Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday August 7, 2022
Home Forums Images WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Car Audio, Video & Security

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.







* As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases. 
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-21-2022, 04:43 PM   #51
RRATS
Scooby Newbie
 
Member#: 510835
Join Date: Jan 2020
Chapter/Region: MWSOC
Location: Chicago suburbs
Vehicle:
2017 STI Limited
Pure Red

Default

Quote:
Originally Posted by S2000_Europe View Post
This is the 2019



This is the 2020




and now the question, which is the 5 pin an the 6 pin?

If I recall correctly, it should be bottom left above the “S”.
* Registered users of the site do not see these ads.
RRATS is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 02-22-2022, 03:30 AM   #52
lukikosa
Scooby Newbie
 
Member#: 528002
Join Date: Dec 2021
Default

in port 86257VA130 power is 6 pin
and in the white plug in 5 pin. Therefore, in the white plug with the bundle, you need to change pin 5 (cable) to pin 6
photos on the link -> https://drive.google.com/drive/folde...5Q?usp=sharing

Last edited by lukikosa; 02-22-2022 at 03:56 AM.
lukikosa is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2022, 09:58 AM   #53
S2000_Europe
Scooby Newbie
 
Member#: 297373
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: South East
Location: South East
Vehicle:
2018 STI Type RA
Black

Default

Quote:
Originally Posted by lukikosa View Post
in port 86257VA130 power is 6 pin
and in the white plug in 5 pin. Therefore, in the white plug with the bundle, you need to change pin 5 (cable) to pin 6
photos on the link -> https://drive.google.com/drive/folde...5Q?usp=sharing
Thanks, now is super clear!
S2000_Europe is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2022, 05:46 PM   #54
protivakid
Scooby Newbie
 
Member#: 265148
Join Date: Nov 2010
Location: MA
Vehicle:
2016 WRX
White

Default

Quote:
Originally Posted by lukikosa View Post
#protivakid
Are you interested in what may be caused by the lack of messages from the navigation built into the radio (the factory one), the sound from the phone radio, bluetooth works normally. I wonder what this could be at fault. The amplifier because I put on the subaru impreza sport 86221FL00A amplifier.
I set up the radio for the subaru forester MY18
The 86221FL00A amp does not look correct at all. I would source an amp from a WRX.

For what it's worth in my 2016 US WRX I did NOT have to swap around any USB Pins. I just put in the 2.1A USB module and it all worked with the 2019 Radio.
protivakid is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2022, 02:30 AM   #55
lukikosa
Scooby Newbie
 
Member#: 528002
Join Date: Dec 2021
Default

Quote:
Originally Posted by protivakid View Post
The 86221FL00A amp does not look correct at all. I would source an amp from a WRX.

For what it's worth in my 2016 US WRX I did NOT have to swap around any USB Pins. I just put in the 2.1A USB module and it all worked with the 2019 Radio.
This could be the case with the usb port because the ports from 2019 had 5 pin power and the 2020 usb ports had 6 pin power.
As for the amplifier, it seems to me that it can be connected to this radio, no matter what. Will it be with wrx, forestera, ascenta, crosstrek, everyone should work. The question of hooking up. Unless speakers of different power are installed. There is no subbuffer in the trunk in the forester IV. and this amplifier only differs in this loudspeaker.

And you know colleagues where I can find a black plug for the amplifier from wrx.
There is but only white ->https://pl.aliexpress.com/item/10050...c00p6JdGR&mp=1
black is a little different. It has a different cutout spacing for these guides.

Last edited by lukikosa; 02-23-2022 at 02:35 AM.
lukikosa is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2022, 04:23 AM   #56
CXVninja84
Scooby Newbie
 
Member#: 438216
Join Date: Jan 2016
Default

AutoHarnessHouse has both the black and white plugs for the amp if you email them.
CXVninja84 is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2022, 03:12 AM   #57
jwhoop
Scooby Newbie
 
Member#: 529200
Join Date: Mar 2022
Default Steering Wheel Controls

Has anyone had any luck with swapping steering wheel control from a 2020 WRX to a 2013 Impreza? I can not get cruise or radio controls working. I have a 2021 base model radio working fine. It worked with the old switches (albeit not mapped right).

Everything wired up seemingly fine. Since I don't have the lower 3 buttons for the dash screen, I cut those connectors but left the red connected like how it was.

Any advice would be greatly appreciated.
jwhoop is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2022, 01:05 PM   #58
protivakid
Scooby Newbie
 
Member#: 265148
Join Date: Nov 2010
Location: MA
Vehicle:
2016 WRX
White

Default

Quote:
Originally Posted by jwhoop View Post
Has anyone had any luck with swapping steering wheel control from a 2020 WRX to a 2013 Impreza? I can not get cruise or radio controls working. I have a 2021 base model radio working fine. It worked with the old switches (albeit not mapped right).

Everything wired up seemingly fine. Since I don't have the lower 3 buttons for the dash screen, I cut those connectors but left the red connected like how it was.

Any advice would be greatly appreciated.
Any reason you cut the connectors? Did the end physically not plug in?
protivakid is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2022, 08:11 PM   #59
RRATS
Scooby Newbie
 
Member#: 510835
Join Date: Jan 2020
Chapter/Region: MWSOC
Location: Chicago suburbs
Vehicle:
2017 STI Limited
Pure Red

Default

I have an update kinda;
I got a sj131 usb and it now recognizes something plugged in (phone charges and aux works) but AA and ACP don’t pop up on the apps screen with STARLINK and aha.

Radio and phone (11 pro max) are up to date, software wise.
RRATS is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2022, 01:08 PM   #60
protivakid
Scooby Newbie
 
Member#: 265148
Join Date: Nov 2010
Location: MA
Vehicle:
2016 WRX
White

Default

Quote:
Originally Posted by RRATS View Post
I have an update kinda;
I got a sj131 usb and it now recognizes something plugged in (phone charges and aux works) but AA and ACP don’t pop up on the apps screen with STARLINK and aha.

Radio and phone (11 pro max) are up to date, software wise.
Try an official apple cable?
protivakid is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2022, 10:45 PM   #61
99taws6
Scooby Newbie
 
Member#: 519154
Join Date: Oct 2020
Default

Ok so if I have a 2016 base without the amp or anything special I can swap in a 2020 radio with the phone button and all I’ll need is new steering wheel controls, usb and a door trigger wire to work? Thanks in advance
99taws6 is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2022, 02:49 AM   #62
RRATS
Scooby Newbie
 
Member#: 510835
Join Date: Jan 2020
Chapter/Region: MWSOC
Location: Chicago suburbs
Vehicle:
2017 STI Limited
Pure Red

Default

Quote:
Originally Posted by protivakid View Post
Try an official apple cable?
I have, multiple too.
RRATS is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2022, 04:13 PM   #63
99taws6
Scooby Newbie
 
Member#: 519154
Join Date: Oct 2020
Default

Quote:
Originally Posted by S2000_Europe View Post
I have an usb module if you are interested
Message me if still available
99taws6 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2022, 09:49 AM   #64
protivakid
Scooby Newbie
 
Member#: 265148
Join Date: Nov 2010
Location: MA
Vehicle:
2016 WRX
White

Default

Quote:
Originally Posted by RRATS View Post
I have, multiple too.
Does the iPhone at least play audio over the usb connection? Or does that not even work?

Quote:
Originally Posted by lukikosa View Post
in port 86257VA130 power is 6 pin
and in the white plug in 5 pin. Therefore, in the white plug with the bundle, you need to change pin 5 (cable) to pin 6
photos on the link -> https://drive.google.com/drive/folde...5Q?usp=sharing
Thanks for this info! I did another swap this weekend and was using a 2020+ USB jack. I wondered why there was no power and then remembered your post. Would have certainly taken me a while to figure this out on my own so I appreciate it! Odd of Subaru to change the ACC power pin.
protivakid is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2022, 04:22 PM   #65
lukikosa
Scooby Newbie
 
Member#: 528002
Join Date: Dec 2021
Default

Quote:
Originally Posted by protivakid View Post
Does the iPhone at least play audio over the usb connection? Or does that not even work?



Thanks for this info! I did another swap this weekend and was using a 2020+ USB jack. I wondered why there was no power and then remembered your post. Would have certainly taken me a while to figure this out on my own so I appreciate it! Odd of Subaru to change the ACC power pin.

I changed my Forester xt 2018 to radio from wrx 2019 + amplifier. In addition, I checked and the radio also works on the amplifier from the forester V and mpreza Sport . I am even working with the beam adapter. The 24 pin plug is the same. You only need to change 2 pins in places. In addition, I managed to buy an outback housing that fits the amplifier from a Subaru Impreza Sport . The outback housing is perfect and has the same spacing as the forester IV.
I cannot insert a photo, so it gives a link to the google drive:
https://drive.google.com/drive/folde...0v?usp=sharing
lukikosa is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2022, 09:37 PM   #66
99taws6
Scooby Newbie
 
Member#: 519154
Join Date: Oct 2020
Default

Ok so I just swapped a “phone button” radio from a 2020 wrx into my 2016 wrx. My car did not come with the HK so no amp, not nav.

The unit powers on and looks so much better than my old radio. Here is where I’m at now:

Works:
Bluetooth to my phone
Steering wheel controls (of course not mapped correctly)

Doesn’t work:
USB for CarPlay (I have the non 2.1 but I thought it works at least read/recognize. I may need to get an official cable also)

Reverse camera doesn’t come on at all. I haven’t replaced it, but my understanding was it would work just without lines.


Any help would be appreciated as I got it mainly for the CarPlay and I’d like for my rear camera to work. Thanks in advance
99taws6 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2022, 09:02 AM   #67
protivakid
Scooby Newbie
 
Member#: 265148
Join Date: Nov 2010
Location: MA
Vehicle:
2016 WRX
White

Default

Quote:
Originally Posted by 99taws6 View Post
Ok so I just swapped a “phone button” radio from a 2020 wrx into my 2016 wrx. My car did not come with the HK so no amp, not nav.

The unit powers on and looks so much better than my old radio. Here is where I’m at now:

Works:
Bluetooth to my phone
Steering wheel controls (of course not mapped correctly)

Doesn’t work:
USB for CarPlay (I have the non 2.1 but I thought it works at least read/recognize. I may need to get an official cable also)

Reverse camera doesn’t come on at all. I haven’t replaced it, but my understanding was it would work just without lines.


Any help would be appreciated as I got it mainly for the CarPlay and I’d like for my rear camera to work. Thanks in advance
You will absolutely need the 2.1Amp USB jack for CarPlay to work.

Does the rear camera work with your old radio still? Does the radio screen go black when in reverse or does it not act like it detects the reverse signal at all? It's just 4 straight wires from radio to camera so there isn't much that could go wrong.
protivakid is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2022, 09:43 AM   #68
99taws6
Scooby Newbie
 
Member#: 519154
Join Date: Oct 2020
Default

Quote:
Originally Posted by protivakid View Post
You will absolutely need the 2.1Amp USB jack for CarPlay to work.

Does the rear camera work with your old radio still? Does the radio screen go black when in reverse or does it not act like it detects the reverse signal at all? It's just 4 straight wires from radio to camera so there isn't much that could go wrong.

Ok I ordered the USB and camera so I can change them.

The camera works with my old head unit perfectly. When I put the car in reverse with the 2020 it does nothing. Screen doesn’t change.
99taws6 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2022, 06:59 PM   #69
S2000_Europe
Scooby Newbie
 
Member#: 297373
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: South East
Location: South East
Vehicle:
2018 STI Type RA
Black

Default How to Swap in a 2019 Harman Kardon OEM Apple CarPlay Head Unit to a 15-18 WRX

I have a MY18 Sti with the head unit 86201VA830

I installed a WRX MY20 head unit with apple/android car

The part number is 86431VA660. It is plug and play. I had to update to the USB 2.1 Amp plug. I had the 2019 and 2020 USB plug. At the end decided to use the 2019 unid.

The camera works

I forgot to install the blue cable..... I have the pig tail what I need is a cable long enough.

I have an usb 2020 unit and the radio pigtails, except the one with the blue cable, if someone is interested

Last edited by S2000_Europe; 04-02-2022 at 07:07 PM.
S2000_Europe is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2022, 04:24 PM   #70
S2000_Europe
Scooby Newbie
 
Member#: 297373
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: South East
Location: South East
Vehicle:
2018 STI Type RA
Black

Default

Today I did more testing

when turning the Volume knob, the sound level moves like crazy up 12 the down to 3 up to 36.
Wheel control: up/down/left/right pressing have the same result: "rewind" the current song
Mute button in the middle: change of source (i.e Radio or aux)

Wheel control is understandable, but the volume level jumping up and down is weird, maybe the radio has speed control setting
S2000_Europe is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2022, 07:44 PM   #71
protivakid
Scooby Newbie
 
Member#: 265148
Join Date: Nov 2010
Location: MA
Vehicle:
2016 WRX
White

Default

Quote:
Originally Posted by 99taws6 View Post
Ok I ordered the USB and camera so I can change them.

The camera works with my old head unit perfectly. When I put the car in reverse with the 2020 it does nothing. Screen doesn’t change.
That's very odd, almost like the reverse signal wire isn't working with the new radio. It did on my 2016 WRX so I'm not sure why it wouldn't on yours. Did you try a factory reset on the 2020 radio?

Quote:
Originally Posted by S2000_Europe View Post
Today I did more testing

when turning the Volume knob, the sound level moves like crazy up 12 the down to 3 up to 36.
Wheel control: up/down/left/right pressing have the same result: "rewind" the current song
Mute button in the middle: change of source (i.e Radio or aux)

Wheel control is understandable, but the volume level jumping up and down is weird, maybe the radio has speed control setting
Is this a PHONE button radio or a MAP button radio?
protivakid is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2022, 08:40 AM   #72
S2000_Europe
Scooby Newbie
 
Member#: 297373
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: South East
Location: South East
Vehicle:
2018 STI Type RA
Black

Default

it is a Phone button
S2000_Europe is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2022, 10:29 AM   #73
protivakid
Scooby Newbie
 
Member#: 265148
Join Date: Nov 2010
Location: MA
Vehicle:
2016 WRX
White

Default

Quote:
Originally Posted by S2000_Europe View Post
it is a Phone button
Is this the volume knob on the radio, steering wheel or both?
protivakid is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2022, 08:33 AM   #74
S2000_Europe
Scooby Newbie
 
Member#: 297373
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: South East
Location: South East
Vehicle:
2018 STI Type RA
Black

Default

Quote:
Originally Posted by protivakid View Post
Is this the volume knob on the radio, steering wheel or both?
both. What I noticed is that radio knob volume is very sensible, if I turn it very slowly it works, if you do it fast it gets nuts!

I ordered the wheel switch and I will revise all the connector again
S2000_Europe is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2022, 09:18 PM   #75
S2000_Europe
Scooby Newbie
 
Member#: 297373
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: South East
Location: South East
Vehicle:
2018 STI Type RA
Black

Default

Quote:
Originally Posted by S2000_Europe View Post
both. What I noticed is that radio knob volume is very sensible, if I turn it very slowly it works, if you do it fast it gets nuts!



I ordered the wheel switch and I will revise all the connector again


Ok the volume knob started to do crazy things again, so using my 20 years of experience in technology I found a solution:

I reseted the unit and now works flawlessly.

On a side note, I have to swap brackets, the 2020 holes don't fit in a 2018 subaru unless you bend the top ones and I do not like to do it

If you attach the radio with only two holes, the top ones, when you are driving on bad roads you will hear a squeaky noise
S2000_Europe is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 11:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2022 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2019, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.