 
Member#: 300359
Join Date: Nov 2011
Chapter/Region: NWIC
Location: Bellevue Wa
Vehicle:
2013 wrx sedan
satin white pearl

Default stock bpv flutter when cold after tmic install

Hey

Last night I installed a larger tmic (torque solutions from iir)
a little wrestling but tightly fits, about 2.5hr install. No leaks, both clamps tight
Drove around last night with no issues etc.

This morning I fired her up and started to drive while cold (td04)
Instead of the "pfhoosh" when you let off the throttle I was getting a slight flutter instead of the normal "pfhooosh".

Driving at low Rpms since engine was cold.
once engine started to warm, it was back to normal and has been since

I have a tune date for April 3 at Maxwel power services, I am excited.

Any thoughts would be cool

Thanks
ben
* Registered users of the site do not see these ads.
Specter86 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 09:36 AM   #2
Specter86
Scooby Newbie
 
Member#: 300359
Join Date: Nov 2011
Chapter/Region: NWIC
Location: Bellevue Wa
Vehicle:
2013 wrx sedan
satin white pearl

Default

Hmm I think it is compressor surge, it happens even when warm.
coming from the turbo side, but why does it go away after a little bit of driving. I hope this is something the tune could sort out sine I am not tuned for the headers or tmic yet


Opinions?
Specter86 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 11:35 AM   #3
jpatt006
Scooby Specialist
 
Member#: 289470
Join Date: Jul 2011
Chapter/Region: MAIC
Location: West Chester, PA
Vehicle:
2011 WRX stage 2+
DGM

Default

What BPV/BOV are you using?

Also, ask your tuner. Some flutter on lift-off is not necessarily bad, but your tuner should be able to answer.
jpatt006 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 12:06 PM   #4
tuzzio
Scooby Specialist
 
Member#: 292532
Join Date: Aug 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Southwick, Ma
Vehicle:
05 STI
PSM

Default

Vacuum/low boost flutter is fine, and relatively normal it's when you're upwards or 10psi you'd have to worry about
tuzzio is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 06:54 PM   #5
Specter86
Scooby Newbie
 
Member#: 300359
Join Date: Nov 2011
Chapter/Region: NWIC
Location: Bellevue Wa
Vehicle:
2013 wrx sedan
satin white pearl

Default

Quote:
Originally Posted by jpatt006 View Post
What BPV/BOV are you using?

Also, ask your tuner. Some flutter on lift-off is not necessarily bad, but your tuner should be able to answer.
Still have the stock BPV installedtoday i removed my intake and blocked off the opening and applied smoke into the intake system with our evap smoke tester, No air leaks found, everything is sealed tight.I hope this is something that can be remedied with a proper tune.I will find out april 3rd.its just weird that it started right after the TMIC was installed, so its gota do something with the volume of air trying to be passed through the BPV.weird
Specter86 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2013, 06:56 PM   #6
Specter86
Scooby Newbie
 
Member#: 300359
Join Date: Nov 2011
Chapter/Region: NWIC
Location: Bellevue Wa
Vehicle:
2013 wrx sedan
satin white pearl

Default

Quote:
Originally Posted by Specter86 View Post
Still have the stock BPV installedtoday i removed my intake and blocked off the opening and applied smoke into the intake system with our evap smoke tester, No air leaks found, everything is sealed tight.I hope this is something that can be remedied with a proper tune.I will find out april 3rd.its just weird that it started right after the TMIC was installed, so its gota do something with the volume of air trying to be passed through the BPV.weird
sorry about the mega run on sentence, work computer is dumb
Specter86 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.