Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday December 27, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Normally Aspirated Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-13-2003, 01:26 PM   #1
jsavage
Scooby Specialist
 
Member#: 15699
Join Date: Feb 2002
Chapter/Region: SCIC
Location: Sandy Eggo
Vehicle:
02 wrx
White

Default Bad Valve Rattle...What's the Cause?

I get loud valve rattle during hard acceleration (hot or cold) on a 96 Impreza...anyone know the main cause? Not consistent either...most days it is fine.
* Registered users of the site do not see these ads.
jsavage is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2003, 07:48 AM   #2
spshultz
Scooby Specialist
 
Member#: 1415
Join Date: May 2000
Location: Anytown, USA
Vehicle:
2005 OBS 3.0R
'12 SantaFe

Default

Maybe it needs the valve lash adjusted? Does a '96 even have a valve lash adjustment procedure?

What about bad gas? Have you tried a tank or two of the premium gas?

Just throwing some stuff out there...
spshultz is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2003, 11:30 AM   #3
jsavage
Scooby Specialist
 
Member#: 15699
Join Date: Feb 2002
Chapter/Region: SCIC
Location: Sandy Eggo
Vehicle:
02 wrx
White

Default

I dont know....But I have tried good gas.
jsavage is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2003, 02:40 AM   #4
spshultz
Scooby Specialist
 
Member#: 1415
Join Date: May 2000
Location: Anytown, USA
Vehicle:
2005 OBS 3.0R
'12 SantaFe

Default

Do you get this noise if you rev the engine while in neutral or park?
spshultz is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2003, 05:26 AM   #5
Subietonic
Scooby Specialist
 
Member#: 12588
Join Date: Nov 2001
Chapter/Region: SCIC
Location: Down by the sea
Vehicle:
Four Count 'em
GF5,BDA,BD5, BP5

Default

If you're running a 2.2L it could be hydraulic lifters sticking and causing your noise or it might even be your timing belt tensioner. I'd check out those areas to rule out two of the most common causes of the noise and identify why it's inconsistent. Also, as was mentioned, if you've got ~100K miles on your car, it's probably time to do a valve readjustment.

Could be a batch of bad gas or octane too low during the hot summer season as well. This is the time of year when the humidity and the heat conspire to stress your engine, particularly the heat, which can cause an ECU ignition retard and pingo goes the engineo.

Just a couple of thoughts. Keep us appraised of your isolation progress.

Br, Dale
Subietonic is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My fan runs as soon as turn the key, what's the cause? Henryk Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 7 03-30-2009 01:17 PM
What's the part number? Idle Air Control Valve Gasket nicholam Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 2 09-29-2008 01:36 PM
P0304 #4 misfire = bad valve. Here's the valve. hikeeba Service & Maintenance 5 11-07-2006 02:34 PM
What's the most serious condition that will cause a constant CEL (non-flashing)? TinyIvan Warranty Issues & SOA Problems 4 08-12-2002 11:33 PM
What's the number for damages caused by potholes and such on the road....? latinskllz South East Region Forum 1 08-02-2002 04:18 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.