Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday July 23, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-03-2005, 02:02 PM   #1
rainbow123
Scooby Newbie
 
Member#: 99854
Join Date: Nov 2005
Default whining noise and overheating, help please!

I have a 93 subaru impreza with 120,000 miles, was driving on a stretch of highway yesterday and suddeningly i heard a continous high-pitched whining noise, i kept driving for 1 mile or so, then temp needle rised very quickly from midline to top in about 10 seconds, i immediately pulled over and shut down the engine. After a bit cooldown, i took off radiator cap and see full level of coolant. I restarted and the car idles with temp needle in mid-line. But if i rev it to maybe 2000 RPM for 40 seconds, the needle would rapidly rise again. All the while there is that continous whining from the engine.

The belt seems to be tight, there is no leak and all the coolant is still there. There is no prior warning before this sudden onset of whining noise. Is my water pump shot? any body has experience with this whining noise typical of this water pump not working? but why is that when i idle the temp is ok and only overheats when i rev it up?


thanks for your help guys
* Registered users of the site do not see these ads.
rainbow123 is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 10:05 PM   #2
ImprezaVA
Scooby Specialist
 
Member#: 32846
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Elkton, VA
Vehicle:
1998 Impreza L-SOLD
Arcadia Green

Default water pump whine

Sounds like you're on the right track. I'd say its your water pump bearings. You'll have to remove the timing belt to swap it out.

Is the whining coming from the front driver's side of the engine?

-Charles-
ImprezaVA is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2005, 04:16 PM   #3
LoveRoadRacing
Scooby Newbie
 
Member#: 80500
Join Date: Jan 2005
Location: California
Vehicle:
2002 2.5L WRX
Blaze Yellow

Default

He's right. Money's on the water pump.
LoveRoadRacing is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2005, 08:35 PM   #4
Hayes
Scooby Specialist
 
Member#: 11808
Join Date: Oct 2001
Location: Cape Coral,FL
Default

Get it checked ASAP because if the waterpump locks up it can take the timing belt out and that's is many dollars to fix the engine.
Hayes is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pulsating exhaust noise and stuttering..HELP! horrorbiz Normally Aspirated Powertrain 10 07-24-2006 09:17 PM
weird clunking noise up front help please manimal15611 Factory 2.0L Turbo Powertrain 5 12-05-2005 11:29 PM
Spring and RSway help please!! Crash477 Brakes, Steering & Suspension 5 06-19-2004 04:40 PM
connecting 3 gauges and need help please mustangsmoker Factory 2.0L Turbo Powertrain 15 11-24-2003 06:54 PM
BOV causing noise in Trubo..Help Please JenisonWRX Factory 2.0L Turbo Powertrain 1 08-14-2001 09:00 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.