Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday July 25, 2016
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-05-2006, 01:37 PM   #1
drth_sti
Scooby Newbie
 
Member#: 105616
Join Date: Jan 2006
Location: Lansing, MI
Vehicle:
05 STi
WRB

Question CEL lights up when I redline my STi..why? Fix?

Hey guys n girls,

n00b question here....my 05 STi has borla hush catback, K&N Typhoon, HKS DP, HKS UP...however, when I miss hiting a gear by taking it to redline and no shifting, it cuts my rev-band down to a lower RPM and the CEL comes on...

just wondering, I know that it's probably my HKS DP as I have had my typhoon on for quite some time before it and no issues....therefore...I heard it the CEL will go away with a tune....but is this kind of issue normal when taking it to/past a bit of redline???

To take the CEL off....I have to disconnect the negative battery terminal and reset it.....is doing this too many times bad? Does it decrease the life of my ecu ???Heard you can only reset it 100 times or so....is this true?

Last question, will the COBB AccessPort help? Will it fix that CEL problem if I tune the car with it to a Stage 2 STi map???

Thanks, any comments would be appreciated!
* Registered users of the site do not see these ads.
drth_sti is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 02-05-2006, 02:09 PM   #2
innova
Scooby Newbie
 
Member#: 97472
Join Date: Oct 2005
Location: Louisville, KY
Vehicle:
2005 PDX STi
Aspen White [email protected] woot

Default

Get the AP. It will most likelly get rid of that CEL and give you some great power gains. You are ready to go straight to STG 2.

You can reset the ECU as many times as you want. Infact it's good to do every once in a while. You're thinking of reprograming the ECU with a basemap, which you can only do 100 times or so.
innova is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 02:21 PM   #3
entropy138
Scooby Newbie
 
Member#: 87446
Join Date: May 2005
Chapter/Region: NWIC
Location: Burlington/Bellingham WA
Vehicle:
2005 STI
3 second start club

Default

You're probably getting the CEL because the HKS downpipe removed the cat... Go by pepboys or autozone or whatever you have when your check engine light comes on again and have them pull the code. If its P0420 (i think thats the code - search on here) its because of the dp. I fixed mine by getting the $50 Perrin o2 simulator fix that you splice in between the ecu and rear 02 sensor... its ratehr easy to install and then you have all options of EM open since some won't allow you to turn off certain warning lights (like the UTEC - its either all or none)...
entropy138 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 02:41 PM   #4
boxered
Scooby Specialist
 
Member#: 61884
Join Date: May 2004
Chapter/Region: International
Location: buying guns
Default

Most likely you're creeping with no EM while running a dp. COBB's AP will help with creep and allow you to clear CELs.
boxered is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2006, 04:16 PM   #5
drth_sti
Scooby Newbie
 
Member#: 105616
Join Date: Jan 2006
Location: Lansing, MI
Vehicle:
05 STi
WRB

Default

thx guys, gonna grab an accessport!
drth_sti is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 02:04 AM   #6
crazymikie
Scooby Specialist
 
Member#: 56321
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: NESIC
Location: Hopkinton, MA
Vehicle:
2006 Honda El Camino
Green

Default

Have you tried getting the CEL read to see what it is?
crazymikie is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 07:20 AM   #7
Spiider
Scooby Newbie
 
Member#: 13680
Join Date: Dec 2001
Location: DCCDPro.com
Vehicle:
2002 WRX
WRB

Default

^^^The only sane post so far.
Spiider is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 10:58 AM   #8
x99percent
Scooby Specialist
 
Member#: 27108
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: MWSOC
Location: Detroit-ish, MI
Vehicle:
2004 STi
2004 A4

Default

Quote:
Originally Posted by innova
You can reset the ECU as many times as you want. Infact it's good to do every once in a while.
If you need to reset the ECU all the time, something isn't right.

Get the code read so you *know* what is really happening.
x99percent is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 11:34 AM   #9
ride5000
Scooby Guru
 
Member#: 32792
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: NESIC
Location: lincoln, ri
Vehicle:
2003 GGA MBP
12.9 / 105+

Default

Quote:
Originally Posted by innova
Infact it's good to do every once in a while.
there is no need to reset the ecu of a properly tuned and mechanically sound car. in fact, arguements can be made that it does more harm than good.
ride5000 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2006, 01:53 PM   #10
crazymikie
Scooby Specialist
 
Member#: 56321
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: NESIC
Location: Hopkinton, MA
Vehicle:
2006 Honda El Camino
Green

Default

Quote:
Originally Posted by ride5000
there is no need to reset the ecu of a properly tuned and mechanically sound car. in fact, arguements can be made that it does more harm than good.
Sane post #2.

See also:
http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=935336
crazymikie is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
why are my tail lights on when I connect my battery? skate enjoi Electrical & Lighting 3 10-08-2008 10:09 PM
05 wrx cluster doesnt light up when i turn my car on slapaho_ca Interior & Exterior Modification 7 09-30-2008 04:12 PM
JDM intercooler spray switch doesn't light up when on...why? ioeth Electrical & Lighting 4 04-27-2008 11:45 PM
HIDs light up when they want to khizzle Newbies & FAQs 19 03-06-2008 05:48 AM
going to hong kong and trying to pick up some parts for my sti when there mpower22 Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo) 4 07-08-2004 10:13 PM

All times are GMT -4. The time now is 05:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2016 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2016, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.