Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday April 19, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Legacy Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-06-2005, 09:35 AM   #1
Kensubguy
Scooby Newbie
 
Member#: 84082
Join Date: Mar 2005
Default Bad Idle

Over this weekend I attempted to reset the ECU on my 99 subaru Legacy. During this morning drive to work the idle seems to have gotten worse and the car seemed to almost want to die down and then pick up the rpm. It had one big pulse down but then would even out and smothen. I wonder what the issue might be here.
* Registered users of the site do not see these ads.
Kensubguy is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2005, 07:41 PM   #2
kpalena
Scooby Specialist
 
Member#: 82431
Join Date: Mar 2005
Chapter/Region: NWIC
Location: Battle Ground, WA
Vehicle:
2006 06 wrx limited
CGM

Default

omg....

There are tons of things that could be going on here.

It could be:
coolant temperature sensor
bad injector
Dirty MAF
Really dirty air filter
bad egr valve/sensor
Throttle position sensor.

First try to answer the following.
Are you throwing a CEL?
Does it start hard?
Does it do it when warm?
Does is accelerate poorly?

This is a common and tricky problem. I have learned a lot from this forum. Look around and see what you come up with.
kpalena is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2005, 07:54 PM   #3
tora
Scooby Guru
 
Member#: 5851
Join Date: Apr 2001
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver
Vehicle:
09 Forester XT
+ NA Miata

Default

Keep driving it, my guess is it will sort itself out as the ECU is re-learning.
tora is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2005, 10:51 AM   #4
Kensubguy
Scooby Newbie
 
Member#: 84082
Join Date: Mar 2005
Default

The Idle has smoothed out but I am having a hard time going up hills now. Today I could not get to 40 mph which I normaly does. I have a persistent CEL and been planning for 2 weeks now to change the oxygen sensor and the knock sensor. I had a code on knock, fuel/air metering and idle sensor malfunction.
Kensubguy is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2005, 10:45 PM   #5
EastsideLegacy
Scooby Newbie
 
Member#: 58806
Join Date: Apr 2004
Location: New york
Vehicle:
1998 RIP Legacy2.5GT
2.2L legacy wagon

Default

Im not tryin to steal the thread but im having hesitation while accellerating in 2nd and 3rd gear at like 3500 rpms ... any suggestions( replaced the wires and coilpack )..

thanx main
EastsideLegacy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad IDLE, Bad AFR, but no CELL. CyborgX_CZ Factory 2.5L Turbo Powertrain 41 03-05-2009 01:19 PM
Defective LINK - > Real bad idling bigbird Engine Management & Tuning 31 11-13-2002 04:00 PM
Bad Idle wrxvalue Factory 2.0L Turbo Powertrain 0 07-22-2002 12:19 AM
Flutter, whistle, bad idle RoadRash Service & Maintenance 1 07-15-2002 04:26 PM
So the Vortech SFMU may give me a bad idle... wcbjr Normally Aspirated with bolt-on Forced Induction Powertrain 6 02-22-2002 12:02 AM


All times are GMT -4. The time now is 02:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.