Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday December 21, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-29-2014, 11:16 PM   #1
Xcross
Scooby Newbie
 
Member#: 398970
Join Date: Aug 2014
Chapter/Region: South East
Location: The moon
Vehicle:
2014 wrx
WRB

Default Wastegate flutter gone, car feels slower

Got stage 2 protuned and had wastegate flutter for a few days, didn't hear anything pop of that nature but the car has a hard time boosting. It still reaches peak boost but slowly and under take a while to get there. Wastegate flutter is now gone. Pulled the stock tb-IC hose and removed rubber boots. That wasn't the problem so seeing if anyone else has had experience like this and where to check.

Mods: catless dp
Drop in filter
Protune
* Registered users of the site do not see these ads.
Xcross is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2014, 11:49 PM   #2
BeastianSTI
Scooby Specialist
 
Member#: 310506
Join Date: Feb 2012
Chapter/Region: South East
Location: Florida
Vehicle:
2005 WRX STi
Silver, Sexy 'n Raspy

Default

Quote:
Originally Posted by Xcross View Post
Got stage 2 protuned and had wastegate flutter for a few days, didn't hear anything pop of that nature but the car has a hard time boosting. It still reaches peak boost but slowly and under take a while to get there. Wastegate flutter is now gone. Pulled the stock tb-IC hose and removed rubber boots. That wasn't the problem so seeing if anyone else has had experience like this and where to check.

Mods: catless dp
Drop in filter
Protune
Could be a pre front afr sensor leak. Simply put, an exhaust leak. Or ... u have a leak between the turbo and pistons which is taking longer to build pressure. Imagine trying to blow up a baloon with a leak in it ;-)

Sent from my SM-G900P using NASIOC mobile app
BeastianSTI is online now   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 12:16 AM   #3
Xcross
Scooby Newbie
 
Member#: 398970
Join Date: Aug 2014
Chapter/Region: South East
Location: The moon
Vehicle:
2014 wrx
WRB

Default

Suggestions on where to test? Will the water and soap test work for this?
Xcross is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 04:20 PM   #4
BeastianSTI
Scooby Specialist
 
Member#: 310506
Join Date: Feb 2012
Chapter/Region: South East
Location: Florida
Vehicle:
2005 WRX STi
Silver, Sexy 'n Raspy

Default

Turbo to intercooler y pipe.
By pass valve to intercooler.
Tmic to throttle body couplers etc
Intake manifold to cylinder head
Intake manifold to tgvs.. that should work. Should hold pressure though too

Sent from my SM-G900P using NASIOC mobile app
BeastianSTI is online now   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 04:36 PM   #5
Xcross
Scooby Newbie
 
Member#: 398970
Join Date: Aug 2014
Chapter/Region: South East
Location: The moon
Vehicle:
2014 wrx
WRB

Default

I'll test them this weekend. Where you at in florida?
Xcross is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 05:12 PM   #6
BeastianSTI
Scooby Specialist
 
Member#: 310506
Join Date: Feb 2012
Chapter/Region: South East
Location: Florida
Vehicle:
2005 WRX STi
Silver, Sexy 'n Raspy

Default

Quote:
Originally Posted by Xcross View Post
I'll test them this weekend. Where you at in florida?
Good Ole Tampa haha.

Also ... are you sure that the hoses going from the ewg to boost controller are tight?

Sent from my SM-G900P using NASIOC mobile app
BeastianSTI is online now   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 05:53 PM   #7
Xcross
Scooby Newbie
 
Member#: 398970
Join Date: Aug 2014
Chapter/Region: South East
Location: The moon
Vehicle:
2014 wrx
WRB

Default

I'll double tap that too I'm up here in pensecola
Xcross is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 09:28 PM   #8
MRGierut013
Scooby Newbie
 
Member#: 328260
Join Date: Aug 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: Palos Heights, IL
Vehicle:
2005 STi, 2004 RSX
i-Vtec just kicked in yo!

Default

Why not ask your tuner?

Sent from my HTC VLE_U using NASIOC mobile app
MRGierut013 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 10:36 PM   #9
424wrx
Scooby Guru
 
Member#: 171948
Join Date: Feb 2008
Chapter/Region: Tri-State
Location: new york
Vehicle:
2008 vf52wrx12.6@108
11 forester,14 legacy

Default

check the bypass valve hoses.the little one is known to come off.
424wrx is online now   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 10:50 PM   #10
Xcross
Scooby Newbie
 
Member#: 398970
Join Date: Aug 2014
Chapter/Region: South East
Location: The moon
Vehicle:
2014 wrx
WRB

Default

His shop is pretty far away trying to figure it out without having to drive up there
Xcross is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2014, 11:26 PM   #11
Uncle Scotty
Scooby Guru
 
Member#: 16200
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
OK Houston
we have an Uncle

Default

your 'wastegate flutter' was likely just the bcs cycling and when ya p0pped the boost leak, ya ran the wgdc out and its just trying to make boost and cant
Uncle Scotty is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.