Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday March 21, 2019
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-18-2006, 02:54 PM   #1
gotawd
Scooby Specialist
 
Member#: 31504
Join Date: Jan 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Petersburg, wv
Vehicle:
FP Red
2.5L/6 speed 02 WRX

Default CEL P1112 and P0244

I am throwing these 2 codes on start up. The car will start for about 2 seconds then the CEL will come on and shut the car off and throw just these 2 codes.

P1112-atmospheric pressure sensor circuit range/performance problem
this sensor is in the ecu which could be a big problem but just curious why im throwing it and if any way to fix.

P0244-range/performance of wastegate solenoid
im using a external wastegate so im not sure what the deal is with this one.


if anyone has any idea or what i can try to do to fix id appreciate it. i just need this thing to start.


tyler
* Registered users of the site do not see these ads.
gotawd is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 08-18-2006, 03:48 PM   #2
Jon [in CT]
*** Banned ***
 
Member#: 2992
Join Date: Nov 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Connecticut, USA
Vehicle:
02 WRX Sedan
Silver

Default

It's possible a barometric pressure sensor failure might be provoking the P0244 and a fuel cut. What do the freeze frame data say about manifold absolute pressure and RPM? It's also possible the real failure is with the MAP sensor.

There's no way to repair the barometric pressure sensor.

How many miles on your 2002 WRX? The ECU is covered by a Federal Emissions Extended Warranty good for 8yr/80,000mi. But you couldn't just show up at a Subaru dealer with the ECU in hand and get it replaced. You'd have to have the car towed in.

Last edited by Jon [in CT]; 08-18-2006 at 04:20 PM.
Jon [in CT] is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2006, 04:22 PM   #3
gotawd
Scooby Specialist
 
Member#: 31504
Join Date: Jan 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Petersburg, wv
Vehicle:
FP Red
2.5L/6 speed 02 WRX

Default

i just bought the ecu on nasioc. i put it in my buddies wrx and it worked fine. i have 75k on my car but a built 2.5 with a fp green and such on it. any idea what i can try to get this figured out?
gotawd is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2006, 04:31 PM   #4
gotawd
Scooby Specialist
 
Member#: 31504
Join Date: Jan 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Petersburg, wv
Vehicle:
FP Red
2.5L/6 speed 02 WRX

Default

the first problem was my EW burnt 6 wires together on the bulkhead harness which fried a ground pin in the ecu. i soldered all the wires back together got a new ecu and messed it up(had the shielded wire and the MAF wire soldered together). with that ecu the car would start and run and throw high input codes for the 7 sensors that are on the harness. so with this new ecu i dont get any high input codes and just those 2. i am confident all my wiring it fixed just curious about these codes. and with the ecu that through the high input codes it didnt throw these 2 which i figured it would. so im stumped
gotawd is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2006, 04:31 PM   #5
Jon [in CT]
*** Banned ***
 
Member#: 2992
Join Date: Nov 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Connecticut, USA
Vehicle:
02 WRX Sedan
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by gotawd
any idea what i can try to get this figured out?
Yes. Tell us what the manifold absolute pressure and RPM were from the freeze frame data that was stored along with those two trouble codes.
Jon [in CT] is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2006, 04:44 PM   #6
gotawd
Scooby Specialist
 
Member#: 31504
Join Date: Jan 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Petersburg, wv
Vehicle:
FP Red
2.5L/6 speed 02 WRX

Default

i dont have any other data. i used a cheapo obdII scanner and all it showed was the codes.
gotawd is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2006, 06:35 PM   #7
Jon [in CT]
*** Banned ***
 
Member#: 2992
Join Date: Nov 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Connecticut, USA
Vehicle:
02 WRX Sedan
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by gotawd
i dont have any other data. i used a cheapo obdII scanner and all it showed was the codes.
Find a better one.
Jon [in CT] is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2006, 08:28 PM   #8
gotawd
Scooby Specialist
 
Member#: 31504
Join Date: Jan 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Petersburg, wv
Vehicle:
FP Red
2.5L/6 speed 02 WRX

Default

where do i get a scanner that shows you data logs?? most of the ones i have used or borrowed only pull codes.
gotawd is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2006, 02:41 PM   #9
gotawd
Scooby Specialist
 
Member#: 31504
Join Date: Jan 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Petersburg, wv
Vehicle:
FP Red
2.5L/6 speed 02 WRX

Default

any ideas?
gotawd is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2006, 04:43 PM   #10
gotawd
Scooby Specialist
 
Member#: 31504
Join Date: Jan 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: Petersburg, wv
Vehicle:
FP Red
2.5L/6 speed 02 WRX

Default

the ecu is perfectly fine...i just put it in my buddies wrx and it fired right up and didnt throw a code. anyone else ever had this code and what did you do to fix it??/
gotawd is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2019, 10:40 PM   #11
rallysti2004
Scooby Newbie
 
Member#: 497757
Join Date: Feb 2019
Default

hi, I see this is an old thread but this just happend to me and I wondering how you fixed it?
rallysti2004 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help -> massive power cut and P0244 accelguy Open Source Reflashes 4 06-30-2008 10:22 AM
ABS and CEL on and Speedometer is dead Silentdawn Service & Maintenance 21 11-12-2006 08:43 PM
CEL light code P0244 then light clears??? ChrisCJ99 Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo) 2 10-01-2006 01:09 PM
P1544 and P0244 cel fixes rs6 Service & Maintenance 0 07-26-2005 02:51 PM
HELP - CEL P0302 and P0304 = Misfire on Cyl 2 and 4! dexterous Normally Aspirated Powertrain 8 04-14-2005 11:38 PM

All times are GMT -4. The time now is 03:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2017, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.