Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday August 21, 2019
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Built Motor Discussion

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-07-2019, 01:13 PM   #26
pearson222
Scooby Newbie
 
Member#: 393782
Join Date: Jun 2014
Chapter/Region: MWSOC
Location: Saint Paul, MN
Vehicle:
2004 WRX EWG E85
2006 RPW STi

Default

* Registered users of the site do not see these ads.
pearson222 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 08-07-2019, 01:13 PM   #27
Waddlz
Scooby Specialist
 
Member#: 395275
Join Date: Jul 2014
Chapter/Region: RMIC
Vehicle:
2012 STi
SWP

Default

Quote:
Originally Posted by pearson222 View Post
Since the hole lines up with the rear exhaust cam lobe - the only thing that I can think of is that something was loose inside the valve cover and eventually got pinched by the cam lobe and forced out the side of the casing. That would at least explain my FBK/FKL anomalies.
interesting.

well keep us up to date when you take it back out. I'm curious what you find
Waddlz is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:15 PM   #28
motorbykemike
Scooby Specialist
 
Member#: 273868
Join Date: Feb 2011
Chapter/Region: MAIC
Default

wow , that sucks !
been lurking here on this thread since the beginning and wondering

I have a single b25 rh head if you need

pm me
motorbykemike is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:17 PM   #29
motorbykemike
Scooby Specialist
 
Member#: 273868
Join Date: Feb 2011
Chapter/Region: MAIC
Default

Quote:
Originally Posted by pearson222 View Post
Since the hole lines up with the rear exhaust cam lobe - the only thing that I can think of is that something was loose inside the valve cover and eventually got pinched by the cam lobe and forced out the side of the casing. That would at least explain my FBK/FKL anomalies.


that all makes sense

FOD foreign object debris
motorbykemike is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:23 PM   #30
pearson222
Scooby Newbie
 
Member#: 393782
Join Date: Jun 2014
Chapter/Region: MWSOC
Location: Saint Paul, MN
Vehicle:
2004 WRX EWG E85
2006 RPW STi

Default

Quote:
Originally Posted by motorbykemike View Post
I have a single b25 rh head if you need
Appreciated. Pm incoming
pearson222 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:23 PM   #31
pearson222
Scooby Newbie
 
Member#: 393782
Join Date: Jun 2014
Chapter/Region: MWSOC
Location: Saint Paul, MN
Vehicle:
2004 WRX EWG E85
2006 RPW STi

Default

Quote:
Originally Posted by Waddlz View Post
well keep us up to date when you take it back out. I'm curious what you find
I will get it on stands and pull the valve cover and inspect the cams and buckets for wear/damage. I can see a crack also that will need to be investigated. If the clearances and everything look healthy and the hole is small enough, I am honestly considering throwing some JBWeld in the hole and seeing if it will hold haha. I hate this f'n car.
pearson222 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:25 PM   #32
pearson222
Scooby Newbie
 
Member#: 393782
Join Date: Jun 2014
Chapter/Region: MWSOC
Location: Saint Paul, MN
Vehicle:
2004 WRX EWG E85
2006 RPW STi

Default

It would be like having a 3rd half moon!
pearson222 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:30 PM   #33
Waddlz
Scooby Specialist
 
Member#: 395275
Join Date: Jul 2014
Chapter/Region: RMIC
Vehicle:
2012 STi
SWP

Default

Jbweld that sumbitch
Waddlz is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:34 PM   #34
pearson222
Scooby Newbie
 
Member#: 393782
Join Date: Jun 2014
Chapter/Region: MWSOC
Location: Saint Paul, MN
Vehicle:
2004 WRX EWG E85
2006 RPW STi

Default

Seriously - if the structural integrity of the casing isn't compromised and their arent huge cracks in addition to the hole, I don't see any downside to giving it a try.
pearson222 is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:38 PM   #35
Waddlz
Scooby Specialist
 
Member#: 395275
Join Date: Jul 2014
Chapter/Region: RMIC
Vehicle:
2012 STi
SWP

Default

I once cracked the CHRA on my EFR6758 when i cross threaded the coolant bolt. it crumbled and fell apart.

I had 3 threads left, so I carefully threaded the M14x1.5 to 6AN fitting in there and high temp JB welded around it.

It held for years until the dude I sold it to blew the turbo up by not giving it enough oil.
Waddlz is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2019, 01:51 PM   #36
motorbykemike
Scooby Specialist
 
Member#: 273868
Join Date: Feb 2011
Chapter/Region: MAIC
Default

or just get it welded
motorbykemike is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2019, 10:12 PM   #37
1stinlastout
Scooby Newbie
 
Member#: 504461
Join Date: Jul 2019
Default

Quote:
Originally Posted by motorbykemike View Post
or just get it welded
Try that aluminum brazing rod.
1stinlastout is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2019, 11:49 PM   #38
subaru_gc8
Scooby Specialist
 
Member#: 29292
Join Date: Nov 2002
Chapter/Region: SCIC
Location: Orange County CA
Vehicle:
2004 WRX wagon
silver

Default

Quote:
Originally Posted by 1stinlastout View Post
Try that aluminum brazing rod.
my buddy tried that and he said it didnt work for him, so he gave it to me but I havnt had a chance to try it yet.. kinda looks too good to be trure though
subaru_gc8 is online now   Reply With Quote
Old 08-14-2019, 12:09 AM   #39
stu
Scooby Specialist
 
Member#: 25768
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: RMIC
Location: CO springs
Vehicle:
2003 2.34 Long-Rod
SL performance, Slowbaru

Default

Did they at least tell you your ptwc, and ring gaps? This sounds like the issue to me
stu is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 12:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2017, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.