Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday September 30, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Warranty Issues & SOA Problems

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2002, 01:41 PM   #226
bgsntth
Scooby Newbie
 
Member#: 3441
Join Date: Jan 2001
Location: Marin-land of hippy republican
Vehicle:
05 OB XT
Blk

Default

Its like deja vue all over again....

8106 miles, CEL cruising over the San Rafael bridge at 55mph in 5th.
P1443 code: Vent Valve failure
Dealer replaced failed part, seems they have these lying around. Is this a common part or problem? Strikes me as odd that they would not have to order this?

Regardless, in a year of ownership I have had more warranty repairs on my WRX than my last 4 Subaru wagons in total. I'm just glad the powertrain is completely stock and I am meticulous about preventive maintenance. I wish I listened to the little voice that said "Never buy the first allocation of the first model year". But nope, I HAD to have the first WRX off the boat. Color me an idiot.
* Registered users of the site do not see these ads.
bgsntth is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2002, 08:14 PM   #227
T-WRX
Scooby Specialist
 
Member#: 2468
Join Date: Sep 2000
Chapter/Region: South East
Location: JAX
Vehicle:
08 RS4
05 STi

Default

9000 miles.
WRX 5-speed wagon.
Liberty Auto Plaza, Libertyville, IL

CEL on for a week.

The light turned off on the way into the dealer.

Dealer says it is a code 132, cylinder misfire. They don't understand it, but say the car is safe to drive.

Dealer gave me the car back, but wants me to drop it off on Monday -- they will ship the ECU to SOA for further analysis.

They offerred a loaner car, and say that it will take 2-3 days until the ECU is returned.

Oh joy.

Edit - the light originally came on when the car was restarted warm on a very humid cold day. Sounds similar to some other stories here . . .

Last edited by T-WRX; 03-07-2002 at 08:20 PM.
T-WRX is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2002, 10:24 PM   #228
MAGMORE
Scooby Newbie
 
Member#: 16146
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
2002 WRX
SILVER

Default I do not know the codes

Manual transmission
02 wagon.
Bone stock .
first time it came on after about 100 miles right off the lot with the tank the dealer filled.
took it in and they said it was a loose gas cap and apologized and reset it.
then it came on again about 100 miles after filling the second tank. the dealer said I had crossthreaded the cap (not likely but i gave them the BOD). they reset it .
Just came on for the third time , also about 100 miles into a fresh tank of gas.
I fill it at conoco (double hulled tankers) with 92 octane premium , as always.
Have not taken it in yet but found this thread and now I am fairly convinced I will have them reprogram the ECU . I am going to refer my dealer to this thread.
At this point htey have a chance to restore my faith . there are two other Sooby dealers in the area .
My first brand new car , my 10 year old corrado did'nt give me this much trouble. grrr
MAGMORE is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2002, 11:28 PM   #229
A_WRX_PILOT
Scooby Newbie
 
Member#: 15969
Join Date: Mar 2002
Location: South Bend, Indiana
Vehicle:
2002 WRX
WR Blue Pearl

Thumbs down

2002 WRX Sedan w/manual

1st CEL: 03.07.02 8:00AM / 55mph 5th gear / CEL on @ 110 miles

Dealer said it was a loose gas cap (I filled 1st tank myself and doubt it was not tight) didnít get code from dealer.

Dealer reset code, test drove car for 18miles (and more than likely beat on it cause when I got it back it had mud all the way down the driver side and this was the day after having it detailed and it was SPOTLESS when they took it in. Had the nerve not to clean it and I even bitched about how it was clean when they took it and STILL did not offer to clean it) Told me to click gas cap three times when putting in back on and sent me on my way.

Bill Franks Subaru South Bend, Indiana

2nd CEL: 03.08.02 9:00PM / 50mph 5th gear / CEL on @ 140

Will contact dealer if Service Dept is open Sat morning and update this post.

I took delivery of this new car on 03.04.02 and I canít believe I have had the same problems that were being reported over eight months ago here. What is Subaru doing about this? FYI this car was mfg in Jan of 2002. You would think that they would have had the fix in place on this by now.

Can some one tell me how to reset CEL? I tried the four key cycles w/o any luck.

Respectfully Submitted

Eric
A_WRX_PILOT is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2002, 06:25 PM   #230
A_WRX_PILOT
Scooby Newbie
 
Member#: 15969
Join Date: Mar 2002
Location: South Bend, Indiana
Vehicle:
2002 WRX
WR Blue Pearl

Default

Quote:
Originally posted by A_WRX_PILOT
2002 WRX Sedan w/manual

2nd CEL: 03.08.02 9:00PM / 50mph 5th gear / CEL on @ 140

Will contact dealer if Service Dept is open Sat morning and update this post.
1st CEL: Code P0457 / Gas cap not tight.

2nd CEL: Code P0457 / CPC solendiod hose was off CPC.
A_WRX_PILOT is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2002, 02:07 PM   #231
sj-colorado
Scooby Newbie
 
Member#: 15588
Join Date: Feb 2002
Location: Colorado
Vehicle:
02 WRX
Silver

Default

* transmission (auto, manual)
manual

* what date/mileage it went on/off
02/15/2002 130 mi

* what code was retrieved by the dealer (e.g. P1443)
P0303

* name of dealer
Flatirons Subaru (Boulder, CO)

* what action the dealer took (e.g. ordered O2 sensor, drain solenoid)
Sent ECU to SOA for reprogramming, SOA said ECU already had update. Recommended idling for 30 secs before turning engine off.

This happened on warm restart at altitude (~6000 ft). I probably spaced letting the engine idle before shutoff. Got the code about 1 min after restart, heading down a steep hill with the clutch in, stomping on the brakes to see how the ABS would respond on a dirt road. Code hasn't come back (1600+ miles now).
sj-colorado is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2002, 09:38 AM   #232
Martin Ritchie
Scooby Specialist
 
Member#: 6771
Join Date: May 2001
Chapter/Region: MWSOC
Location: Sylvania, OH, USA
Vehicle:
2002 WRX WagonSilver
04 WRX Sedan Red

Default

Auto tranny
13 March 02
9,376 mi.
Code: 0340 Camshaft Position Sensor
Yark Subaru
They're replacing the sensor under warranty.
I was pulling hard to enter freeway when CEL went off at about 7,000 rpm in second gear.
Martin Ritchie is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2002, 10:10 PM   #233
T-WRX
Scooby Specialist
 
Member#: 2468
Join Date: Sep 2000
Chapter/Region: South East
Location: JAX
Vehicle:
08 RS4
05 STi

Default

Update:

Got the WRX back from the dealer with the ECU reflashed by SOA. The car feels a little smoother now, and no more CEL (for the last 100 miles at least).

The car feels faster, too -- but of course, I was driving a Hyundai Sante Fe loaner for the last 5 days.
T-WRX is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2002, 11:41 PM   #234
WRXKID23
Scooby Newbie
 
Member#: 16457
Join Date: Mar 2002
Location: Pa
Vehicle:
2002 WRX
Blue

Default

mine went on with my wife drivng the car.
Reason: spuratic cooling fan
which ment my block was hot and my radiator was cold. They reset it and found that i needed a thermostat replaced under warranty. less then a thousand miles later my motor blew.
WRXKID23 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2002, 12:32 AM   #235
sajohnson
Scooby Specialist
 
Member#: 6140
Join Date: Apr 2001
Chapter/Region: MAIC
Location: Middletown, MD, USA
Vehicle:
2002 WRX 5MT Sedan
WR Blue. Cobb Stage 2

Default WRXKID23

I hope they replaced the motor under warranty.
sajohnson is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2002, 08:34 PM   #236
rogue
Rub it on your flippers
Super Moderator
 
Member#: 7977
Join Date: Jul 2001
Chapter/Region: MAIC
Location: Sterling, VA
Vehicle:
100% Abuse

Default

Manual sedan
18 March 02
14,000~ miles

I'll post the code and other info when I know, going to dealership tomorrow.
rogue is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2002, 09:27 PM   #237
isit24
Scooby Newbie
 
Member#: 13404
Join Date: Dec 2001
Location: Cleveland/Cincy
Vehicle:
2002 WRX Hybrid
Platinum Silver Metallic

Default

Quote:
Originally posted by Martin Ritchie
Auto tranny
13 March 02
9,376 mi.
Code: 0340 Camshaft Position Sensor
Yark Subaru
They're replacing the sensor under warranty.
I was pulling hard to enter freeway when CEL went off at about 7,000 rpm in second gear.
Say hi to Melanie for me,
isit24 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2002, 09:22 AM   #238
Paulie V
Scooby Specialist
 
Member#: 10260
Join Date: Sep 2001
Chapter/Region: NESIC
Location: Connecticut
Vehicle:
2002 WRX Sedan
PSM- Knock, knock :-(

Default P1443 strikes again

WRX Sedan manual
~18,000 miles
Well, guess I've been one of the lucky ones... first CEL.
Yup, P1443, who would've guessed?
Anyway, sending ECU out, should be back in my car tomorrow afternoon. Still wondering when/if Subaru is going to issue a bulletin or recall. I asked the dealer if he's seen any others with this problem and his answer was "Oh yeah!"
On the plus side, they gave me a 2000 Metro as a rental! It's even got the 4 cylinder! Man you people should sell your WRX's and get one of these! Nothing like the sound of 79 horses screaming to keep up with the truck next to you doing 70 on the highway!
Paulie V is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2002, 06:24 PM   #239
Paulie V
Scooby Specialist
 
Member#: 10260
Join Date: Sep 2001
Chapter/Region: NESIC
Location: Connecticut
Vehicle:
2002 WRX Sedan
PSM- Knock, knock :-(

Default

Well, here's an update:
Dealer said the car should be ready within 48 hours of bringing it in, which would have put them at about 3 this afternoon. Well, being curious I gave them a call at noon to see how they were doing and they tell me the ECU was back and it was all set to go! Once again, I am very impressed and satisfied with Secor Subaru in New London, CT.
As far as the car goes, a big smile on my face all the way home...it was good to be rid of the Metro and back into the ol Rex! Car is running as smooth as ever. Hopefully I won't see a second CEL!
Paulie V is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2002, 01:22 PM   #240
tnbd
Scooby Specialist
 
Member#: 5993
Join Date: Apr 2001
Location: Looking for the Sabre Tooth Duck
Default

5spd WRX manual from second allocation:
Current milage: 33.5k
Second set of CELs:
Engine misfire in cylinders 1 and 3 all in about 10 miles.

Solution: send the ecu back to soa for reprogramming. Should take 4 days or so. Hopefully this will fix the cel issues!


The dealer was thinking that there might be something about the locale. They have seen many WRXs with this issue and claim that the reprogram solves them all. They were happy to hear that the problem had been seen in other areas of the country.
tnbd is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2002, 01:14 AM   #241
sajohnson
Scooby Specialist
 
Member#: 6140
Join Date: Apr 2001
Chapter/Region: MAIC
Location: Middletown, MD, USA
Vehicle:
2002 WRX 5MT Sedan
WR Blue. Cobb Stage 2

Default kuksool has a point

I'm not at all sure he would win a lawsuit, but Subaru does imply that the WRX is at least able to withstand mild autocross-type racing. To my mind, simply putting "professional driver, closed course, do not attempt" is only CYA legal terminology. In other words--the car can obviously handle it, but it would be dangerous on a public road.

Now, the ad where the stock WRX 'transforms' into the rally racer on a dirt road doing a 4-wheel drift is obviously over the top and meant to show the rally 'heritage'--not imply that you can run Pike's Peak with a stock car.

Each warranty case is different. Some people DO abuse their cars. Others have legitimate claims. I'm sure sorting them out can be difficult sometimes. We can only hope that where it's questionable, SOA gives us WRX owners the benefit of the doubt.
sajohnson is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2002, 12:51 PM   #242
wrxmontao!!
Scooby Newbie
 
Member#: 14826
Join Date: Jan 2002
Location: CT
Vehicle:
2002 wrx
silver

Default

Ok...just got my first CEL...built date 1/2/01.... This is the scenario: I drove for about 70 miles then stop the car for about 10 minutes, then drove for about 5 miles then stop for about 15 minutes. When I turned on the car I could feel the engine shaking, as if it was rough iddling but the tach wasn't moving. After about 3 seconds the light came on.

Manual
3/31/02......came on at 10500...went off at 10530
Don't know the code
Dan Parkins Subaru, Milford CT
Sendinng computer to get reprogram. I was told it would take about four days and then put me on rental.

Last edited by wrxmontao!!; 04-01-2002 at 01:17 PM.
wrxmontao!! is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2002, 01:12 PM   #243
nook
Scooby Newbie
 
Member#: 16596
Join Date: Mar 2002
Location: Flagstaff, AZ and the bay area
Vehicle:
2002 WRX Sedan
Midnight Black Pearl

Default

* manual
* on: 3-21-02/190 off: 3-21-02/210
* P1443
* Planet Nissan Subaru of Flagstaff
* checked and cleared code p1443. performed re-pdi
nook is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2002, 10:28 PM   #244
ToddStratton
Scooby Specialist
 
Member#: 8351
Join Date: Jul 2001
Location: Alabama
Vehicle:
2002 WRX Wagon

Default

Manual
22600 miles
(first CEL ever) on 31 Mar 02

After a short drive into town I stopped, when I restarted it just came on as I was going out of the parking lot. No rough running or anything else, seemed fine.

Code P0303, overnighting to SOA for reflash, which coincided with getting the clutch replaced today due to the decel noise. At least I killed two birds with one stone.

mfg in May 01.

TRS

update: with new or reflashed ecu all seems well

Last edited by ToddStratton; 04-03-2002 at 11:16 PM.
ToddStratton is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2002, 11:05 PM   #245
WRXforME
Scooby Newbie
 
Member#: 15372
Join Date: Feb 2002
Location: Tracy, CA
Vehicle:
2002 WRX Sedan
WR Blue Pearl

Default

Quote:
Originally posted by sj-colorado
* transmission (auto, manual)
manual

* what date/mileage it went on/off
02/15/2002 130 mi

* what code was retrieved by the dealer (e.g. P1443)
P0303

* name of dealer
Flatirons Subaru (Boulder, CO)

* what action the dealer took (e.g. ordered O2 sensor, drain solenoid)
Sent ECU to SOA for reprogramming, SOA said ECU already had update. Recommended idling for 30 secs before turning engine off.

This happened on warm restart at altitude (~6000 ft). I probably spaced letting the engine idle before shutoff. Got the code about 1 min after restart, heading down a steep hill with the clutch in, stomping on the brakes to see how the ABS would respond on a dirt road. Code hasn't come back (1600+ miles now).
When was your car built? I'm trying to find out when the production cars began shipping with the updated ECU...Anybody know?

Larry
WRXforME is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2002, 02:21 AM   #246
alwu2k
Scooby Newbie
 
Member#: 16869
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
2002 WRX
Silver

Default

Trans: Manual
Time: Feb. 02
Miles: 14k
Code: 0303 3rd cylider misfire
Dealer: Roto Subaru, Arlington Hights, IL

CE on when starting the car after 10 min parking. Engine ran rough. Dealer put me on a Camry for 8 days then told me:
1. They contacted SOA for remapping ECM but told the car was already reset therefore not eligible (car was bought new June'01) and they "don't understand" why
2. They swapped coil pack
3. to use Mobil (I always use Shell premium)

No CE since then. I also wonder who are "eligible" for replacing or remapping ECM.

Al
alwu2k is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2002, 04:12 PM   #247
bruin
Scooby Newbie
 
Member#: 7334
Join Date: Jun 2001
Chapter/Region: NESIC
Location: Bridgeport CT
Vehicle:
2006 WRX STI
CGM

Default

Trans: Manual
Time: Mar. 02
Miles: 15500
Code: P0303 3rd cylinder misfire P0301 1st cylinder misfire
Dealer: Rye Ford Subaru Rye NY

Just came on one morning after sitting all night. Dealer sent ecu back to subaru for reprogram. Had a loaner (ford escort) for 5 days over a weekend. No problems since fingers crossed

Last edited by bruin; 04-09-2002 at 12:02 PM.
bruin is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2002, 09:43 AM   #248
WindyWRX
Scooby Newbie
 
Member#: 9340
Join Date: Aug 2001
Location: stuck on the parkway
Vehicle:
2002 Impreza WRX
WR Blue

Default

I'm in the mix.
Trans: Manual
Time: 4/15/02
Miles: 9600
I was driving to work this morning, 5th gear cruising, about 65, and light came on...engine didn't do anything strange. continued to drive 20 more miles to work..seemed fine. calling the dealer now...will follow with update
-alex

Update:
Code P0 457 Evap Control, Detected loose gas cap
Retightened and reset code.

This is pretty funky, cause I always turn this thing. I told the service manager that and he said that sometimes the sensors just throws this code for no reason and if it happens again, that they would replace the sensor that is causing it. Oh well, only an hour wasted!!

Last edited by WindyWRX; 04-16-2002 at 09:16 AM.
WindyWRX is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2002, 02:43 PM   #249
philwang66
Scooby Newbie
 
Member#: 7279
Join Date: Jun 2001
Chapter/Region: Tri-State
Location: LI, NY
Vehicle:
02 WRX Wagon (RIP)
10 Jetta Wolfsbg (temp)

Smile

Me too...

Trans: 5MT - no mods
Date: 4/12/02
Miles: ~6900
Code: TBD (Edit: P01443)
Dealer: Port Subaru (Roslyn, NY)

Accelerating agressively uphill into an onramp. CE light on steady since then. Car was picked up 1st week of May 2001 (2nd allocation?). Have an appointment with the Dealer on Wed. Car drives fine for now but I drive it mostly on the weekend.

Edit: Dropped off car on Wed., picked up car on Thurs. Dealer checked the car and reset the ECU this time, will send to SOA for flashing if it occurs again.

- Phil

Last edited by philwang66; 04-18-2002 at 10:31 AM.
philwang66 is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2002, 06:04 PM   #250
bsbg
Scooby Newbie
 
Member#: 14450
Join Date: Jan 2002
Chapter/Region: NESIC
Location: NH
Vehicle:
04 S4
88 BMW 325 iX

Default My turn...

5 spd, no mods
4/14/02
3420 miles

P0301 &0303
Manchester Subaru, NH

They read the codes and reset. Took down the ECU Calibration code and all that, in case it comes back on. If does it again, they will warranty the ECU reprogram and a loaner for 2-3 days.
bsbg is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Little Help please stock 06 WRX Check engine light Jkmaynard Factory 2.5L Turbo Powertrain 4 06-08-2008 10:33 PM
2004 wrx check engine light fix kbcr3 Factory 2.0L Turbo Powertrain 25 02-21-2005 05:29 AM
o4 wrx check engine light came on? shaka17yeah Factory 2.0L Turbo Powertrain 1 10-18-2004 04:00 PM
WRX Check Engine light log albunny88 New England Impreza Club Forum -- NESIC 1 05-18-2001 11:45 AM


All times are GMT -4. The time now is 04:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.