Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday August 30, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-23-2006, 04:08 PM   #1
raginbull74
Scooby Newbie
 
Member#: 70708
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: Long Beach, Ca
Vehicle:
2005 STI
PSM & back to stock!

Default low/rough idle on warm starts

ive just started having this issue. once i start the car after ive driven it, it idles really low....almost stumbles and dies, this last for about 10-15 seconds, then it climbs up to its normal +/- 500 rpm....it seems to be running rich, but im not sure. Im thinking it might be a MAF sensor prob, or a vacuum problem, but im not sure. I just recently added a mech boost gauge....but all the fittings seem to be tight. My other mods are a helix catless TBE and a Perrin drop in filter & light crank pulley. My EM is a GP moto stage 2 unichip....its been great for the past 4 months or so. Could it be the EM possibly? or has anyone had this problem before...if so have there been any threads related that could help?....Thanks
* Registered users of the site do not see these ads.
raginbull74 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 05:37 PM   #2
bboy
Scooby Specialist
 
Member#: 56468
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: Seattle, WA
Vehicle:
04 Improved STI
Dirty White

Default

Way too rich. I had a similar problem when my temp sensor (part of the MAF) was bonked and the car thought it was -20 C all the time.
bboy is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 05:48 PM   #3
super-ru
Scooby Specialist
 
Member#: 90094
Join Date: Jun 2005
Chapter/Region: RMIC
Location: Salt Lake City, UT
Vehicle:
2002 Pathfinder
Merlot Perl

Default

I have this problem too, I think it's related to some temperature sensor. If it's below 32 degrees, I drive untill car is normal temp, park for 10-40 minutes, get back in and start it, I get a real bad idle. Mine has died 3 or 4 times at stop lights, or after I reverse out of my drive way and clutch in. Note, this ONLY happens when it's cold. I never had this issure in the summer. I think maybe the engine block and fluids are cooling asymetrically and the EM fuels improperly.
super-ru is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 05:49 PM   #4
raginbull74
Scooby Newbie
 
Member#: 70708
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: Long Beach, Ca
Vehicle:
2005 STI
PSM & back to stock!

Default

acutally.....it started up after a week up in mammoth...it was usually pretty cool...what did you do? get a new MAF? or ? any suggestions as to what i do?
raginbull74 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 05:53 PM   #5
super-ru
Scooby Specialist
 
Member#: 90094
Join Date: Jun 2005
Chapter/Region: RMIC
Location: Salt Lake City, UT
Vehicle:
2002 Pathfinder
Merlot Perl

Default

haha, i just keep the revs a little higher untill it warms up. It didn't bother me, and I figured its an obsucre artifact of my cars mods. I have Ultimate racing stage 4 + other parts.
super-ru is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 06:04 PM   #6
raginbull74
Scooby Newbie
 
Member#: 70708
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: Long Beach, Ca
Vehicle:
2005 STI
PSM & back to stock!

Default

i do the same thing now....just give it a quick rev to 3-4k and it usually settles.....im just wondering if its gonna get worse
raginbull74 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 06:07 PM   #7
super-ru
Scooby Specialist
 
Member#: 90094
Join Date: Jun 2005
Chapter/Region: RMIC
Location: Salt Lake City, UT
Vehicle:
2002 Pathfinder
Merlot Perl

Default

No, it doesn't happen to me on days above 40. Is it still happening when you are in warmer air? You might consider resetting the ECU after going to somewhere with a higher altitude and low temp.
super-ru is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 06:23 PM   #8
raginbull74
Scooby Newbie
 
Member#: 70708
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: Long Beach, Ca
Vehicle:
2005 STI
PSM & back to stock!

Default

ah ok....ill do that...ill see whats up then
raginbull74 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough idle on cold starts, AFR swings lean ogboot Factory 2.0L Turbo Powertrain 1 07-15-2009 07:08 PM
Rough idle when warm, 01 RS, yes I searched ;) rogue Normally Aspirated Powertrain 6 05-13-2009 05:39 PM
rough idle on cold start ups hockeygm Factory 2.0L Turbo Powertrain 10 03-02-2009 10:38 PM
Bad idle and killing on warm start? Subiemax Factory 2.5L Turbo Powertrain 17 03-20-2006 11:09 PM
Low/rough idle? sybir Legacy Forum 16 10-11-2003 10:11 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.