Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday August 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > AccessPort

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-01-2006, 12:33 AM   #1
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default Accessport weird problem..!!

I'm just installing my accessport on my 2004 sti... I did everything as said on the manul and when it gets to initialize the accessPort it progress 2 dots and then repeat the message turn off and fully on.. or something like that... i already check the process again repeated.. reset the factory ecu... i looked for the ecu part number and it is 241... i still cannot get the problem resolved... what should i do....??
* Registered users of the site do not see these ads.
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 12:41 AM   #2
ADR 04STi
Scooby Specialist
 
Member#: 51918
Join Date: Jan 2004
Location: UpState,NY
Vehicle:
2011 STI Sedan Wbody
Dk Gry Met:"BOOOSTI"

Default

Green test connectors??? AP new or used?.. make sure its for an 04STi (look on back of AP). . need more info.
ADR 04STi is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 01:05 AM   #3
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

Green connectors disconnected and connected back again... i even disconected and connected the passenger test connectors...

New AP .. and in the back is says that is for sti 04... also when i run the map manager it says that is for 2004 sti...
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 01:24 AM   #4
darksands
Scooby Specialist
 
Member#: 75122
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: Im in a glass case of emotion
Vehicle:
2005 Impreza WRX
Crystal Gray

Default

Quote:
Originally Posted by majunche66
I'm just installing my accessport on my 2004 sti... I did everything as said on the manul and when it gets to initialize the accessPort it progress 2 dots and then repeat the message turn off and fully on.. or something like that... i already check the process again repeated.. reset the factory ecu... i looked for the ecu part number and it is 241... i still cannot get the problem resolved... what should i do....??

Huh???

You should not be getting a menu if its a new accessport. it should go directly into the "choose a base map" phase.

Passenger test connectors?

Connect green connectors, Plug in, choose a map, turn car to on position, press start, wait... and wait... and wait... then done.
darksands is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 09:17 AM   #5
hondaeater69
Scooby Guru
 
Member#: 60324
Join Date: Apr 2004
Location: a pillow.
Default

the only question i see is "what should i do", i don't understand what problem you are actually having.
hondaeater69 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 10:05 AM   #6
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

ok.. here is the thing... after i do everything the test mode.. and all that stuff.. when i plug the conector in the obdII port... i get that message... select base map... i select the map... turn the key to off position then to on `position and then OK...!!! Then it says initializing it start showing dots to show progress... but it stops when there are two dots progress and then after 30 segs it goes back to the screen that says turn the off and fully on...

Any ideas what could happen?.. thank you
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 10:31 AM   #7
hondaeater69
Scooby Guru
 
Member#: 60324
Join Date: Apr 2004
Location: a pillow.
Default

it will time out if you don't press OK to start flashing after turning the car off then on again, you're not waiting are you?
hondaeater69 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 11:10 AM   #8
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

Quote:
Originally Posted by hondaeater69
it will time out if you don't press OK to start flashing after turning the car off then on again, you're not waiting are you?

I don't understand.. can you please explain me..? thank you
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 11:27 AM   #9
parker/slc/gc8fan
Scooby Specialist
 
Member#: 46241
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: RMIC
Location: Tinsel Towers. Apt. 29
Vehicle:
- RIP
SDF-1

Default

Maybe you shuld call Cobb when you are with your car.

i'll bet they can figure it out.

My bet is on a cable being replaced.

Is your car getting into test mode? (cel flashing and radiator fans cycling)
parker/slc/gc8fan is online now   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 11:57 AM   #10
hondaeater69
Scooby Guru
 
Member#: 60324
Join Date: Apr 2004
Location: a pillow.
Default

Quote:
Originally Posted by majunche66
I don't understand.. can you please explain me..? thank you

after you turn your car back into the 'on' position you have a limited amount of time to start the flashing process before the AP will "time out".
hondaeater69 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 12:16 PM   #11
lordzappo
Scooby Newbie
 
Member#: 67213
Join Date: Jul 2004
Location: Saint Louis/ Miami
Vehicle:
04 WRX STi
Java Black Pearl

Default

My access port gave me the "unable to communicate with ECU" message at about the same time in the process that you are getting your error message. after several months of tribulation(including sending back to cobb twice) it turned out that they put the WRX programming module into an STi outer shell of the device. So even though i had an STi serial number, its innards were incorrect.

While my problem is not exactly the same as yours, I would suggest that if you have called their customer service and you have done the following steps:
a) get a new cable from Cobb
b) get a firmware update from Cobb Tuning Customer Service (801-713-8035)
c) updated to latest map manager and set of maps

and it still isn't working, send it back to them for a full diagnostic. Make sure that they know the steps you have taken(type up a short, clear, report) and ask them to check the device over physically to confirm it is operating normally and is not wacked out in anyway.

-Chris

*edit* I just realized its kind of weird to have cobb tuning on speed dial in your cel phone.
lordzappo is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 12:20 PM   #12
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

Quote:
Originally Posted by parker/slc/gc8fan
Maybe you shuld call Cobb when you are with your car.

i'll bet they can figure it out.

My bet is on a cable being replaced.

Is your car getting into test mode? (cel flashing and radiator fans cycling)
I called cobb they told me to replace the cable.. But the thing is that the car when enter in test mode (cel flashing and radiator fans cycling) and when the AP is initializing the test mode stops.. then it send me back to turn off and fully on again..!!

Do you thing is the cable? The problem is that i am in south america.. i it is difficult to me to send it from here... i have a cable that is the din-9 to obdII but it uses all the pins? can i try with that one? thank you
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 12:35 PM   #13
ADR 04STi
Scooby Specialist
 
Member#: 51918
Join Date: Jan 2004
Location: UpState,NY
Vehicle:
2011 STI Sedan Wbody
Dk Gry Met:"BOOOSTI"

Impreza WRX STi

majunche66 :Try this. . in this order please. Start from scratch. Unhook everything. Shut off anything powered. . (radar det., dome light, fan etc ) Do NOt put ign key in yet. . leave out.
1. Plug in green test connectors under drivers side dash.
2. Plug AP cable to AP. . make sure to tighten the little screws. . .I wrap the excess cable around shifter. . so that it wont pull out of OBD2. . .THEN plug other end into the OBD2 plug. . making sure it feels secure.
3. AP should power up now.
4. Now put ign key in to ign. . and turn to "on" position. . .Do NOT START!!!!!!
5. Should be in test mode (dash lights blinking, fans on & off. . clicking in glove box area)
6. Select on AP. . ."change base map".. . then press OK (large round button). Now your asked to turn back key to OFF position and back to ON position (never start it)
7. This is when the AP will show intitializing ECU. . . . . . . . .blinking dots and fans will stop. . dash lights will stop blinking and should be silent as AP & ECU are starting to marrying.
8. AP will show progrees indicator in % ( 50% etc) blinking dots and some codes (cpu jibber jabber). ..
9. This should take app 10-15 min to flash base.
10. AP will tell you when its done... I think you have to press OK on AP first
11. Now youll have to turn key back to OFF pos and back to ON once more to complete it.
12. Now you can load a realtime map over the base if desired.
13. Before step 6. . .try and select on AP.. show current map? Im curious if the Base may have worked from you trying it. . if I did work. . it will tell you what map is selected.
14. In this order :Remove ign key. . .unplug OBD2 from under steering column, unplug cable from AP and finally go back under drivers dash and disconnect the green test connectors.
15. Put key into ign. .. turn to ON position. . . I always give it a second and turn on your STi.
16. Thats if everything worked.
17. Good Luck

18. Now that I seen your in South America. . .AP may not be compatible. Make sure to let Cobb know this (BTW. . did you post something like this on the Cobb WRX forum). . this sounds fimilar to me?????

19. hi "HC". . ."The STi"

Last edited by ADR 04STi; 03-01-2006 at 12:42 PM.
ADR 04STi is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 01:01 PM   #14
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

Quote:
Originally Posted by lordzappo
My access port gave me the "unable to communicate with ECU" message at about the same time in the process that you are getting your error message. after several months of tribulation(including sending back to cobb twice) it turned out that they put the WRX programming module into an STi outer shell of the device. So even though i had an STi serial number, its innards were incorrect.

While my problem is not exactly the same as yours, I would suggest that if you have called their customer service and you have done the following steps:
a) get a new cable from Cobb
b) get a firmware update from Cobb Tuning Customer Service (801-713-8035)
c) updated to latest map manager and set of maps

and it still isn't working, send it back to them for a full diagnostic. Make sure that they know the steps you have taken(type up a short, clear, report) and ask them to check the device over physically to confirm it is operating normally and is not wacked out in anyway.
But the thing is that the AP communicate with the ECU.. It initialize because i hear that fan stop cycling and the check engine light stop.. but then it goes back to turn the car off and fully on.. but i do not get the message that i cannot communicate with ECU... So i don't know if still the cable is the issue or the firmware..

I've noticed something when i start the AP is says 2004 impreza wrx.. i does not says any sti or 2.5... however in the back of the AP says 2004 sti.. So I don't know if that can be an issue...
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 01:09 PM   #15
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

Quote:
Originally Posted by ADR 04STi
majunche66 :
13. Before step 6. . .try and select on AP.. show current map? Im curious if the Base may have worked from you trying it. . if I did work. . it will tell you what map is selected.
I do not have that option of show current map... because the Ap have never been married with the ECU.. but still i am going to try the steps you gave me...

And in respect of being in Venezuela the car was bought in the US and brought here... So i do not thing that's the issue... Even I checked the part number for the ECU and is compatible with the one than cobb gave me...

Last edited by majunche66; 03-01-2006 at 01:22 PM.
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 02:43 PM   #16
ADR 04STi
Scooby Specialist
 
Member#: 51918
Join Date: Jan 2004
Location: UpState,NY
Vehicle:
2011 STI Sedan Wbody
Dk Gry Met:"BOOOSTI"

Question

OK. . .running out of idea's. Sounds to me. . defective cable or wrong AP then? I really dont know. So its an North America Subie just shipped to you. That shouldnt matter. Id call Cobb or email SEAN@Cobb. . hes their AP software guy and helped me out bigtime and solved my AP-PC sync problem.
Hope this helps: sean@cobbtuning.com
Well Good Luck.
ADR 04STi is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 03:01 PM   #17
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

thank you man... Let me call cobb to see what they can do for me...!!!
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 05:57 PM   #18
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

i called the guys on cobbtuning and they came up that the problem was that they installed the wrong software on the AP.. They told me to send back the unit to them so they can reprogram it. What do you think?
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 06:24 PM   #19
JRSCCivic98
Scooby Specialist
 
Member#: 67080
Join Date: Jul 2004
Default

Quote:
Originally Posted by majunche66
What do you think?
Typical Cobb... send it back. Gota love that QC. Ask for a free TShirt or something for your troubles.
JRSCCivic98 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 06:31 PM   #20
JxOxExY
Scooby Newbie
 
Member#: 45043
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: StudioCity/Woodlandhills/SanJo
Vehicle:
2004 WRX

Default

Did you plug in the little white connector (that came with the AP) into the connector near the green ones?
JxOxExY is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 06:37 PM   #21
JRSCCivic98
Scooby Specialist
 
Member#: 67080
Join Date: Jul 2004
Default

^^^ STI's don't have those.
JRSCCivic98 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 07:49 PM   #22
mrbell
Scooby Specialist
 
Member#: 1871
Join Date: Jul 2000
Location: Salt Lake City, UT
Vehicle:
2000 Impreza 2.5RS
Blue Ridge Pearl

Default

Do you have a USDM STi? If you don't, the AP will not work for you. The AccessPORT available from Cobb is currently for US models only.
mrbell is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2006, 08:03 PM   #23
majunche66
Scooby Newbie
 
Member#: 106163
Join Date: Jan 2006
Location: Miami, Fl
Vehicle:
2004 sti
Blue

Default

Quote:
Originally Posted by mrbell
Do you have a USDM STi? If you don't, the AP will not work for you. The AccessPORT available from Cobb is currently for US models only.
My car is a US spec.. i bought it in Bird Road Subaru in miami myself... and i checked the part number of the ECU and the cobb please told me it works... thanks for the idea....
majunche66 is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2006, 07:50 AM   #24
lordzappo
Scooby Newbie
 
Member#: 67213
Join Date: Jul 2004
Location: Saint Louis/ Miami
Vehicle:
04 WRX STi
Java Black Pearl

Default

the bird road service guy is the shiznit.
lordzappo is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2006, 09:20 AM   #25
-Kevlar-
Scooby Guru
 
Member#: 82378
Join Date: Mar 2005
Chapter/Region: South East
Location: SC
Default

Quote:
Originally Posted by hondaeater69
it will time out if you don't press OK to start flashing after turning the car off then on again, you're not waiting are you?

thats what i was thinking. maybe hes pressing it right away? i think it says 3-10 seconds.
-Kevlar- is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Accessport Weird Problem Cadaver Engine Management & Tuning 35 05-29-2005 11:58 AM
hmmm weird problem with A/F install Impreza25RS Normally Aspirated Powertrain 3 11-25-2001 09:21 PM
('93-'01) Weird problem when I try to start my car Dobes Impreza Forum 13 09-16-2001 09:49 PM
Any weird problems with the Website? Nick General Forum Archive 41 01-31-2001 10:53 AM
Weird problem, radio wont come on BoomerRS Car Audio, Video & Security 3 08-28-2000 11:30 AM


All times are GMT -4. The time now is 02:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.