View Single Post
Old 08-14-2018, 12:44 AM   #554
wingman358
Scooby Newbie
 
Member#: 146760
Join Date: Apr 2007
Chapter/Region: RMIC
Location: Colorado
Vehicle:
2004 WRX Wagon
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by White-o View Post
Seems like there are a range of different symptoms leading up to this. I have an 03 wrx with a jdm 205 and it started blipping the throttle from 2-3k rpms on my way home the other day. The rpms mostly stayed in that range, but sometimes would rev up to 4. I got it home and parked it. My mechanic thought it could be a vacuum leak, so I went out with a bottle of brake cleaner and started it up. But this time the rpms didn't blip, they just held steady at 3 until they started climbing higher and the engine was cold so I just shut it off. The next time I started it the rpms stayed at 2k but the engine was running terribly and sounded like it was misfiring, and the ecu threw a P1507 (Idle Air Control Valve Misfunction)

I'm going to order a gasket and clean my valve, but the way the car was running on the last start up has me worried.

Also, I loosened the two soft screws and coolant immediately started leaking out, which I didn't see mentioned in this write up. My mechanic told me it will spill out and you need to bleed the system after replacing the valve.

I'm just concerned that other people seem to just have a consistent high or low idle, whereas my car seems to do something worse every time I start it.
Mine did that. Sometimes it gets stuck wide open which is the cause for the climbing idle. When you pull the IACV off I bet you the valve is stuck open with some crunchy gunk up in there. Blast it with solvent and work it loose. Mines been good for ~15k miles since I cleaned it last, no issues. Let us know how it goes.
* Registered users of the site do not see these ads.
wingman358 is offline   Reply With Quote