Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday August 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > UTEC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-21-2011, 06:00 PM   #1051
80884
Scooby Specialist
 
Member#: 56783
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: PA
Vehicle:
2004 sti
Aspen white

Default

It says "could not find the main class:Utij.Utij.app.Program will exit" when I try to open Uti.jar. What does that mean?
* Registered users of the site do not see these ads.
80884 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2011, 06:02 PM   #1052
NavyBlueSubaru
Scooby Specialist
 
Member#: 22127
Join Date: Jul 2002
Chapter/Region: South East
Location: Oviedo, FL
Vehicle:
2013 BMW 335i Sedan
Estoril Blue

Default

Are you sure you downloaded the full zip file? There should be a folder with libraries in it, and some other folders too. Also, if you just open the zip and try to run it won't work, you have to unzip it into its own folder on your hard drive.
NavyBlueSubaru is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2011, 06:57 PM   #1053
80884
Scooby Specialist
 
Member#: 56783
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: PA
Vehicle:
2004 sti
Aspen white

Default

The problem is my laptop wont update Java to 6.0. Tried in on a computer and it worked but. thats no good for me if it wont work on my laptop. I guess its time for a new one.
80884 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2011, 11:09 PM   #1054
langsbr
Scooby Newbie
 
Member#: 209630
Join Date: Apr 2009
Location: Lexington, SC
Vehicle:
2002 WRX / V7 STI
3.9USM6 / PSM

Default

Does this facilitate tuning using UTEC in speed density mode, or just MAF based? I see the screenshots show some MAF tabs.
langsbr is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2011, 03:48 AM   #1055
azkaz
Scooby Newbie
 
Member#: 283097
Join Date: May 2011
Default

Jeff has stated that it does support speed density. You just have to change the "fuel mode" in the settings tab.

On another note, I have tried and tried to start the UTI program but can't. I have double clicked on the jar file and it just goes to winzip to unzip where it extracts the other files,. I have searched google for he answer, but till no joy. I have the latest java software too.

Cheers
azkaz is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2011, 11:44 AM   #1056
filbert
Scooby Specialist
 
Member#: 39661
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: MWSOC
Location: Chicago
Vehicle:
2004 WRB WRX STi
07 OBP FXTS

Default

It shouldn't be opening in WinZip. Something is off in your Java config. Try opening the file with your JRE/JVM and see if that works. You might have to change the default application for the .jar extension. What Java software did you install?
filbert is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2011, 05:27 PM   #1057
azkaz
Scooby Newbie
 
Member#: 283097
Join Date: May 2011
Default

All sorted. Winzip was hijacking my file extension. Downloaded jarfix and all is well!

Cheers.
azkaz is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2011, 10:23 PM   #1058
80884
Scooby Specialist
 
Member#: 56783
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: PA
Vehicle:
2004 sti
Aspen white

Default

I can't get the new version to work. I installer the way the note says to but this comes up when double clicking the uti in the same folder..."A Java execption has occured"
80884 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2011, 10:25 PM   #1059
NavyBlueSubaru
Scooby Specialist
 
Member#: 22127
Join Date: Jul 2002
Chapter/Region: South East
Location: Oviedo, FL
Vehicle:
2013 BMW 335i Sedan
Estoril Blue

Default

The newest version of UTI requries JRE 7, found here:
http://www.oracle.com/technetwork/ja...ad-432155.html

ensure that you have this, I bet this is the problem.
NavyBlueSubaru is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2011, 02:47 AM   #1060
80884
Scooby Specialist
 
Member#: 56783
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: PA
Vehicle:
2004 sti
Aspen white

Default

The problem is that sometimes I forget to do the simplest things. I pretty much did not extract the zip file and was trying to open it directly from the zipped folder.

That's what happens when I play with computers later in the night. Anything interesting to know about the newest program? Anything that doesn't work?
80884 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2012, 07:45 AM   #1061
2.5 turbo hyped
Scooby Specialist
 
Member#: 158810
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland Or
Vehicle:
2005 STI and Baja
White

Default Did not get a reply to email so I thought I would post here.

I finally got all of the pieces to the puzzle installed this weekend. I have a 2005 baja turbo 5 speed and I am using an STI UTEC and an innovate lc-1 wideband.

The UTI program works great. I have some awesome 3rd gear pulls saved and some excellent cell hits on the tables. I do have a couple of questions that may seem stupid to some of you guys that have been using this setup for a bit.

1. When using speed density fuel tuning in UTI do I have to setup the UTEC in hyperterminal first to be able to use this function or does UTI do that for me?

2. I am trying to write a map with the logs and tables I have in UTI ME. One problem I am having is when I use the "Import tables" function I get tables with all zeros. I am pulling the tables file from the UTI folder (tables.csv)

3. Right now I am logging using map 0 on the UTEC (stock), should I be using a blank map on 1? Just not sure if it's okay to use the stock map for logging or not. I want to be able to write a nice map for it.

Any help you can provide to a new user would be greatly appreciated.

Thanks in advance.
2.5 turbo hyped is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2012, 09:05 AM   #1062
2.5 turbo hyped
Scooby Specialist
 
Member#: 158810
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland Or
Vehicle:
2005 STI and Baja
White

Default

Quote:
Originally Posted by 2.5 turbo hyped
I finally got all of the pieces to the puzzle installed this weekend. I have a 2005 baja turbo 5 speed and I am using an STI UTEC and an innovate lc-1 wideband.

The UTI program works great. I have some awesome 3rd gear pulls saved and some excellent cell hits on the tables. I do have a couple of questions that may seem stupid to some of you guys that have been using this setup for a bit.

1. When using speed density fuel tuning in UTI do I have to setup the UTEC in hyperterminal first to be able to use this function or does UTI do that for me?

2. I am trying to write a map with the logs and tables I have in UTI ME. One problem I am having is when I use the "Import tables" function I get tables with all zeros. I am pulling the tables file from the UTI folder (tables.csv)

3. Right now I am logging using map 0 on the UTEC (stock), should I be using a blank map on 1? Just not sure if it's okay to use the stock map for logging or not. I want to be able to write a nice map for it.

Any help you can provide to a new user would be greatly appreciated.

Thanks in advance.
I took the utec out since there is very little support for it anymore. it's in the dumpster if anyone wants it. Going with open source.
2.5 turbo hyped is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 04:09 PM   #1063
NavyBlueSubaru
Scooby Specialist
 
Member#: 22127
Join Date: Jul 2002
Chapter/Region: South East
Location: Oviedo, FL
Vehicle:
2013 BMW 335i Sedan
Estoril Blue

Default

If you seriously took it out then I won't bother answering, but if you were just joking then I will answer.

-Jeff
NavyBlueSubaru is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 04:51 PM   #1064
2.5 turbo hyped
Scooby Specialist
 
Member#: 158810
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland Or
Vehicle:
2005 STI and Baja
White

Default

Quote:
Originally Posted by NavyBlueSubaru
If you seriously took it out then I won't bother answering, but if you were just joking then I will answer.

-Jeff
hell yeah I took it out I got tired of waiting weeks on end for an answer. garbage man picked it up yesterday and I never felt happier. biggest waste of money I ever had. but at least you got my 25 bucks for the software.
2.5 turbo hyped is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 08:09 AM   #1065
ride5000
Scooby Guru
 
Member#: 32792
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: NESIC
Location: lincoln, ri
Vehicle:
2003 GGA MBP
12.9 / 105+

Default

Quote:
Originally Posted by 2.5 turbo hyped View Post
hell yeah I took it out I got tired of waiting weeks on end for an answer. garbage man picked it up yesterday and I never felt happier. biggest waste of money I ever had. but at least you got my 25 bucks for the software.
you're not too smart.
ride5000 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 08:50 AM   #1066
2.5 turbo hyped
Scooby Specialist
 
Member#: 158810
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland Or
Vehicle:
2005 STI and Baja
White

Default

Quote:
Originally Posted by ride5000 View Post
you're not too smart.
I agree, buying the utec was the dumbest idea ever.

I get an answer to my questions on the romraider forums within minutes and I do not have to purchase any software. I find it easier to understand and tune with anyhow.
2.5 turbo hyped is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 10:03 AM   #1067
SBW
Scooby Specialist
 
Member#: 38469
Join Date: Jun 2003
Chapter/Region: NESIC
Vehicle:
07 LGT spec-b
Crystal Grey Metallic

Default

How exactly did you wait weeks? You posted a question about the software in the thread about the software and the author responded in a few days.

Where I work we pay upwards of 90k for software and don't even necessarily get a support contract. You pay $25 and want immediate answers. Btw most of the answers to your questions are in the utec manual, RTFM.
SBW is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2012, 11:07 AM   #1068
2.5 turbo hyped
Scooby Specialist
 
Member#: 158810
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland Or
Vehicle:
2005 STI and Baja
White

Default

Quote:
Originally Posted by SBW
How exactly did you wait weeks? You posted a question about the software in the thread about the software and the author responded in a few days.

Where I work we pay upwards of 90k for software and don't even necessarily get a support contract. You pay $25 and want immediate answers. Btw most of the answers to your questions are in the utec manual, RTFM.
I used email first after not getting response I posted the question here. This app is being used on baja and the strange thing is that even with the software the dashboard wasn't showing up. I even went ahead and called turbo xs and they wanted nothing to do with me. I got a lot of I don't know and what's the deal answers from them. I understand open source a lot better than I do the utec. I was being sarcastic when I said I threw it away actually have the utec here it is in great condition it works just fine. 130 bucks shipped takes it. http://portland.craigslist.org/mlt/pts/2855487693.html

Last edited by 2.5 turbo hyped; 02-19-2012 at 11:13 AM.
2.5 turbo hyped is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Enhanced UTEC Interface ...? ScreaminFast Engine Management & Tuning 4 09-20-2003 11:23 PM
UTEC interface enhancement (Long) LiquidForce Engine Management & Tuning 51 06-09-2003 04:10 PM
UTEC Interface Enhancement LiquidForce Factory 2.0L Turbo Powertrain 6 05-29-2003 11:42 AM
UTEC software or interface nekard Engine Management & Tuning 5 10-22-2002 04:16 PM
UTEC interface program question? davidm_sh Engine Management & Tuning 3 10-09-2002 11:07 AM


All times are GMT -4. The time now is 12:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.