Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday August 18, 2022
Home Forums Images WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.







* As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases. 
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-18-2022, 01:45 AM   #1
Phosoup253
Scooby Newbie
 
Member#: 514882
Join Date: May 2020
Default Idle then dies

Drove my 2005 legacy GT during a rainstorm and car suddenly turned off going uphill after hitting a puddle. Went to crank engine and got nothing. Still have battery power, radio and headlights work. Battery was purchase recently within the year.
The following list are stuff Iíve checked and pass
-fuel pressure
-clean maf
-all fuses are good
-can hear hear fuel pump turn on
-starter

-alternator (failed)

I mentioned rainstorm because I initially thought I hydrolock my engine. As soon as i got towed home, I checked the intake and filter for any type of water and it was dry as can be. Stock factory intake in stock location.
Still convince i potentially hydrolock my engine, I proceeded to pull my spark plugs to see if I have any water inside my cylinder I can purge out by cranking my engine over. Fortunately it crank over, so no bent internals.
I got no water of any sort, very very small amount of liquid which I believe to be fuel on plugs though. Leaking fuel injectors?
Proceeded to do a compression test since plugs were already out and cylinder 2/4 came out 90psi and cylinder 1/3 88psi cold wot.

After reinstalling everything, I decided to give it on more crank in hopes that there was a loose coil or a bad plug connection.
Surprisingly this time around, I did get an idle for half a sec but then itíll immediately die. If I give about 10-20 secs in between cranks, Iíll get a quick idle then dies.
Back to back cranks leads to no start and no idle like lack of fuel.

I mentioned earlier that the alternator failed. I did not get a new one, i pulled one off of 2002 Wrx that I know was still in working condition because it was less than a year old.

Could it be the alternator from a WRX not have enough juice to power a legacy? Even though they plug right up and fits, I know the part number are different.

Trying to be as thorough and detailed as possible. Any help would be appreciated.
* Registered users of the site do not see these ads.
Phosoup253 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 05-20-2022, 11:32 AM   #2
DrD
Scooby Guru
 
Member#: 22412
Join Date: Aug 2002
Chapter/Region: SWIC
Location: Albuquerque, NM
Vehicle:
2012 Legacy 2.5GT
Ice Silver Metallic

Default

Well, the alternator that came with the 02 WRX is rated at 75A and the one that came with the 05 Legacy is rated at 110A, so there's a sizeable difference, but I would think if the alternator was working, you should not just stall out with the lower output...
DrD is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2022, 11:50 AM   #3
benflynn
Scooby Specialist
 
Member#: 515308
Join Date: Jun 2020
Default

Starts, dies repeat sounds like a immobilizer issue
benflynn is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2022, 12:29 AM   #4
Phosoup253
Scooby Newbie
 
Member#: 514882
Join Date: May 2020
Default

I thought security related too. Going to try and disabled it, think thereís a tutorial somewhere online I seen using factory key.

Car doesnít idle and dies every crank.
Back to back crank gets no idle.
Phosoup253 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 09:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2022 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2019, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.