Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday November 25, 2017
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
Mid Atlantic Impreza Club
Mid Atlantic Impreza Club Forum sponsored by Annapolis Subaru
Go Back   NASIOC > NASIOC Chapters > Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-01-2017, 02:57 PM   #1
messinger
Scooby Newbie
 
Member#: 331311
Join Date: Sep 2012
Location: Wellsboro pa
Vehicle:
2008 wrx sedan
psm

Default 08 wrx random start

I have a 2008 wrx manual and randomly it won't start. Sometimes it runs fine but randomly at any time of day and cold or warm engine it will crank but not start. No CEL
Things I've replaced
Starter
Battery
Imobilizer and reflash
Spark plugs
Diagnostic test ran and found no faults
* Registered users of the site do not see these ads.
messinger is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 08-02-2017, 11:33 PM   #2
onsit
Scooby Specialist
 
Member#: 292225
Join Date: Aug 2011
Chapter/Region: MAIC
Location: Rockville, MD
Vehicle:
08 WRX (16g)
OBP

Default

Seems you have ruled out the mechanical aspect of cranking, along with the spark aspect, next would be fuel related.

Put your keys in the igniton, and cycle them to the position II. You will need to lift off the back seats, have someone put their ear to the passenger side seat metal.

You should hear/feel vibrations of the fuel pump priming the system. Might be on it's way out if maybe it isn't priming the lines enough to get the car started.

Another option would be to pull the feed line off the rail, and hook it up to a pressure tester and see how consistent your pressure is going into the rails. Stock fuel pump should be around ~40psi.
onsit is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2017, 10:44 PM   #3
messinger
Scooby Newbie
 
Member#: 331311
Join Date: Sep 2012
Location: Wellsboro pa
Vehicle:
2008 wrx sedan
psm

Default

Quote:
Originally Posted by onsit View Post
Seems you have ruled out the mechanical aspect of cranking, along with the spark aspect, next would be fuel related.

Put your keys in the igniton, and cycle them to the position II. You will need to lift off the back seats, have someone put their ear to the passenger side seat metal.

You should hear/feel vibrations of the fuel pump priming the system. Might be on it's way out if maybe it isn't priming the lines enough to get the car started.

Another option would be to pull the feed line off the rail, and hook it up to a pressure tester and see how consistent your pressure is going into the rails. Stock fuel pump should be around ~40psi.
So I've done the listening thing and it hums every time but maybe I'll try testing it
messinger is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2017, 10:03 PM   #4
messinger
Scooby Newbie
 
Member#: 331311
Join Date: Sep 2012
Location: Wellsboro pa
Vehicle:
2008 wrx sedan
psm

Default

Bump started this morning now won't restart again
messinger is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2017, 10:10 PM   #5
kmfdm86
Scooby Newbie
 
Member#: 470116
Join Date: Jun 2017
Chapter/Region: RMIC
Location: Lakewood, CO
Vehicle:
2018 WRX
World Rally Blue

Default

Sorry if I'm missing something obvious here (not exactly a mechanic, personally lol). Did you check the alternator?
kmfdm86 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2017, 10:17 PM   #6
onsit
Scooby Specialist
 
Member#: 292225
Join Date: Aug 2011
Chapter/Region: MAIC
Location: Rockville, MD
Vehicle:
08 WRX (16g)
OBP

Default

Sounds like it's not fuel related if you have to bump start it.

You got some gremlins in there.
onsit is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2017, 10:12 PM   #7
messinger
Scooby Newbie
 
Member#: 331311
Join Date: Sep 2012
Location: Wellsboro pa
Vehicle:
2008 wrx sedan
psm

Default

Still no start as of today but still have power
messinger is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2017, 10:41 AM   #8
dr4zz
Scooby Newbie
 
Member#: 426326
Join Date: Jul 2015
Chapter/Region: MAIC
Location: Frederick, MD
Vehicle:
2008 Impreza WRX
Dark Grey Metallic

Default

Quote:
Originally Posted by messinger View Post
Still no start as of today but still have power
Just a shot in the dark here but did you replace/check the basics before replacing the starter? Starter relay? Check positive cable from battery to starter for possible corrosion and clean connections?
dr4zz is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2017, 10:45 AM   #9
dr4zz
Scooby Newbie
 
Member#: 426326
Join Date: Jul 2015
Chapter/Region: MAIC
Location: Frederick, MD
Vehicle:
2008 Impreza WRX
Dark Grey Metallic

Default

You could monitor fuel pressure. I had some bad issues with my positive cables corroding on my 08 though when I first got it. If there isn't a strong enough current the rod may not be pushing out far enough to turn it over.

Last edited by dr4zz; 08-11-2017 at 11:21 AM. Reason: TLDR, car cranks
dr4zz is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2017, 09:01 AM   #10
KAT_Ayanami
Scooby Specialist
 
Member#: 155017
Join Date: Jul 2007
Chapter/Region: MAIC
Location: Maryland
Vehicle:
2000 2.5RS
Blue Ridge Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by dr4zz View Post
Just a shot in the dark here but did you replace/check the basics before replacing the starter? Starter relay? Check positive cable from battery to starter for possible corrosion and clean connections?
He said crank but no start..... So the starter sounds fine....

I do not know if a single coil giving you issues would not allow the car to at least start. But I would check that route. Check the coil pack system.
KAT_Ayanami is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2017, 01:35 PM   #11
onsit
Scooby Specialist
 
Member#: 292225
Join Date: Aug 2011
Chapter/Region: MAIC
Location: Rockville, MD
Vehicle:
08 WRX (16g)
OBP

Default

MAF might have been damaged while cleaning?

Unplug the MAF from the intake, and trying turning it over. It should allow the car to be in a limp state - it should turn over almost immediately and start doing fueling calculations based on the MAP.
onsit is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2017, 07:23 PM   #12
messinger
Scooby Newbie
 
Member#: 331311
Join Date: Sep 2012
Location: Wellsboro pa
Vehicle:
2008 wrx sedan
psm

Default

Car started today drove it 15 miles not one problem at all
messinger is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2017, 10:22 AM   #13
DavC825
Scooby Specialist
 
Member#: 201736
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: MAIC
Location: On the Corner
Vehicle:
12 IS-F..its white
Slowest 07 STi

Default

Part out.
DavC825 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2017, 03:14 PM   #14
messinger
Scooby Newbie
 
Member#: 331311
Join Date: Sep 2012
Location: Wellsboro pa
Vehicle:
2008 wrx sedan
psm

Default

Alright I've change fuel pump, new battery (I got a bad battery that wouldn't hold a charge), and new Alternator. Drove the car multiple days, most was 150 yesterday, stopping and restarting the car multiple times. This morning I go out and same problem again will crank but no start.
messinger is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2017, 02:46 PM   #15
messinger
Scooby Newbie
 
Member#: 331311
Join Date: Sep 2012
Location: Wellsboro pa
Vehicle:
2008 wrx sedan
psm

Default

Replaced crank sensor problem still occurs
messinger is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 01:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2017 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2017, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.