Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday April 18, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Transmission (AT/MT) & Driveline

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-31-2006, 03:50 PM   #1
rich728
Scooby Specialist
 
Member#: 40328
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: South East
Location: MiamiFL Pastelito Racing/SFSOC
Vehicle:
2004 WRX STi
BSP #728

Default Hard to Engage 1st and Reverse

04 STi with Exedy Twin Plate (18,000 miles on this clutch)

It has become increasingly difficult in the past few days to engage 1st and reverse. With my foot all the way down on the clutch, I begin to enter 1st gear gate and the car to wants to creep forward (same with reverse). I can force it in (with some effort) and drive normally with no slippage occurring at any time. All other gears feel fine.

Any ideas?
* Registered users of the site do not see these ads.
rich728 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 03:52 PM   #2
WRX8XB
Scooby Guru
 
Member#: 45323
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: MWSOC
Location: Iowa
Vehicle:
MY05 Impreza WRX STi
Pastelito Racing & SFSOC

Default

are you on a hill?

(sorry rich i had to)
WRX8XB is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 03:53 PM   #3
rich728
Scooby Specialist
 
Member#: 40328
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: South East
Location: MiamiFL Pastelito Racing/SFSOC
Vehicle:
2004 WRX STi
BSP #728

Default

level surface, sea level, 80F, 0 wind

HAPPY!!!!!!!!!
rich728 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 03:55 PM   #4
WRX8XB
Scooby Guru
 
Member#: 45323
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: MWSOC
Location: Iowa
Vehicle:
MY05 Impreza WRX STi
Pastelito Racing & SFSOC

Default

have you gone to a dealer?

or talk to a specialist?

what did they say?
WRX8XB is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 03:55 PM   #5
rankink
Scooby Specialist
 
Member#: 12901
Join Date: Dec 2001
Chapter/Region: South East
Location: Miami Springs, FL
Vehicle:
2005 STi/95 VX
Pastelito Racing / SFSOC

Default

Simmer down you two!
rankink is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 03:58 PM   #6
rich728
Scooby Specialist
 
Member#: 40328
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: South East
Location: MiamiFL Pastelito Racing/SFSOC
Vehicle:
2004 WRX STi
BSP #728

Default

Quote:
Originally Posted by WRX8XB
have you gone to a dealer?

or talk to a specialist?

what did they say?


you know the answer to those questions!! I want some 3rd party opinions
rich728 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 04:01 PM   #7
WRX8XB
Scooby Guru
 
Member#: 45323
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: MWSOC
Location: Iowa
Vehicle:
MY05 Impreza WRX STi
Pastelito Racing & SFSOC

Default

I know, I just thought it was relevant.
WRX8XB is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 04:07 PM   #8
WRblueSTI
Scooby Newbie
 
Member#: 70231
Join Date: Sep 2004
Location: Delray Beach
Vehicle:
2005 Impreza WRX STI
Pastelito Racing & SFSOC

Default

well i think that maybe your exhaust bearing are rubbing agains your push rod, causing the car to have inproper alignment of the synrco-mesh stabilizer
WRblueSTI is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 04:08 PM   #9
rich728
Scooby Specialist
 
Member#: 40328
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: South East
Location: MiamiFL Pastelito Racing/SFSOC
Vehicle:
2004 WRX STi
BSP #728

Default

Dealership: says i need a new clutch

Jose akaPacoB: says it may need in need of a pedal adjustment (but i dont know how adjusting that had anything to do with engagement)
rich728 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 04:09 PM   #10
rich728
Scooby Specialist
 
Member#: 40328
Join Date: Jul 2003
Chapter/Region: South East
Location: MiamiFL Pastelito Racing/SFSOC
Vehicle:
2004 WRX STi
BSP #728

Default

Quote:
Originally Posted by WRblueSTI
well i think that maybe your exhaust bearing are rubbing agains your push rod, causing the car to have inproper alignment of the synrco-mesh stabilizer
good point.....your car will have a flat tire next time i see it
rich728 is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 05:49 PM   #11
nick9871
Scooby Newbie
 
Member#: 62428
Join Date: May 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: Seattle, WA
Vehicle:
2002 WRX Wagon
SRP stage deuce

Default

Quote:
Originally Posted by rich728
good point.....your car will have a flat tire next time i see it
harharhar
nick9871 is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2006, 11:16 AM   #12
WRblueSTI
Scooby Newbie
 
Member#: 70231
Join Date: Sep 2004
Location: Delray Beach
Vehicle:
2005 Impreza WRX STI
Pastelito Racing & SFSOC

Default

i'll give you flat tire
WRblueSTI is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help 1st gear sticking/hard to engage as well Rod702 Transmission (AT/MT) & Driveline 26 01-10-2010 02:35 PM
Gears Grind when shifting to 1st and Reverse fast eylopez Newbies & FAQs 7 06-25-2008 09:15 AM
1st and Reverse hard to engage mattmx525 Transmission (AT/MT) & Driveline 2 12-15-2007 08:27 PM
Reverse gear hard to engage. C-grunt South West Impreza Club Forum -- SWIC 21 10-05-2007 10:42 AM
Re: 2nd to 1st and Reverse Sticky shift w/ ST SHift Jing Transmission (AT/MT) & Driveline 0 01-18-2002 02:19 AM


All times are GMT -4. The time now is 04:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.