Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday March 7, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > UTEC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-12-2006, 11:01 PM   #1
David Medina
Scooby Specialist
 
Member#: 37721
Join Date: Jun 2003
Chapter/Region: NWIC
Location: Huntsville, Alabama
Vehicle:
2003 WRX sedan
pearl blue

Default question about UTEC map switch install

ok, well the instructions dont say anything at all. it just says it comes with a clutch switch for the launch control. i have no clue what that is. i read through the utec manual and it doesnt say anything about the map switch either.

but i plugged in the main connector peice only, and i set the utec to 0 and had the map switch on 1 (which is my newly tuned map by phil at element tuning) and it runs like POOP. the car wouldnt even start at first.

does the match switch need to be spliced into a power source? because it has a gound/power wire, coming next to the main connector peice. at the actual switcher part, it has 2 little connectors, which im guessing is the cluth thingy.

someone explain this to me por favor??
* Registered users of the site do not see these ads.
David Medina is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2006, 11:45 PM   #2
BigBoosting
Scooby Newbie
 
Member#: 48553
Join Date: Nov 2003
Chapter/Region: South East
Location: Savannah
Default

the red and black wires comming out from the plug side are the wires for the auxilary solenoid the utec can control, they dont have anything to do with the map switch.

And yes, the two other wires comming out of the switch side are for the launch control.

the map switch doesnt need anything excpet to be plugged in.
BigBoosting is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2006, 12:17 AM   #3
David Medina
Scooby Specialist
 
Member#: 37721
Join Date: Jun 2003
Chapter/Region: NWIC
Location: Huntsville, Alabama
Vehicle:
2003 WRX sedan
pearl blue

Default

thanks, that is what i thought at first.

i wonder why my car craps out, when i have the map switch hooked up. unless for some reason the numbers arnt where they should be?

anyone other suggestions?
David Medina is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2006, 10:20 AM   #4
ride5000
Scooby Guru
 
Member#: 32792
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: NESIC
Location: lincoln, ri
Vehicle:
2003 GGA MBP
12.9 / 105+

Default

do you have a laptop?

go into dashboard mode and read what map the utec thinks it's running.

then check that map location and make sure you have sensical data there.

what are the mods on the car?
ride5000 is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2006, 11:30 AM   #5
Freon
Scooby Specialist
 
Member#: 88322
Join Date: Jun 2005
Chapter/Region: MWSOC
Location: Indianapolis, IN
Vehicle:
2009 BMW 135i

Default

I'd double check by unplugging the map selector and putting the UTEC back on Map 1 to see if it runs good again.

Really, there isn't much to it. I'm guessing you did not put the UTEC on map 0. It is hard to rotate the switch when the UTEC is installed and screwed down, even with the kickplate and carpet pulled away. Try flipping the switch around and make absolutely sure it is exactly on map 0.

It's also possible something popped loose on your drive home from tuning. Maybe you have a vacuum or boost leak. I'd start checking hoses and such.
Freon is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2006, 03:42 PM   #6
DISCOPOPE
Scooby Specialist
 
Member#: 43339
Join Date: Sep 2003
Location: mpls, mn
Vehicle:
2oo4 STi
URgt35r w/t3hM3finj3cki0n

Default

dbl check your utec version, and dble check that you have the correct stage map in #1
the maps from utec will run rather roughly untill you go in and tune them.
DISCOPOPE is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2006, 04:48 PM   #7
David Medina
Scooby Specialist
 
Member#: 37721
Join Date: Jun 2003
Chapter/Region: NWIC
Location: Huntsville, Alabama
Vehicle:
2003 WRX sedan
pearl blue

Default

there is nothing wrong with the map, it just had a custom tune by phil at element tuning. which by the way is the most amazing thing ever.

im thinking the map selector switch isnt showing the right number for which map, because without it hooked up, the utec works fine.

but yea im gonna borrow my bros laptop and check it.
David Medina is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
F1DYNO Huge UTEC Sale With MAP Switch Install And Tuning ! F1DYNO New England Impreza Club Forum -- NESIC 14 08-22-2005 10:06 AM
Question about UTEC maps SupraScooby Engine Management & Tuning 1 09-12-2004 01:50 PM
FS: Used UTEC+map switch aawen Private 'For Sale' Classifieds 5 10-20-2003 01:43 AM
Question about Utec install! Yellow03Wrx Engine Management & Tuning 5 02-10-2003 10:44 AM
UTec Map Switch cnstman Engine Management & Tuning 2 12-24-2002 03:21 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.