Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday August 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-19-2005, 02:36 PM   #1
Peaty
Techno Sapien
Moderator
 
Member#: 449
Join Date: Oct 1999
Chapter/Region: MWSOC
Location: Lawrence, KS
Vehicle:
2010 Legacy 3.6R Lim
Azurite Blue Pearl

Forester Rough idle on 04 Turbo motors (2.5L) TSB

Mostly just an FYI thought this might interest some:

http://www.scoobymods.com/forums/sho...0301#post20301



* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by Peaty; 11-19-2005 at 02:42 PM.
Peaty is offline  
Old 11-19-2005, 02:58 PM   #2
DoctorNick
NASIOC Supporter
 
Member#: 7022
Join Date: May 2001
Vehicle:
heh, Debbie Parker
is my ride

Default

Interesting. I always thought my Fxt had a little bit of a rough idle. Even at 40k miles. I'll have to look into this.
Thanks again Peaty
DoctorNick is offline  
Old 11-20-2005, 07:43 PM   #3
singletrack
Scooby Specialist
 
Member#: 42440
Join Date: Aug 2003
Location: Pittsburgh, PA
Vehicle:
04 Impreza WRX STi
Platinum Silver

Default

Thanks for the heads up man!
singletrack is offline  
Old 11-26-2005, 06:41 AM   #4
hatake
Scooby Newbie
 
Member#: 34811
Join Date: Apr 2003
Location: Denver
Vehicle:
04 Baja T
Black

Default

So did it improve the rough idle? Thanks for posting this!
hatake is offline  
Old 11-26-2005, 10:36 AM   #5
Peaty
Techno Sapien
Moderator
 
Member#: 449
Join Date: Oct 1999
Chapter/Region: MWSOC
Location: Lawrence, KS
Vehicle:
2010 Legacy 3.6R Lim
Azurite Blue Pearl

Default


Last edited by Peaty; 09-24-2007 at 12:16 AM. Reason: updated links
Peaty is offline  
Old 12-23-2005, 09:48 AM   #6
Peaty
Techno Sapien
Moderator
 
Member#: 449
Join Date: Oct 1999
Chapter/Region: MWSOC
Location: Lawrence, KS
Vehicle:
2010 Legacy 3.6R Lim
Azurite Blue Pearl

Default

FYI - Update, it seems one unlucky person had the screen get into the valving system:

edit: link no longer works due to site change sorry.

upshot of link story was, the screen got into the sytem and messed up the VVT internals. It took the service department a while to track down and find the issue. The car just stopped running and died on the side of the road after a huge shudder.

In the end it cost almost $2K to fix.

Last edited by Peaty; 03-28-2006 at 10:19 AM.
Peaty is offline  
Old 12-23-2005, 05:46 PM   #7
overdose
Scooby Specialist
 
Member#: 46399
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: MWSOC
Location: Grand Rapids, MI
Vehicle:
0000 Knows nothing,
about nothing.

Default

I removed these screens from my STi as it was part of the TSB, mine were undamaged but dislodged from the bolt as everyone else's, left em out... i figure if newer sti's don't have these, mine doesn't need them either
overdose is offline  
Old 12-23-2005, 09:52 PM   #8
GotHP?
Scooby Newbie
 
Member#: 51138
Join Date: Dec 2003
Chapter/Region: NESIC
Location: CT
Vehicle:
2015 LE STI
WRB

Default

Great post, I have occasional rough idle in my STi but figured with all my mods it could be anything. Time to get rid of those filters!
GotHP? is offline  
Old 12-23-2005, 09:56 PM   #9
overdose
Scooby Specialist
 
Member#: 46399
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: MWSOC
Location: Grand Rapids, MI
Vehicle:
0000 Knows nothing,
about nothing.

Default

now we can't have a malfunctioning VTEC!@# can we? This could make SRT-4s undoubtably the fastarrr...
overdose is offline  
Old 12-24-2005, 03:42 PM   #10
Oi8ur5.0
Scooby Specialist
 
Member#: 28910
Join Date: Nov 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Frederick, MD
Vehicle:
2013 REX
DARK GREY

Default

Yeesh

I had this fix way down on my to do list....with my stage IV project. Looks like it just got bumped to da front of the line.

Thanks for the contribution sir Peaty.

We need to use our voice hear to get Subaru to own up to the flaw and fix this for anyone who ask. And not have dealerships say they ain't touchin it because they have not heard about it.

I can see some 257 owners falling right and left when these screens start to come apart at about 60+ K miles. Well after any warranty help.

That will lead to some seriously smelly Subaru press.

Subaru does'nt need that and neither do We.
Oi8ur5.0 is offline  
Old 12-24-2005, 03:50 PM   #11
beavis820
Scooby Specialist
 
Member#: 44572
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: NESIC
Location: Woburn, MA
Vehicle:
2005 STi
Built and Ported

Default

so could this cause something like low or high oil pressure? it may make start looking at my oil pressure gauge.
beavis820 is offline  
Old 12-24-2005, 03:57 PM   #12
Peaty
Techno Sapien
Moderator
 
Member#: 449
Join Date: Oct 1999
Chapter/Region: MWSOC
Location: Lawrence, KS
Vehicle:
2010 Legacy 3.6R Lim
Azurite Blue Pearl

Forester

One thing I want to mention, a few people have looked but didn't find the filter at first because it was down inside the banjo bolt and it's not apparent that you are looking at the back of the filter. I've added a little info to the TSB page but I want to say get some good light and look closely to be sure you don't miss it.

Filter down in the banjo bolt:



Why I think they are getting forced out, the oil pressure pushed it down:



There is a filter in the line on the other side of the oil feed pipe but that one is being forced into the bolt:

Peaty is offline  
Old 12-24-2005, 05:07 PM   #13
SSFWRX
Scooby Specialist
 
Member#: 31789
Join Date: Jan 2003
Location: Bay Area, CA
Vehicle:
Now with 100% more
V8 Spec C and 6MT

Default

do you think this screen exists in JDM 2.0 motors with AVCS such as my Ver 8?
SSFWRX is offline  
Old 12-24-2005, 06:09 PM   #14
20Sti05
Scooby Specialist
 
Member#: 92657
Join Date: Aug 2005
Chapter/Region: MAIC
Location: the edge of sanity...va beach
Vehicle:
2008 I GOTZ MEEZ A
PICKEM UP TRUCK!!!

Default

Quote:
Originally Posted by overdose
I removed these screens from my STi as it was part of the TSB, mine were undamaged but dislodged from the bolt as everyone else's, left em out... i figure if newer sti's don't have these, mine doesn't need them either

so 05s dont have it?
20Sti05 is offline  
Old 12-24-2005, 06:26 PM   #15
Peaty
Techno Sapien
Moderator
 
Member#: 449
Join Date: Oct 1999
Chapter/Region: MWSOC
Location: Lawrence, KS
Vehicle:
2010 Legacy 3.6R Lim
Azurite Blue Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by 20Sti05
so 05s dont have it?
If you look at my link to the TSB it will show you the VIN numbers where they started leaving out the filter, sometime in april 05.
Peaty is offline  
Old 12-24-2005, 06:27 PM   #16
Peaty
Techno Sapien
Moderator
 
Member#: 449
Join Date: Oct 1999
Chapter/Region: MWSOC
Location: Lawrence, KS
Vehicle:
2010 Legacy 3.6R Lim
Azurite Blue Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by SSFWRX
do you think this screen exists in JDM 2.0 motors with AVCS such as my Ver 8?

I'm not sure but it's simple enough to check.
Peaty is offline  
Old 12-24-2005, 06:58 PM   #17
dwx
Scooby Guru
 
Member#: 8343
Join Date: Jul 2001
Chapter/Region: MWSOC
Location: Atlanta, GA
Vehicle:
2005 2012 Jeep
2013 DGM BRZ

Default

Quote:
Originally Posted by SSFWRX
do you think this screen exists in JDM 2.0 motors with AVCS such as my Ver 8?
It definitely does.
dwx is offline  
Old 12-24-2005, 08:18 PM   #18
mountaineersti05
Scooby Newbie
 
Member#: 99271
Join Date: Oct 2005
Chapter/Region: MAIC
Location: WV
Vehicle:
2005 STi
Black

Default

Quote:
Originally Posted by 20Sti05
so 05s dont have it?
VIN's after 5*502352 don't have it, my 05 was built before then I'd better check this out first thing in the morning
mountaineersti05 is offline  
Old 12-25-2005, 03:44 PM   #19
hatake
Scooby Newbie
 
Member#: 34811
Join Date: Apr 2003
Location: Denver
Vehicle:
04 Baja T
Black

Default

I took these out this morning (before kids woke up - can you believe it?). The one on the passenger side required a creative rench angle, and took like 10 min to loosen a bolt. The one on the driver's side was totally dropped. The way it looks, when it is dropped, it'd block the oil path by 1/2 ~ 2/3! Depending on which direction the oil runs, it was kind of scary. I can't say the effect for sure, but the idling is very smooth now. I have had multiple occasions of mysterious sudden stalling in the summer. I can hope (can't I?) this resolves this issue Subaru tech couldn't figure out.
hatake is offline  
Old 12-26-2005, 12:36 PM   #20
yinyang
Scooby Newbie
 
Member#: 81593
Join Date: Feb 2005
Default

Quote:
Originally Posted by hatake
I took these out this morning (before kids woke up - can you believe it?). The one on the passenger side required a creative rench angle, and took like 10 min to loosen a bolt. The one on the driver's side was totally dropped. The way it looks, when it is dropped, it'd block the oil path by 1/2 ~ 2/3! Depending on which direction the oil runs, it was kind of scary. I can't say the effect for sure, but the idling is very smooth now. I have had multiple occasions of mysterious sudden stalling in the summer. I can hope (can't I?) this resolves this issue Subaru tech couldn't figure out.
1 occasion of stalling in the summer. Now that it's cold, the car is getting a noise that sounds a lot like lifter tick on the right side (anyone with a DSM sans revised lifters will know what I'm talking about ).

I'll take the screens out and see if it helps with the lifter noise.

Anyone care to comment about a correlation between engines burning oil and engines that had screen problems?
yinyang is offline  
Old 12-27-2005, 07:25 PM   #21
Oi8ur5.0
Scooby Specialist
 
Member#: 28910
Join Date: Nov 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Frederick, MD
Vehicle:
2013 REX
DARK GREY

Default

Did mine real quick this afternoon. Pass side was halfway dropped....and the Drivers side had completly dropped...and it was a pain in the tush to get out. Neither had come apart.....thankfully.

My engine totally feels like it's running smoother. I was not having idle issues per se.......but I did feel like it was not running though the RPM's smooth at all. It feels smoother now for sure.

Glad Peaty posted this before I hit the Dyno

Oi8ur5.0 is offline  
Old 12-28-2005, 03:19 PM   #22
Jfrankon
Scooby Newbie
 
Member#: 20254
Join Date: Jun 2002
Chapter/Region: Tri-State
Vehicle:
2010 VW GTI
2013 Outback 3.6R

Default

Don't want to repost, but I ditto for me. Both were dropped, and the FXT now idles way smoother.

#555 post (about time)/
Jfrankon is offline  
Old 12-28-2005, 08:10 PM   #23
SSFWRX
Scooby Specialist
 
Member#: 31789
Join Date: Jan 2003
Location: Bay Area, CA
Vehicle:
Now with 100% more
V8 Spec C and 6MT

Default

I just checked mine in my JDM Ver 8 motor and the filters were in place. I left it as is. No sense in messing with it...i will recheck in a few thousand miles.
SSFWRX is offline  
Old 12-28-2005, 10:56 PM   #24
Oi8ur5.0
Scooby Specialist
 
Member#: 28910
Join Date: Nov 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Frederick, MD
Vehicle:
2013 REX
DARK GREY

Default

^^^ I don't know there SSFWRX. Subaru is signing off on these things being removed with that TSB. Why wait to there is a problem before gettin um out of there ? The one fella on SF.Com had a hell of time with a screen that had come apart. Who knows what it takes for that to happen.

Youv'e got too good of a motor to take that chance.

Just an .02
Oi8ur5.0 is offline  
Old 12-30-2005, 01:48 AM   #25
kool168
Scooby Specialist
 
Member#: 61006
Join Date: May 2004
Location: Hong Kong
Default

my car is 05, but the vin # is < 502352, mine is 5017xx. so i would have the problem as well?

will my the dealer fix it for me under warranty?
kool168 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Questions on Rough idle on 06 STI with the following mods... origonalp Factory 2.5L Turbo Powertrain 3 04-07-2006 11:34 AM
low/rough idle on warm starts raginbull74 Factory 2.5L Turbo Powertrain 7 01-23-2006 06:23 PM
Rough Idle on 2.5 Short Motor my99maddog Factory 2.5L Turbo Powertrain 2 01-12-2005 04:50 PM
Rough Idle on new car? Alfaneggio Factory 2.5L Turbo Powertrain 8 05-06-2004 04:39 PM
rough idle on wrx clashman Factory 2.0L Turbo Powertrain 13 07-13-2002 06:56 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.