Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday August 16, 2022
Home Forums Images WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > FA Series Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.







* As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases. 
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-29-2022, 10:07 AM   #1
MosesDisciple
Scooby Newbie
 
Member#: 519840
Join Date: Oct 2020
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYS
Vehicle:
2018 WRX
Silver

Default 2018 FA20 Stage 2 Tuned for Speed Density Blue Exhaust Smoke Question

Base model WRX (2018)

I'll get right to the point:

Mods:

Stage 2 Tune for Speed Density
COBB AOS, CAI & Turbo back Exhaust

Oil Used: 5w-30 full synthetic

On cold start after sitting and while idling at stoplights or a long wait a stop sign I will get blue smoke out of the exhaust. I have no oil leaks and I am noticing some oil consumption.

Could people please provide some areas that I should check to see if I can rectify this issue?

Thank you!
* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by MosesDisciple; 06-29-2022 at 10:08 AM. Reason: Further clarification
MosesDisciple is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 06-29-2022, 10:25 AM   #2
idiosyncrisia
Scooby Newbie
 
Member#: 448185
Join Date: Jun 2016
Chapter/Region: Tri-State
Location: Essex County, New Jersey
Vehicle:
2016 WRX
DGM

Default

https://www.perrin.com/index.php?p=s...ump-restrictor

That product is designed for your problem. Cheap, easy fix unless there is something actually wrong.
idiosyncrisia is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2022, 11:58 AM   #3
MosesDisciple
Scooby Newbie
 
Member#: 519840
Join Date: Oct 2020
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYS
Vehicle:
2018 WRX
Silver

Default

Thank you!



Quote:
Originally Posted by idiosyncrisia View Post
https://www.perrin.com/index.php?p=s...ump-restrictor

That product is designed for your problem. Cheap, easy fix unless there is something actually wrong.
MosesDisciple is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2022, 04:25 PM   #4
Straight6
Scooby Specialist
 
Member#: 419593
Join Date: Apr 2015
Vehicle:
2019 EA888 Gen3 crew

Default

If you are losing oil then it is very likely a bad turbo seal.
Straight6 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2022, 05:08 PM   #5
MosesDisciple
Scooby Newbie
 
Member#: 519840
Join Date: Oct 2020
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYS
Vehicle:
2018 WRX
Silver

Default

Also worried it could be that. I'll try this first and say a small subaru prayer considering I have 66k on the car.

Quote:
Originally Posted by Straight6 View Post
If you are losing oil then it is very likely a bad turbo seal.
MosesDisciple is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2022, 02:12 AM   #6
Malakai2k
Scooby Newbie
 
Member#: 455661
Join Date: Oct 2016
Default

That Perrin part fixed the same issue completely on my 2016.
Malakai2k is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2022, 02:04 PM   #7
MosesDisciple
Scooby Newbie
 
Member#: 519840
Join Date: Oct 2020
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYS
Vehicle:
2018 WRX
Silver

Default

Installed today. So far, so good. Too early to tell for certain though.


Quote:
Originally Posted by Malakai2k View Post
That Perrin part fixed the same issue completely on my 2016.
MosesDisciple is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2022, 03:53 PM   #8
MosesDisciple
Scooby Newbie
 
Member#: 519840
Join Date: Oct 2020
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYS
Vehicle:
2018 WRX
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by MosesDisciple View Post
Installed today. So far, so good. Too early to tell for certain though.
Update: I still get the blue smoke sometimes. I recently used Royal Purple 5w-30 and the first 1000 miles I believe I noticed significantly less blue smoke after idle especially. Now above 2000/2500 miles I'm noticing it a little bit more and there is a slight bit of black film on the rear bumper. Nothing major, but I can notice it if I don't wash the car for a bit.
MosesDisciple is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 06:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2022 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2019, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.