Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday November 15, 2019
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.







* As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases. 
* Registered users of the site do not see these ads. 
 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 08-21-2019, 02:45 AM   #1
Ej20ForesterGuy
Scooby Newbie
 
Member#: 504717
Join Date: Jul 2019
Location: Canada
Vehicle:
02 Forester XT

Unhappy Surging Horsepower Under Hard Acceleration

Ok, so I've been having this issue since I got the car a month ago.

Car is a 2002 JDM Forester XT with EJ205 motor. In the last month I have changed the oil, air filter, spark plugs, coolant, serviced the rear dif, got an alignment, and I only run 94 octane in it. Yesterday, I pulled the MAF sensor out and cleaned it. It was really dirty and I'm already getting more power and mileage.

The issue is sometimes I feel like the car has 150 horsepower between 3000 and 4000rpm, then other times it feels like it has 220. It comes and goes. Sometimes while I'm driving, I'll have the throttle at a constant level, then the power will just kick in out of nowhere. Torque converter maybe?

I also occasionally hear a faint scratching sound coming from the front right of the car during hard acceleration. Like someone brushing a pop can with a wire brush. This is a little more often than the power changes, but as I said, only noticeable during hard acceleration. I also hear a moderately loud buzzing noise at idle, almost like a fan is hitting a piece of plastic. Not sure if all these symptoms are related. Just want to give as much info as possible.

Would really like to figure this out before something becomes seriously damaged if it's not already.

Thanks for the insight. You guys have been great so far.


Last edited by Ej20ForesterGuy; 08-21-2019 at 03:17 AM.
Ej20ForesterGuy is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 11:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2019, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.