Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday April 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > UTEC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-07-2006, 05:23 PM   #1
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default having a delimma about my utec

so i have a used rev6b utec that worked on my car for about a week. after some wot runs , i got a misfire of cyl #3 (i also got the code pulled). the car had all the symptoms of a misfire. when i removed the utec, and ran my car on the stock ecu , my car runs like a champ. so i brought my utec up to turboxs to be looked at and heres the options they gave me

-they said, they cant pin point that theres anything wrong with my utec right... (keep in mind i just paid $600 for this used utec and it worked for a week) they are willing to give me a brand new one out of the box for $400 and they keep my old utec, or i can take back my old utec.. sell it and get im hoping $600 for it, and get a new utec being around $300 short or get cobb AP. They said they wont replace it cause i dont have the original reciept and im not the original owner, but the product is basically malfunctioning.. so shouldnt they replace it for free??
* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by kcook; 03-07-2006 at 06:07 PM.
kcook is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 06:51 PM   #2
TravisSTi
Scooby Newbie
 
Member#: 51243
Join Date: Dec 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: NOVA
Vehicle:
2004 Subaru WRX STi
WRB - GTX30r

Default

What maps are you running on the utec? Have you tried to flash it and put the base map in? What mods was it tuned for by the original owner?
TravisSTi is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 07:00 PM   #3
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

dude... it was completely cleared, and we loaded on the stg2 maps. my friend who had the utec before was running stg4++ , he had a vf37 or vf35 , one of the twin scrolls. we cleared the maps before using it.. thats not the problem, i think its an internal problem... like something inside broke
kcook is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 07:29 PM   #4
TravisSTi
Scooby Newbie
 
Member#: 51243
Join Date: Dec 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: NOVA
Vehicle:
2004 Subaru WRX STi
WRB - GTX30r

Default

Maybe your friend still has the original receipt and can help you out. If you really think its broke selling for 600 bucks would be bad karma.

Have you checked your spark plugs? Whats the AFR? I have heard the base maps are really rich which could cause a misfire.

If your not willing to try it again I would say you probally have to bite the bullet and pay for a new one, maybe your friend will help you out?
TravisSTi is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 09:22 PM   #5
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

i was leaning towards buying a new utec... im willing to get it because ill keep the receipt and it will be under warranty. my car is brand new dude. less than 11k... my car runs like a champ on stock ecu. its not my car obviously by that statement. my car only runs like its on 3 cyl cause of the faulty utec IMO. thanks for the help but it didnt get me anywhere and tomorrow im just gunna go up to txs and buy the utec if they have any in stock
kcook is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 09:41 PM   #6
intence
*** Banned ***
 
Member#: 58477
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
. Member #1 of
the witty MS Crew

Default

get ap k thx
intence is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 10:15 PM   #7
02subadrew
Scooby Specialist
 
Member#: 63083
Join Date: May 2004
Chapter/Region: RMIC
Location: SLC
Vehicle:
2002 WRX
MBP

Default

Quote:
Originally Posted by kcook
-(keep in mind i just paid $600 for this used utec and it worked for a week) they are willing to give me a brand new one out of the box for $400 and they keep my old utec, or i can take back my old utec.. sell it and get im hoping $600 for it

if you have a malfunctioning UTEC that you plan on selling on here, that is one shady way to do business. also, i will probably have to point out this thread if i see it for sale on here.

thats just not cool

Last edited by 02subadrew; 03-07-2006 at 10:24 PM.
02subadrew is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 10:25 PM   #8
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

lol dude , i dont even know whats going on with the utec , txs cant even tell me whats wrong with it. thanks for helping though dude
kcook is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2006, 10:46 PM   #9
TravisSTi
Scooby Newbie
 
Member#: 51243
Join Date: Dec 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: NOVA
Vehicle:
2004 Subaru WRX STi
WRB - GTX30r

Default

If its misfiring all the time then it might be the UTEC but if you only got one misfire like you stated in your OP then its probalby to rich at some point.

Good Luck
TravisSTi is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 11:26 AM   #10
ride5000
Scooby Guru
 
Member#: 32792
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: NESIC
Location: lincoln, ri
Vehicle:
2003 GGA MBP
12.9 / 105+

Default

what happens when the utec is installed and on map 0 (stock mode)?
ride5000 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 11:51 AM   #11
rewt
Scooby Specialist
 
Member#: 60794
Join Date: Apr 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: Somewhere in Northern DE
Vehicle:
2007 Solstice GXP

Default

I believe the warranty on a UTEC is only for 1 year, so if your UTEC is older than that you're definitely out of luck. If your UTEC is newer than one year, the warranty might not be transferable.

If either case is true, you're out of luck.

That said, I definitely feel your pain. I have a UTEC sitting on the table in my dining room that has a bad serial port. I bought it used, and basically, TXS offered to sell me a refurb unit at a discount.
rewt is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 01:26 PM   #12
EAkrish
Scooby Newbie
 
Member#: 108617
Join Date: Feb 2006
Chapter/Region: South East
Location: Jax/ Tampa, FL
Vehicle:
2003 WRX
Yellow

Default

mine on stock mode runs ****ty.
EAkrish is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 05:35 PM   #13
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

problem solved. i got a new utec for $400... sux i paid a g overall but atleast its brand new and if it breaks within a year.. it gets replaced

i dealt with nathan from the turbo xs in gaithersburg , MD and he loaded the v5.0 software and loaded stg2 and 3 maps on it for me , he even burned the manual to a CD.

thanks for everything
kcook is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 06:33 PM   #14
AaronWRX
Scooby Specialist
 
Member#: 7194
Join Date: Jun 2001
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVa
Vehicle:
2011 997.2 Turbo
Black

Default

Wirelessly posted (xv6700 EVDO: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; PPC; 240x320))

Quote:
Originally Posted by kcook
problem solved. i got a new utec for $400... sux i paid a g overall but atleast its brand new and if it breaks within a year.. it gets replaced

i dealt with nathan from the turbo xs in gaithersburg , MD and he loaded the v5.0 software and loaded stg2 and 3 maps on it for me , he even burned the manual to a CD.

thanks for everything
what exhaust do you have?
AaronWRX is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 06:34 PM   #15
AaronWRX
Scooby Specialist
 
Member#: 7194
Join Date: Jun 2001
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVa
Vehicle:
2011 997.2 Turbo
Black

Default

Wirelessly posted (xv6700 EVDO: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; PPC; 240x320))

Quote:
Originally Posted by kcook
problem solved. i got a new utec for ... sux i paid a g overall but atleast its brand new and if it breaks within a year.. it gets replaced

i dealt with nathan from the turbo xs in gaithersburg , MD and he loaded the v5.0 software and loaded stg2 and 3 maps on it for me , he even burned the manual to a CD.

thanks for everything
double post sorry

Last edited by AaronWRX; 03-08-2006 at 06:35 PM.
AaronWRX is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 08:33 PM   #16
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

i have the cobb catless TBE and helix up pipe

btw aaron, when i get my car back , i want u to tune it. it will be stg3 by then so it will need some tuning
kcook is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 08:38 PM   #17
cdvma
Scooby Specialist
 
Member#: 21980
Join Date: Jul 2002
Chapter/Region: NESIC
Location: Central MA
Vehicle:
2002 PSM WRX (Sold)
2009 BMW X5

Default

Quote:
Originally Posted by intence
get ap k thx
Wow, that reply was intense.
cdvma is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2006, 09:55 PM   #18
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

lol thats one of my friends. he just likes being an a$$
kcook is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2006, 11:48 PM   #19
CMAN
Scooby Newbie
 
Member#: 124589
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: SCIC
Location: SoCal
Vehicle:
2002 WRX
Aspen White

Default Crappy crap

So I just installed my used UTEC (this isn't the first one I've installed in my lifetime either.) IMy car runs perfectly without the UTEC. Right after I installeed it I set it on "0" stock mode and it runs like complete garbage, like it's only firing on a couple of cylinders! I've heard this is always an internal problem with the UTEC... so am I really screwed??? Any help or thoughts?? Thanks in advance, sorry to bring up an old thread.
CMAN is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 02:04 PM   #20
bcblues
Scooby Specialist
 
Member#: 17256
Join Date: Apr 2002
Chapter/Region: MWSOC
Location: America's Outback
Vehicle:
04 STi
Blue w/ custom bug splat

Default

Double-check the Parameters file, and try datalogging, posting the results here. It could be a errant value in the parameters file. Also, doublecheck that you have the correct UTEC for your particular car model and year.
bcblues is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2006, 05:56 PM   #21
TurbojonLS
Scooby Guru
 
Member#: 38772
Join Date: Jun 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: NOVA
Vehicle:
2 Cars, No Bling

Default

And double check that the UTEC is grounded.
TurbojonLS is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 12:12 AM   #22
CMAN
Scooby Newbie
 
Member#: 124589
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: SCIC
Location: SoCal
Vehicle:
2002 WRX
Aspen White

Default

Yeah, I redownloaded the parameters off of TurboXS' website and saved them onto the UTEC. I deleted all the maps and redownloaded just the stage2 base map. The UTEC is rev6b: I have an 02 so no problems there... The guy I bought it from did not have the original TurboXS grounding wire but I made my own. Would it really matter if I used the original TXS grounding wire??? It doesn't seem like enough to justify the car running on a few cylinders... any other help or suggestions??? Thanks guys, keep the help coming.
CMAN is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 04:23 AM   #23
Freon
Scooby Specialist
 
Member#: 88322
Join Date: Jun 2005
Chapter/Region: MWSOC
Location: Indianapolis, IN
Vehicle:
2009 BMW 135i

Default

It's just a piece of wire, as long as it is installed correctly.
Freon is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 01:45 PM   #24
kcook
Scooby Newbie
 
Member#: 78074
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

wow.. back from the dead
kcook is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2006, 03:56 PM   #25
CMAN
Scooby Newbie
 
Member#: 124589
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: SCIC
Location: SoCal
Vehicle:
2002 WRX
Aspen White

Default

Haha yeah sorry about bringing it back up... but I they guys at TurboXS told me to reload 5.8 software and see if that fixes it... I won't have time until later but I'll let you all know if it does anything... thanks.
CMAN is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Already have ECUTEK, thinking about adding UTEC... Inprogress UTEC 1 05-19-2006 09:32 PM
Already Have Ecutek, thinking about adding UTEC... Inprogress Engine Management & Tuning 7 05-19-2006 04:37 PM
Question about my UTEC map before I go to water inj. scoobie1 Engine Management & Tuning 0 04-10-2005 11:43 AM
I have a question about my S-AFC... Please help smokey General Forum Archive 1 03-25-2001 01:16 PM


All times are GMT -4. The time now is 03:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.