Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday May 5, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-06-2003, 12:35 PM   #51
TBeck2000
Scooby Newbie
 
Member#: 40753
Join Date: Jul 2003
Location: PA
Default

I'm not sure how much the Auxiliary Input Cable costs but this sounds like the missing piece of the puzzle. The input capability is already built-into the LM-1 (http://www.innovatemotorsports.com/s...m#_Toc46234170), but I guess you might want the special cable to interface to the Mini-DIN 7 plug. I'm sure you could come up with your own interface by visiting a Radio Shack. You'd just need to grab an rpm signal voltage from somewhere in the car. It simply records the voltage and then you would need to convert that to an RPM in MS Excel. You could also log several other things at the same time. Intake air temp, boost pressure, fuel pressure, oil pressure, etc. (up to 5 total) and chart them at the same time note: The input voltages must be less than 5 volts to keep from damaging the controller.

On another note, I tried to order an LM-1 and the website said that they were backordered. I also inquired to Patrick about group purchase pricing and volumes, but I haven't recieved the info yet. Here's the note I received from Patrick:
Quote:
Hi Tim-

Thanks for your interest. We’re currently sold out, but production is ramping up. We’ll get back to you by the end of the week regarding both questions.

Thanks,

Patrick Thompson

Innovate! Technology, Inc. / Innovate Motor Sports
I hope to try the LM-1 out pretty soon and see if it can really do everything it says it can. If so, it is much more powerful than the alternatives that I have seen.

Tim
* Registered users of the site do not see these ads.
TBeck2000 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2003, 12:56 PM   #52
Klaus
Scooby Newbie
 
Member#: 40416
Join Date: Jul 2003
Location: CA
Vehicle:
68 Porsche VW Bus
white

Default

Quote:
The input capability is already built-into the LM-1 (http://www.innovatemotorsports.com/...tm#_Toc46234170), but I guess you might want the special cable to interface to the Mini-DIN 7 plug. I'm sure you could come up with your own interface by visiting a Radio Shack. You'd just need to grab an rpm signal voltage from somewhere in the car. It simply records the voltage and then you would need to convert that to an RPM in MS Excel.
BTW. An 8 pin cable will work also in the 7 pin Plug of the LM-1. Get a Macintosh serial cable with all 8 pins connected and cut off one end. If you have an analog RPM signal already in your car, you do not have to convert it using Excel. The LM-1 software can do that for you. For the input used, just specify the unit (rpm) and which rpm is equivalent to 0V and which is equivalent to 5V. The produced Excel-log and graph will show the log already converted into the specified unit. We are working also on a future software release (no release date yet) that will allow you to link to sensor output curve files (excel files), so that the log download will do the linearization for you for non-linear sensor signals.
The upcoming aux-in cable with RPM allows to hook it up with an inductive pickup (included) or you can directly hook it up to a crank synchronous or cam synchronous pulsed signal (1 pulse/rotation). That signal can be anywhere from 300mV to ignition primary (not tested yet, but will be before release).
The aux-in cable has a built-in switch with which you define whether the rpm pulses are 1 pulse/crank rot. or 1 pulse/2 crank rot.
Klaus is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2003, 01:40 PM   #53
Turbo Datsun Z Car
Scooby Newbie
 
Member#: 41053
Join Date: Aug 2003
Location: Lake Charles, La.
Vehicle:
74TT RB26dett Datsun

Default

This was the responce I just received concerning my pre paid order...

"Hi Joel-

We’re hoping to ship your order by the end of this week, but we’re committing to ship by the 15th of August. Thanks, and happy tuning!

Patrick Thompson

Innovate! Technology, Inc. / Innovate Motor Sports"

I'm excited....
joel
Turbo Datsun Z Car is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2003, 04:29 PM   #54
innovate_patrick
Scooby Newbie
 
Member#: 41318
Join Date: Aug 2003
Default

Quote:
This was the responce I just received concerning my pre paid order...
Hi Joel-

Just a quick clarification: We bill credit cards only when units ship, so "pre-paid" isn't entirely accurate. Thanks again for your support!

-Patrick from Innovate
innovate_patrick is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2003, 05:06 PM   #55
Turbo Datsun Z Car
Scooby Newbie
 
Member#: 41053
Join Date: Aug 2003
Location: Lake Charles, La.
Vehicle:
74TT RB26dett Datsun

Default

Quote:
Originally posted by innovate_patrick


Hi Joel-

Just a quick clarification: We bill credit cards only when units ship, so "pre-paid" isn't entirely accurate. Thanks again for your support!

-Patrick from Innovate
Woops ....
I guess I didn't choose the correct wording...
I simply meant, I have eagerly sent my payment in, and can't wait to get the WB Unit and start using it....
Turbo Datsun Z Car is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2003, 03:07 AM   #56
turboICE
Scooby Specialist
 
Member#: 33979
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.NJ
Vehicle:
2006 STi,'11 OBS
WRB & Black/Silver

Default

Does this have an analog output to log in another data aquisition tool? i.e. will it send out a 0-5v signal indicating AFR in a linear fashion, along with calibration points?
turboICE is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2003, 05:36 AM   #57
8Complex

Moderator
 
Member#: 922
Join Date: Feb 2000
Chapter/Region: MWSOC
Location: Schaumburg, IL
Vehicle:
04 FXT
Red

Default Re: Great new WideBand O2 unit!

Quote:
Originally posted by rob
2 Definable analog outputs
Quote:
Originally posted by jehcpa
Does this have an analog output to log in another data aquisition tool? i.e. will it send out a 0-5v signal indicating AFR in a linear fashion, along with calibration points?
Reading is good, m'kay.
8Complex is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2003, 11:55 AM   #58
turboICE
Scooby Specialist
 
Member#: 33979
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.NJ
Vehicle:
2006 STi,'11 OBS
WRB & Black/Silver

Default

Good parrot (I can quote advertising too). I read that plus the entire site,
Quote:
Q: Will it be possible to setup the analog output for a linear 0 to 1 volt = 10:1 to 30:1 air fuel? And what is the accuracy of the output?

A: The outputs are 10 bit A/D's with 0-5V output. The software in the LM-1 maps Lambda Values of 0.5 to 1.523 (7.35 to 22.4 AFR) into a 10 bit value (0..1023). The programming of the analog outputs then maps the programmed values to the appropriate output voltages. An output of 0 - 1V has about a 200 step resolution as this is 1/5 of the 0-5V output with 1023 step resolution.The mapping is capable of 7.35 to 22.4 AFR. A range of 10-30 AFR would require significant changes in the software of the LM-1.
but do not see any one confirming it exists on a released unit.

So you have bought one and this advertised function actually is there and works? If you have one then be helpful and confirm that the function is there and accurate. (I am sorry it is bad enough when members do it, but it really bugs me when moderators are snide to someone who is on the board for information and are not causing problems or flame wars.)

I can not think of a single electronic device hawked on these boards (other than simple analog gauges) that actually have all their advertised functions. That post was written prior to release and producers love to advertise they have everything both before and after release.

So it remains a valid question and the referred to advertising post does not answer the question.

It was 3:00 so I may not have properly qualified the question - so if either innovate_patrick (assuming they are from the company) or someone that has a production unit would confirm its functioning.

Last edited by turboICE; 08-10-2003 at 12:00 PM.
turboICE is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2003, 03:08 PM   #59
8Complex

Moderator
 
Member#: 922
Join Date: Feb 2000
Chapter/Region: MWSOC
Location: Schaumburg, IL
Vehicle:
04 FXT
Red

Default

Actually, I just had a long conversion with Klaus on the second page of this post about the outputs for a secondary screen. He appears to be the developer, so I didn't think there'd be reason to question whether or not the function was actually there.
8Complex is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2003, 04:18 PM   #60
turboICE
Scooby Specialist
 
Member#: 33979
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.NJ
Vehicle:
2006 STi,'11 OBS
WRB & Black/Silver

Default

Sounds like a good deal then when it is confirmed as loggable in DD using their external inputs ability the way that it can log Motec.
turboICE is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2003, 10:08 PM   #61
Jon [in CT]
*** Banned ***
 
Member#: 2992
Join Date: Nov 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Connecticut, USA
Vehicle:
02 WRX Sedan
Silver

Default

Quote:
Originally posted by jehcpa
Sounds like a good deal then when it is confirmed as loggable in DD using their external inputs ability the way that it can log Motec.
I'm confident that the LM-1 can mimic the Motec's voltage output for air/fuel ratio (AF), as long as it can be described as AF = a + b*voltage and as long as you don't require an AF less than 7.35 or greater than 22.40.
Jon [in CT] is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2003, 11:12 PM   #62
turboICE
Scooby Specialist
 
Member#: 33979
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.NJ
Vehicle:
2006 STi,'11 OBS
WRB & Black/Silver

Default

I agree with your input now that it most likely can and will - I guess I have just been burnt by too many claims and it causes me to pause and question - like the ability to log knock events by DD.

Thank you all for the feedback on this - it has convinced me enough to buy the LabJack in preparation for purchasing this AFR tool to use with DD logging - and hopefully eventually Xede logging so I can stop macro converting my DD logs.
turboICE is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2003, 05:32 PM   #63
Klaus
Scooby Newbie
 
Member#: 40416
Join Date: Jul 2003
Location: CA
Vehicle:
68 Porsche VW Bus
white

Default

Hi Jehcpa,

Quote:
so if either innovate_patrick (assuming they are from the company) or someone that has a production unit would confirm its functioning.
I have right now about 50 production units in front of me and I can confirm the analog output functions are working.
Quite a few of our customers are using it. One customer has installed the sensor on an experimental race engine (at a university) directly at the exhaust header of one cylinder and they can see (on an oscilloscope) charge loss due to valve overlap because the analog outs are so fast. They therefore sample the analog outs synchronous with the exhaust stroke. New upcoming software and firmware will allow you to program analog out response speed (for each output separately) and default output during warmup or error conditions. You can also specify if during these conditions the outputs should go high impedance instead of outputting a voltage.
Software and firmware upgrades can be downloaded from our web-site for free.

Regards,
Klaus
Klaus is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2003, 07:12 PM   #64
turboICE
Scooby Specialist
 
Member#: 33979
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.NJ
Vehicle:
2006 STi,'11 OBS
WRB & Black/Silver

Default

Excellent thank you for the response.
turboICE is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2003, 09:37 PM   #65
Turbo Datsun Z Car
Scooby Newbie
 
Member#: 41053
Join Date: Aug 2003
Location: Lake Charles, La.
Vehicle:
74TT RB26dett Datsun

Default

Man this tool is going to be the iceing on the cake for my turbo'd Z with the Electramotive TEC2.

along with this device, doing the auto tune and have it dead on will be a breeze... [

Getting excited....

Last edited by Turbo Datsun Z Car; 08-19-2003 at 12:54 PM.
Turbo Datsun Z Car is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2003, 08:28 AM   #66
d00f
Scooby Specialist
 
Member#: 6000
Join Date: Apr 2001
Location: Ottawa, Canada
Vehicle:
2000 GC8 STi V4 swap
BRP

Default

I have the Techedge 1.5 and compared it to an expensive motronic unit on a dyno. Well within 0.01 AFR all the way through the scale. Has RPM and 2 ADC inputs. I haven't found a way to hook it up to the Tec2 but the version 2.0 is supposed to work...

-Michael
d00f is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2003, 08:33 AM   #67
d00f
Scooby Specialist
 
Member#: 6000
Join Date: Apr 2001
Location: Ottawa, Canada
Vehicle:
2000 GC8 STi V4 swap
BRP

Default

I do have a question for us cannucks. Will the unit operate at low temps? I know wide temp rangs LCD displays are difficult to source. Would suck if it doesn't work in -20C weather.

-Michael
d00f is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2003, 10:38 AM   #68
misterblu
Scooby Newbie
 
Member#: 39054
Join Date: Jun 2003
Default

Quote:
Originally posted by d00f
I have the Techedge 1.5 and compared it to an expensive motronic unit on a dyno. Well within 0.01 AFR all the way through the scale. Has RPM and 2 ADC inputs. I haven't found a way to hook it up to the Tec2 but the version 2.0 is supposed to work...

-Michael
You need to e-mail Jason C. He talks about a simple circuit that will allow you to use the Techedge with the TEC.

http://www.miataforum.com/ubb/ultima...=020292#000011

HTH,
Jon
misterblu is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2003, 10:47 AM   #69
craig429
Scooby Newbie
 
Member#: 41767
Join Date: Aug 2003
Location: Bend, OR
Default

Is a GP getting set up. I am interested in purchasing one.

Craig
craig429 is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2003, 10:49 AM   #70
turboICE
Scooby Specialist
 
Member#: 33979
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.NJ
Vehicle:
2006 STi,'11 OBS
WRB & Black/Silver

Default

I could go with a GB as well.
turboICE is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2003, 11:04 AM   #71
TBeck2000
Scooby Newbie
 
Member#: 40753
Join Date: Jul 2003
Location: PA
Default

I have a GB going for us MR2 owners (but others are welcome). Here's the direct link to the thread: http://board.mr2faq.com/showthread.p...hreadid=160174 , but you have to register at http://board.mr2faq.com to read it.

Essentially, the price structure is like this:
5+ Units
$334.00 (Savings of $15.00)
Free UPS Ground Shipping Included (Savings of $10.00)
Total Savings of $25.00!

10+ Units
$324.00 (Savings of $25.00)
Free UPS Ground Shipping Included (Savings of $10.00)
Total Savings of $35.00!

I am currently planning on closing the GB on August 30th unless there is a good reason to extend it. Innovate will need the following information:
-Name
-Credit Card Number & Expiration Date
-Billing Address for the credit card you are using
-Shipping Address
-Phone number you can be reached at

Innovate will not ship a single unit until all of the payments are received. I will be responsible for giving them the list of buyers and then you are will make the payment to Cort (cort@innovatemotorsports.com and (949) 388-4442 ext. 122). He's the Director of Sales for Innovate. If you want me to add you to my GB list, send me an email. We currently have 5 potential buyers on the MR2 board.

Tim
TBeck2000 is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2003, 01:53 PM   #72
amelnikov
Scooby Specialist
 
Member#: 9827
Join Date: Aug 2001
Chapter/Region: Tri-State
Location: New York
Vehicle:
2002 WRX Wgn 292whp
Alex Performance

Default

Sent you an email. Basically I want in on the GB.

Thanks,
Alex...
amelnikov is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2003, 03:07 PM   #73
crash
Scooby Specialist
 
Member#: 1440
Join Date: May 2000
Chapter/Region: South East
Location: Keeps Bumpers Fresher, Longer!
Vehicle:
05 LGT Wgn; 04 FXT
BDSM -- Birmingham, AL

Default

Does anyone have any specifics about the to be released LM1-x?

Specifically what the EXACT differences will be (teh website is a bit vague) and what the display unit will look like?

Thanks,

Nathan
crash is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2003, 09:48 AM   #74
misterblu
Scooby Newbie
 
Member#: 39054
Join Date: Jun 2003
Default

Quote:
Originally posted by crash
Does anyone have any specifics about the to be released LM1-x?

Specifically what the EXACT differences will be (teh website is a bit vague) and what the display unit will look like?

Thanks,

Nathan
I believe the LM-1x is supposed to be better suited to permanent installation in a vehicle (different grounding scheme, etc.) as opposed to the portability of the LM-1.

There is an illustration of the proposed display unit in the online manual at http://www.innovatemotorsports.com

HTH,

Jon
misterblu is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2003, 08:42 AM   #75
EMS
Scooby Newbie
 
Member#: 14116
Join Date: Jan 2002
Default

Klaus,

Nice product!

Is it possible to setup one analog output to show a signal that a 1V O2 sensor would produce?

I ask this because I want to replace the standard 1V sensor and have the possibility to "feed" the cars ECU, so the lambda control is still working.

Mark.
EMS is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[FS]Brand New - Wideband O2 Sensor/Hood Scoop/Gasket kit. Pumpastic Engine/Power/Exhaust 1 08-04-2007 06:30 PM
Brand New Zeitronix Wideband O2 w/ LCD MajorAgee Private 'For Sale' Classifieds 7 10-13-2004 11:28 PM
New TechEdge Wideband O2 kit STFUTuning Private 'For Sale' Classifieds 7 11-19-2003 12:47 AM
1-New TechEdge Wideband O2 kit MauroMotorsports Vendor 'For Sale' Classifieds 7 09-11-2003 04:17 PM
New AEM wideband o2 sensor ThuotRDX Engine Management & Tuning 1 07-23-2003 12:06 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.