Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday July 10, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
Texas Impreza Club
Texas Impreza Club Forum sponsored by Gillman Subaru Houston
and Gillman Subaru San Antonio
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Chapters > Texas Impreza Club Forum -- TXIC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-30-2005, 07:05 PM   #1
ej20_876
Scooby Specialist
 
Member#: 39660
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2004 AW WRX - Built
2011 Toyota 4Runner White

Default Help!! My car won't go into 2nd

I posted in Tranny forums but not much help. Beginning last night I cannot shift into 2nd gear at all. All other gears shift smooth. I have never had a problem with grinding gears. A couple of months ago my car would not let me shift into 2nd but it quickly fixed itself.....this time it's not. Some have said broken shifter fork and others say synchros. Don't you usually get a warning when synchros go bad i.e. grinding during shifting and such. Mine went out suddenly which makes me think it is something in the linkage which needs some adjustment. I have kartboy bushings which have been in for about 6 months. I could really use some advice because 1st to 3rd is killing me in the city.

Thanks
Tyler
* Registered users of the site do not see these ads.
ej20_876 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2005, 07:08 PM   #2
wcbjr
Scooby Guru
 
Member#: 4001
Join Date: Feb 2001
Location: I love spherical bearings!
Vehicle:
2006 Legacy GT
Obsidian black

Default

Take a look at the linkage under the car. If all is well there, then it has to be something internally with the tranny.
wcbjr is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2005, 07:19 PM   #3
ej20_876
Scooby Specialist
 
Member#: 39660
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2004 AW WRX - Built
2011 Toyota 4Runner White

Default

Could improper torque specs on shifter bushings cause this? They were torqued correctly when I installed them but maybe it has changed.....?
ej20_876 is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2005, 07:36 PM   #4
HIREN
Scooby Specialist
 
Member#: 51633
Join Date: Dec 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Central TX
Vehicle:
2013 GT-R

Default

That sucks man, aren't you still under warranty?
HIREN is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2005, 09:40 PM   #5
ej20_876
Scooby Specialist
 
Member#: 39660
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2004 AW WRX - Built
2011 Toyota 4Runner White

Default

yeah but i have a feeling the dealership will try to BS about me having a downpipe
ej20_876 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2005, 10:08 AM   #6
ej20_876
Scooby Specialist
 
Member#: 39660
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2004 AW WRX - Built
2011 Toyota 4Runner White

Default

can someone please explain a broken shifter fork. i have looked at tranny diagrams but still confused
ej20_876 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2005, 10:17 AM   #7
Texas25RS
Scooby Guru
 
Member#: 3148
Join Date: Dec 2000
Chapter/Region: TXIC
Location: DFW, TX
Vehicle:
2012 Mazdaspeed 3
Crystal White Pearl Mica

Default

Have you tried double clutching into 2nd? If the synchro is bad, this will let you into the gear.

Quote:
1. Let off the throttle, press in the clutch, and shift the "stick" to neutral.
Let out the clutch.
2. Bump the throttle to make the engine "blip". Sometimes in my MG I'll press in the accelerator all the way to the floor for a fraction of a second.
3. Press in the clutch.
4. As the engine speed decreases to match the transmission speed, throw the stick into the next lower gear. Since you actively "matched the revs", it should fall right in!
5. Let out the clutch. The downshift should have been as smooth as butter!
From my old Honda days (it was a real issue in the H22a, or Prelude, transmissions), sometimes the teeth of a gear can "mushroom" out at the dges which will be hardly noticable at all until the gear can no longer engage because the edges are too rolled over.

As for a broken shift fork... I don't know what those symptoms are and I would imagine it would effect more than just second since it is a major component in the tranny.
Texas25RS is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2005, 10:45 AM   #8
gjhsu
Scooby Guru
 
Member#: 12329
Join Date: Nov 2001
Chapter/Region: TXIC
Location: Austin, TX
Vehicle:
2o15 WRX
Ice Silver

Default

If it's a shift fork, something could have broken and jammed itself between the 1-2 shift fork and the 2nd gear collar, thus not letting you select 2nd. Unless it's a bent shift fork, but that issue is usually with the 3-4 fork. :shrug:
gjhsu is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2005, 01:04 PM   #9
Hotrodguru
Scooby Guru
 
Member#: 37210
Join Date: May 2003
Chapter/Region: International
Location: in a Shotgun House FTW!
Vehicle:
2002 Tarmac Bugeye
2007 Muddy FJ Cruiser

Default

PM'd you my digits. Lots of variables and possibilities.

Guru
Hotrodguru is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2005, 01:32 PM   #10
ej20_876
Scooby Specialist
 
Member#: 39660
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2004 AW WRX - Built
2011 Toyota 4Runner White

Default

Ok double clutching is still a no go......so i guess this means my shifter fork needs to be looked at. I guess I can make an appointment with subaru monday.
ej20_876 is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2005, 04:49 PM   #11
StealthfishWRX
Scooby Specialist
 
Member#: 57473
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: TXIC
Location: Pearland, Texas
Vehicle:
04' REX (RETIRED)
WRB

Default

OH NOOOOOOS!!! check your syncros.
StealthfishWRX is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 01:06 AM   #12
ej20_876
Scooby Specialist
 
Member#: 39660
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2004 AW WRX - Built
2011 Toyota 4Runner White

Default

syncros OK.....something else f'ed
ej20_876 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 04:59 AM   #13
BaylorRS
Scooby Specialist
 
Member#: 48223
Join Date: Nov 2003
Location: duncanville/waco (wack-town)
Vehicle:
2001 2.5 RS
BRP

Default

i had similar problems and all i did was change out the gear oil...but that was the first oil change for that tranny. id say find someone to swap out your downpipe with and get some warranty work done.

good luck.
BaylorRS is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 11:22 AM   #14
OneArmedScissor
Scooby Guru
 
Member#: 18958
Join Date: May 2002
Chapter/Region: BAIC
Location: Oakland What it do
Vehicle:
08 STi
Black as my heart

Default

Quote:
Originally Posted by ej20_876
Ok double clutching is still a no go......so i guess this means my shifter fork needs to be looked at. I guess I can make an appointment with subaru monday.
subaru of dallas.

don't go anywhere else.
OneArmedScissor is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 11:23 AM   #15
Texas25RS
Scooby Guru
 
Member#: 3148
Join Date: Dec 2000
Chapter/Region: TXIC
Location: DFW, TX
Vehicle:
2012 Mazdaspeed 3
Crystal White Pearl Mica

Default

Quote:
Originally Posted by Milin
subaru of dallas.

don't go anywhere else.

It is a long drive to SoD from Houston...
Texas25RS is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 11:51 AM   #16
Tanj!
Scooby Specialist
 
Member#: 9339
Join Date: Aug 2001
Chapter/Region: TXIC
Location: Dallas, Texas
Vehicle:
2005 Forester XT
80, 86, 87, and 88 RX-7

Default

Quote:
Originally Posted by Texas25RS
It is a long drive to SoD from Houston...
But it's all 5th gear.
Tanj! is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 12:14 PM   #17
Texas25RS
Scooby Guru
 
Member#: 3148
Join Date: Dec 2000
Chapter/Region: TXIC
Location: DFW, TX
Vehicle:
2012 Mazdaspeed 3
Crystal White Pearl Mica

Default

Quote:
Originally Posted by Tanj!
But it's all 5th gear.

True true.... all 5th until you get into the Dallas traffic...
Texas25RS is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 12:19 PM   #18
OneArmedScissor
Scooby Guru
 
Member#: 18958
Join Date: May 2002
Chapter/Region: BAIC
Location: Oakland What it do
Vehicle:
08 STi
Black as my heart

Default

Quote:
Originally Posted by Texas25RS
True true.... all 5th until you get into the Dallas traffic...
Again, I wouldn't trust anyone else other than Kenny in Houston or SoD to TOUCH a transmission. Anyone else seems to be too incompetent to put it all together correctly.
OneArmedScissor is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2005, 12:22 PM   #19
Wheeler Bement
Scooby Specialist
 
Member#: 15652
Join Date: Feb 2002
Chapter/Region: TXIC
Location: sugar land, katy
Vehicle:
2002 2.5L WRX Wag.
160K club

Default

so if the the stick won't go into 2nd position, it probably isn't a broken fork, will it go into second with the motor off? if it will, then it probably a syncro issue.

of course, going into reverse at about 100mph will solve all your problems.
Wheeler Bement is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 12:30 AM   #20
ej20_876
Scooby Specialist
 
Member#: 39660
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2004 AW WRX - Built
2011 Toyota 4Runner White

Default

no it will not go into second with the motor off.....as for SoD I can't make that kind of drive. Subaru SW in Houston does good service work....if they don't warranty i am getting FIS gears.
ej20_876 is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 12:36 AM   #21
Hotrodguru
Scooby Guru
 
Member#: 37210
Join Date: May 2003
Chapter/Region: International
Location: in a Shotgun House FTW!
Vehicle:
2002 Tarmac Bugeye
2007 Muddy FJ Cruiser

Default

Quote:
Originally Posted by ej20_876
no it will not go into second with the motor off.....as for SoD I can't make that kind of drive. Subaru SW in Houston does good service work....if they don't warranty i am getting FIS gears.
I would read this post before thinking about going with FIS, teh suxors.

http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=798553

Guru
Hotrodguru is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Blown Reverse and won't go into 2nd? Please Help! bullittman68 Transmission (AT/MT) & Driveline 24 11-28-2008 01:08 PM
Need help!!! Car won't go into test mode wuuusaa Factory 2.5L Turbo Powertrain 5 02-28-2008 04:59 PM
Help (AUTO people like Riftswrx): Car won't shift into 2nd or 4th pleue Transmission (AT/MT) & Driveline 1 04-12-2006 10:28 PM
AP - Car won't go into test mode! Help please. Anihil8r AccessPort 18 03-24-2006 03:39 PM
Help, car won't go into gear with cable clutch! yebokmj Transmission (AT/MT) & Driveline 6 10-04-2004 11:23 AM


All times are GMT -4. The time now is 05:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.