Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday June 30, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Normally Aspirated Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-21-2003, 11:40 PM   #1
2.5 Blue Roo
Scooby Specialist
 
Member#: 45727
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: MD
Vehicle:
1981 Audi Rally Ur
Quattro

Default 2.5 RS engine idleing not so good

hey iwas looking at a 2000 Impreza 2.5 RS with 41,000 miles on it, i almost bought it but the engine when it was idleing at low revs, it was sputtering and didnt sound good at all, almost stalled out, is this just a problem that can be fixed with a good ole tune up? (spark plugs changed, etc..) or is it a major problem, im thinkin it might be a burned valve but is this thing common with the subie engines? cause i talked to a dealer and the guy said he had the same thing on his outback sport and said that it could be the valves and stuff but i dunno, just curius
* Registered users of the site do not see these ads.
2.5 Blue Roo is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 10-22-2003, 12:21 AM   #2
atabert
Scooby Newbie
 
Member#: 45107
Join Date: Oct 2003
Location: you dont want to know
Vehicle:
1992 Legacy L
Green

Default valves

come on now,i ve never heard anything bad about the valves,before you start condeming an internal engine problem, look for some more obvious things like plugs,fuel filter and or ****ty gas, it could have a burnt coil or a bad plug wire, look for basic stuff, to me it sounds like you got a miss somewhere, does the check engine light come on?
atabert is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2003, 09:03 AM   #3
m750
Scooby Guru
 
Member#: 2278
Join Date: Sep 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Pepperell MA
Vehicle:
8Sti | 07 allez
White | Comp

Default

Start with the little stuff...
If you haven't had a tune up in a while that can certainly cause your car to run poorly. It's pretty much the first step I recomend to everyone who's car just isn't running right...
AO
m750 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2003, 01:13 PM   #4
dcoty
Scooby Specialist
 
Member#: 3149
Join Date: Dec 2000
Location: montreal quebec
Vehicle:
01 V7 GC/R32 sky

Default

Maybe an O2 sensor, it sounds like that to me. Check all the connections on you spark wires, make sure it isnt dirty or corroded.

Dan
dcoty is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2003, 02:01 PM   #5
Stealthbmbr
Scooby Specialist
 
Member#: 13823
Join Date: Jan 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Hanover, MD
Vehicle:
2009 Legacy 2.5i SE
C A P S CAPS CAPS CAPS

Default

Reset the ECU and see ifit goes away.
Stealthbmbr is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2003, 03:34 PM   #6
2.5 Blue Roo
Scooby Specialist
 
Member#: 45727
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: MD
Vehicle:
1981 Audi Rally Ur
Quattro

Default

thanks guys ill check all the little stuff out first, and im not condemning the engine im just scared that it might be something like that =(
2.5 Blue Roo is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2003, 05:50 PM   #7
ChosenWon
Scooby Specialist
 
Member#: 2236
Join Date: Aug 2000
Location: Red Sox Nation w/ y2k4door
Vehicle:
2000 Audi S4
silver/rally dirt brown

Default

I can almost guarentee you it is a bad o2 sensor. I got the 40,000 miles and guess what? After $250, and a rip-off auto repair place, I took it to subaru, and they confirmed my last suspician. Bad o2 sensor. even though it was not throwing the code for it. But in the 3 months I drove it like that, it threw every other code in the book. check here:
http://forums.nasioc.com/forums/show...hreadid=422964

It will confirm it for you. $80 shipped from www.subaruparts.com.

$100 from the dealer and around $80-130 for them to install it. Took me 20 minutes and 1 wrench. (and some anti-sieze)
ChosenWon is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2003, 09:23 PM   #8
twizzstyle
Scooby Guru
 
Member#: 18941
Join Date: May 2002
Chapter/Region: NWIC
Location: Kenmore, Washington
Vehicle:
2005 Lotus Elise
Orange

Default

it could also be something as simple as a loose, or disconnected vacuum hose. Mine have come off before.
twizzstyle is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2003, 09:40 PM   #9
m750
Scooby Guru
 
Member#: 2278
Join Date: Sep 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Pepperell MA
Vehicle:
8Sti | 07 allez
White | Comp

Default

I wouldn't garentee anything...
symptoms can appear differently to different people, and describing them is a whole different ball game. Do you have a CEL?
AO
m750 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Swap 1999 2.5 RS engine for 2001 2.5 RS engine c0mrade Subaru Conversions 5 06-15-2006 09:19 PM
WTB: Phase 1 or 2 2.5 RS engine keirnna Private 'Wanted' Classifieds 3 06-02-2005 05:18 PM
Engine sounding not so good during warm up. Teh Legacy Legacy Forum 12 05-15-2005 10:10 PM
2.5 rs--engine using oil PerformanceAutoSolutions General Forum Archive 11 11-15-2000 05:04 PM
2.5 RS Engine/Drivetrain for Sale CoByRS General Forum Archive 1 05-28-2000 06:01 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2015, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.