Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday October 25, 2020
Home Forums Images WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.







* As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases. 
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2020, 08:10 PM   #1
4eat05
Scooby Specialist
 
Member#: 378421
Join Date: Jan 2014
Location: NC
Vehicle:
2005 Cobb Stg2+ Wrx
Platinum Silver

Default Wrx p0519 iacv

Hey all, my 05 Wrx (ej205) threw a cel p0519 and could use some suggestions.
Everything was fine friday, then i started it saturday and instantly idled funny and high. I let the car warm up then took it for a test drive. Below about 5mph, in first or reverse, the car sputtered, but drove perfectly fine once going above 5mph. After about 5 minutes of driving, cel came on, checked it with my accessport, p0519 idle control system malfunction, cleared ecu and same thing happened.
I took the iacv valve off, cleaned it and put it back on with new oem gasket. Same problem. Does this mean i need to replace the iacv valve? Or do i need to keep driving it? Could it be a gummed up throttle body? Idle screw adjustment? Tps sensor? Something else?

Please help, i dont want to start just replacing parts 😂
* Registered users of the site do not see these ads.
4eat05 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 10-13-2020, 08:06 PM   #2
4eat05
Scooby Specialist
 
Member#: 378421
Join Date: Jan 2014
Location: NC
Vehicle:
2005 Cobb Stg2+ Wrx
Platinum Silver

Default

Well today i cleared the code again because i hate seeing the light on, and the car no longer studders or hesitates in drive or reverse, and the cel hasnt come back on, but it still idles high in park or neutral.
Any ideas aside from just replace the iacv valve and pray?
4eat05 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2020, 08:21 PM   #3
subienoobie75
Scooby Newbie
 
Member#: 513758
Join Date: Apr 2020
Location: salmon arm bc canada
Vehicle:
2004 impreza wrx
black

Default

maybe look to see if your purge control valve on the fuel line just under the intake right by the alternator. i am rebuilding mine and honestly mines was doing the same when my purge valve was disconnected. yours could be damaged? just a thought. i know the fuel system is pretty complex but not impossible to figure out. on the stock hood about the middle of the drivers side should be a diagram of that system im talking about. i may not be a subie guru but im a tech so a little helpful maybe.
subienoobie75 is online now   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 06:08 PM   #4
4eat05
Scooby Specialist
 
Member#: 378421
Join Date: Jan 2014
Location: NC
Vehicle:
2005 Cobb Stg2+ Wrx
Platinum Silver

Default

Purge valve is still hooked up, no vacuum leaks i can find without a smoke machine.

I guess ill order a new iacv valve, since im not sure if tps sensor or anything else could possibly cause this?

Last edited by 4eat05; 10-16-2020 at 07:29 PM.
4eat05 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 09:59 PM   #5
Unabomber
👏 Big Ron 👏
Moderator
 
Member#: 18062
Join Date: Apr 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: I can save you a ton of cash
Vehicle:
on car parts so PM
me b4 j00 buy

Default

Unabomber is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2020, 11:55 PM   #6
D-Rodman
Scooby Specialist
 
Member#: 110078
Join Date: Mar 2006
Chapter/Region: Tri-State
Location: Long Island N.Y.
Vehicle:
05 Saabaru JDM STi
Black Ver 7 VF48 6sp RA

Default

I have a good working condition idle control I can sell you, please pm if interested.
D-Rodman is online now   Reply With Quote
Old 10-19-2020, 12:36 PM   #7
4eat05
Scooby Specialist
 
Member#: 378421
Join Date: Jan 2014
Location: NC
Vehicle:
2005 Cobb Stg2+ Wrx
Platinum Silver

Default

Cleaned it again eith gasoline, still drives great, no more stumbling, hesitation or trying to stall, but still idles high in park and neutral.
Anything else that could cause this?
Could tps sensor do this or park neutral safety switch while throwing a iacv cel instead of tps or park/neutral cel?
4eat05 is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2020, 03:30 PM   #8
rallymarty
Scooby Newbie
 
Member#: 17418
Join Date: Apr 2002
Chapter/Region: RMIC
Location: Littleton, CO
Vehicle:
2002 WRX
1968 Camaro SS/RS

Default

Quote:
Originally Posted by 4eat05 View Post
Cleaned it again eith gasoline, still drives great, no more stumbling, hesitation or trying to stall, but still idles high in park and neutral.
Anything else that could cause this?
Could tps sensor do this or park neutral safety switch while throwing a iacv cel instead of tps or park/neutral cel?
What is "high idle" RPM you're seeing? Automatics will usually rev a wee higher in P/N vs. in gear. If just a few hundred RPM difference, I don't think you have a problem.

Disclaimer: I don't own an autotragic WRX, but just see this with other auto trans vehicles I own.
rallymarty is online now   Reply With Quote
Old 10-21-2020, 10:33 AM   #9
4eat05
Scooby Specialist
 
Member#: 378421
Join Date: Jan 2014
Location: NC
Vehicle:
2005 Cobb Stg2+ Wrx
Platinum Silver

Default

Idle around 1800 rpm in P and N, used to idle at like 800 rpm in p and n before this happened.
Cleaning iacv valve seemed to fix the hunting idle/hesitation/stumbling and no more cel, but still idle higher than before...
4eat05 is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2020, 01:14 PM   #10
D-Rodman
Scooby Specialist
 
Member#: 110078
Join Date: Mar 2006
Chapter/Region: Tri-State
Location: Long Island N.Y.
Vehicle:
05 Saabaru JDM STi
Black Ver 7 VF48 6sp RA

Default

I still have a good original Subaru idle control valve for sale, pm if interested.
D-Rodman is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 06:19 PM   #11
4eat05
Scooby Specialist
 
Member#: 378421
Join Date: Jan 2014
Location: NC
Vehicle:
2005 Cobb Stg2+ Wrx
Platinum Silver

Default

Now im just getting a p0507 idle too high, no more p0519, what else could possibly cause these issues?
4eat05 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 08:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2020 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2019, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.