Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday July 31, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Normally Aspirated Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-11-2005, 11:03 AM   #1
Ramon_12345
Scooby Newbie
 
Member#: 72021
Join Date: Oct 2004
Location: BARBADOS
Vehicle:
1999 JDM GC1 IMPREZA
WHITE

Default IAC Valve?

Yesterday morning I started the car to go to church and no sooner than I started and moved off, the engine revs started to “beat down” like if the car wanted to cut-out and I even smelt petrol. However as I continued to drive the car the problem vanished.

This morning I started it and the same thing happened however I noticed that it only occurred initially when I eased the car forward and stopped. However as I continued to drive the car, the problem seemed to have vanished as I could drive in stop-and-go traffic without any incident.

My question is, what could be the problem? I suspect a sticking IAC valve however any other suggestions would be greatly appreciated.

Thanks.
* Registered users of the site do not see these ads.
Ramon_12345 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2005, 01:09 PM   #2
Legacy777
Scooby Guru
 
Member#: 4800
Join Date: Mar 2001
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, Tx
Vehicle:
1990 Legacy & 97 OBS
AWD 6MT EJ22T AWIC Swap

Default

what year & model car do you have? AT or MT?
Legacy777 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2005, 01:13 PM   #3
Ramon_12345
Scooby Newbie
 
Member#: 72021
Join Date: Oct 2004
Location: BARBADOS
Vehicle:
1999 JDM GC1 IMPREZA
WHITE

Default

1999 Impreza. Automatic Transmission
Ramon_12345 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2005, 01:33 PM   #4
Al_Smokemcrack
Scooby Specialist
 
Member#: 66640
Join Date: Jul 2004
Chapter/Region: Tri-State
Location: Rochester, NY
Vehicle:
1997 Legacy Outback
Glacier White

Default

There are so many things that can cause that. An IAC is a good place to start, though. Search around and you should be able to find a procedure for cleaning it. I know I saw it in here, I just don't remember where, exactly.
Al_Smokemcrack is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2005, 03:35 PM   #5
El_Kameleon_G
Scooby Specialist
 
Member#: 87103
Join Date: May 2005
Chapter/Region: TXIC
Location: San Antonio, TX
Vehicle:
2005 Impreza RS RWD
Plat'num Plus...SOLD!

Default

how long do you warm up the car for?
El_Kameleon_G is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2005, 01:47 AM   #6
Ramon_12345
Scooby Newbie
 
Member#: 72021
Join Date: Oct 2004
Location: BARBADOS
Vehicle:
1999 JDM GC1 IMPREZA
WHITE

Default

I usually just get in and drive at about 50 km/h until the engine gets to its normal operating temperature and then I usually drive faster if I have to but I don't until the car is warmed up.
Ramon_12345 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
IAC valve replacement? Pi7467mp Service & Maintenance 12 03-05-2005 08:53 PM
Need an IAC valve asap! Someone please send me one! Si2WRX Factory 2.0L Turbo Powertrain 0 07-13-2004 02:09 PM
IAC valve subiekid Subaru Conversions 1 10-04-2003 08:00 PM
Looking for IAC valve for 2002 WRX pjcoregon North West Impreza Club Forum -- NWIC 0 05-20-2003 12:46 PM
2.2 ECU on 2.5 motor.. IAC valve problem Murray Engine Management & Tuning 6 12-30-2002 11:01 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.