Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday July 31, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > 'Old School' Subaru Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-21-2004, 11:42 PM   #1
1985_Subaru_GL
Scooby Newbie
 
Member#: 71312
Join Date: Sep 2004
Question 1985 GL : Ignition and idle issues

I bought a 1985_GL recently, and I LOVE it!!! It fits like a glove and makes me smile just sitting in it. I'm glad there is a site like this for others who understand that feeling.

One of it's idiosyncracies is that sometimes it just doesn't want to start. I turn the key and there's just a click. This can happen a few times and then it will turn over just fine, or sometimes it can take twenty or thirty times. Other times it just starts right up on the first try. Could someone give me a hint as to what might be going on? Could it possibly need a new battery? Also, am I hurting the ignition motor by repeatedly turning the key?

On another note, it just began this week to idle at extremely low RPMs, to the point that today it stalled at a red light (luckiy it started right back up). Ideas?

Thank you in advance. Warm wishes to all!

-Paul
* Registered users of the site do not see these ads.
1985_Subaru_GL is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2004, 04:37 AM   #2
Calebz
Scooby Specialist
 
Member#: 54398
Join Date: Feb 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: Souf Central France
Vehicle:
1980 CB400 Hawk
1996 GrandCherokeeLimited

Default

My first guess would be bad contact on the batterry or starter cables.. Have seen it on a few of the EA cars.. including 2 of my own.

This could also POSSIBLY explain odd idling.. soobs are pretty particular about the electrical system being all where it needs to be
Calebz is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2004, 11:32 PM   #3
wrx_driver_2002
NASIOC Supporter
 
Member#: 25952
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: NWIC
Location: Under your hood :-)
Vehicle:
1995 Impreza Coupe
w/ "Extras" :-)

Default

For the Starting issue...I've seen bad cables or bad battery terminals...But most of the time it has to do with the contacts inside of the starter wearing out. They're easily replaceable if you can find someone who stocks them (I get them from a local starter rebuilder)


Mike
wrx_driver_2002 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2004, 12:54 PM   #4
1985_Subaru_GL
Scooby Newbie
 
Member#: 71312
Join Date: Sep 2004
Default Thank you!

Thank you for the tips Mike and CalebZ! I had checked the connections at the battery, but I will definitely check out the cables and the starter contacts. Best wishes to you both!

-Paul
1985_Subaru_GL is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting and Idling Issues SloRice Other Engine Management 6 02-15-2012 02:48 PM
Walpro and idle issues? shgilman Factory 2.5L Turbo Powertrain 5 12-26-2006 05:31 PM
SVX Tec II Fuel and Idle Issues cdigerlando Other Engine Management 12 09-29-2006 04:20 PM
1985 GL Brake pads OffroadGL Brakes, Steering & Suspension 0 07-02-2004 11:24 AM
('93-'01) 1985 GL Wagon Turbo Buellboy Impreza Forum 8 08-21-2001 02:04 AM


All times are GMT -4. The time now is 02:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.