Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday August 23, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Open Source Reflashes

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-03-2013, 10:31 AM   #1
jakedademon
Scooby Specialist
 
Member#: 157764
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: TXIC
Location: Wichita Falls TX
Vehicle:
2002 2.5hybrid sz55
ej207 vf 22 wagon

Default WIN 8 Romraider editor, logger, ECUflash

I have been using a laptop in my car since I had a UTEC for logging and tuning. With the improvements of Windows 8 with touchscreens, I decided to buy a Windows 8 tablet for logging and tuning.

MUST BE WINDOWS NOT RT - ARM infrastructure will not work as far as I know.

I was able to get romraider, the ecuflash software and tactrix drivers installed on windows 8 (non RT) without a problem. I ran into issues with the logger, and the map editing in romraider.

I was able to extract/flash my map with ECUflash with no problem oddly enough.

I am using an ASUS vivotab smart, with windows 8 home, and a USB OTG adapter. I have a Tactrix 2.0 cable. I purchased the OTG cable from cellphoneshop (http://wwvv.cellphoneshop.net/microb.html).

I recommend the following settings:
Romraider 0.5.6 RC 6 - 5.7 wouldnt work for me.
Turn off UAC
Turn off windows 8 firewall, Domain policy included (its under the advanced settings in windows firewall, then windows firewall properties, and turn it off under all tabs: Domain, Private, Public)
Turn off windows 8 Defender.
I have no current anti-virus, as the tablet isnt used for anything but logging/tuning currently.

Set both programs to run as administrator. The logger and the editor

Uninstall all Java previous versions, and install (x86) JSE runtime (offline) 7u45.

Restart the computer and plug in the Tactrix to the computer, but dont connect it to the car. Make sure that the OTG is allowing the Tactrix to be recognized and installed. It should show up in your devices in CP at the bottom as Vehicle interface. If not, you have a bad tactrix, or cable.

Open your favorite map, and see it will with populate tables. If not, you may try to run compatibility troubleshooting, but you should be ok. I mess with this for some time before I disable more in the control panel, so I dont think in the end, it was how I got it to work.

If you have a full USB port, it still may require a USB to USB OTG adapter. I have a micro port, so an adapter was required regardless. A regular adapter will not work...Must be OTG. It changes how the computer hosts the USB.

I have not tried to split the USB into two ports to allow for logging of AFR, but I have a Gauge on the pillar that I can monitor. I don't believe this will work, because of the comm port conficts that Windows likes to supply us with. I also have the settings in the Romraider logger set to fast polling, auto refresh of the port and defogger logging enable.

This is for a 2002 WRX, standard Rom 160kb.

Hope you can get yours running. Just figured Id post up my settings and the tablet I was using. (http://wvvw.bhphotovideo.com/bnh/con...G&Q=&A=details)

* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by jakedademon; 11-03-2013 at 11:19 AM.
jakedademon is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2013, 02:05 PM   #2
Dillinja666
Scooby Newbie
 
Member#: 332644
Join Date: Sep 2012
Chapter/Region: SCIC
Location: A whales Vagina
Vehicle:
07 STI
It's white

Default

is this after the 8.1 update or are you still on 8.0?
Dillinja666 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2013, 02:41 PM   #3
jakedademon
Scooby Specialist
 
Member#: 157764
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: TXIC
Location: Wichita Falls TX
Vehicle:
2002 2.5hybrid sz55
ej207 vf 22 wagon

Default

8.0 I think. I haven't updated my tablet. I'll look later
jakedademon is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2013, 12:32 PM   #4
md2regul8
Scooby Newbie
 
Member#: 371029
Join Date: Oct 2013
Chapter/Region: NWIC
Location: Lake Stevens Washington
Vehicle:
2011 STI Hatch Black
Inj,Tbe,Intake: DomTuned

Default

I am running 8.1 with no issues
md2regul8 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2013, 06:06 PM   #5
Dillinja666
Scooby Newbie
 
Member#: 332644
Join Date: Sep 2012
Chapter/Region: SCIC
Location: A whales Vagina
Vehicle:
07 STI
It's white

Default

I'm glad it works in 8.1. Everything that I needed seemed to break when I tried it on my laptop so I went dual boot ubuntu and windows 7.
Dillinja666 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2014, 01:24 PM   #6
cdigerlando
Scooby Specialist
 
Member#: 6070
Join Date: Apr 2001
Chapter/Region: South East
Location: Longwood, FL
Vehicle:
9202 SVX, WRX
92 Sil/Blk, 02 Sil

Default Nice.

Great post. Thanks. I might give this a try.
cdigerlando is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2014, 01:51 PM   #7
banshee04
Scooby Specialist
 
Member#: 179014
Join Date: May 2008
Location: Oklahoma City, OK
Vehicle:
'06 WRX/STi
Built Motor/6766/E85

Default

Still running just fine on 8.1 aswell!
banshee04 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2014, 05:09 PM   #8
md2regul8
Scooby Newbie
 
Member#: 371029
Join Date: Oct 2013
Chapter/Region: NWIC
Location: Lake Stevens Washington
Vehicle:
2011 STI Hatch Black
Inj,Tbe,Intake: DomTuned

Default

Actually yes, its the laptop I use to log and tune my son's 2005. never had an issue,


If your having issues PM me and I will try and help
md2regul8 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2014, 11:18 PM   #9
gurusan
Scooby Newbie
 
Member#: 258165
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: NWIC
Location: Beaverton
Vehicle:
2006 WRX Wagon
WRB

Default

To clarify, if a device only has 1 microusb port and I want to log AFR as well as from a tactrix or similar cable then I'm out of luck?
gurusan is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2014, 03:38 AM   #10
jakedademon
Scooby Specialist
 
Member#: 157764
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: TXIC
Location: Wichita Falls TX
Vehicle:
2002 2.5hybrid sz55
ej207 vf 22 wagon

Default

You will be better off running a tactrix into a USB hub, and using a ftdi serial cable running through the hub as well. I use a belkin without external power. Do not use a standard store bought pl 2303 (prolific) serial because they absolutely suck. Everyone using a serial adapter should be using ftdi honestly. They work flawlessly. This will allow you to log both tactrix and wideband inputs. It works for me on my tablet and laptop with windows 7 & 8. Windows 8 RT will not work well if at all. Message me if you need help.
jakedademon is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2014, 10:30 AM   #11
gurusan
Scooby Newbie
 
Member#: 258165
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: NWIC
Location: Beaverton
Vehicle:
2006 WRX Wagon
WRB

Default

Thanks. The Asus tablet runs Windows 8.1 btw, not RT.
gurusan is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2014, 09:48 AM   #12
jakedademon
Scooby Specialist
 
Member#: 157764
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: TXIC
Location: Wichita Falls TX
Vehicle:
2002 2.5hybrid sz55
ej207 vf 22 wagon

Default

You didn't say Asus tablet. You said tablet. I know that Asus makes a windows RT platform tablet. There are two versions of windows. RT and full version windows 8. 8.1 is just like a service pack to windows 8. RT I believe lacks the .net framework and such to provide support for logging. I'm not a computer tech pro, but I think that's the reason.
jakedademon is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2014, 10:59 AM   #13
matigas_TT
Scooby Specialist
 
Member#: 322775
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: SNJ
Vehicle:
2012 WRX-4Dr
SWP

Default

Thanks for the great info
matigas_TT is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2014, 09:40 AM   #14
xisco
Scooby Newbie
 
Member#: 386730
Join Date: Apr 2014
Default

good info
xisco is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.