Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday October 19, 2020
Home Forums Images WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.







* As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases. 
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2020, 11:29 PM   #1
decaman
Scooby Newbie
 
Member#: 73055
Join Date: Oct 2004
Location: Bay Area, CA
Vehicle:
04 STi
White

Default Mystery hose and hesitation

Hi guys, I have been having hesitation at WOT for months and so taking it easy. I confirmed the ECU is pulling timing from registering knock events. This is happening even under normal driving.

I was inspecting the engine tonight (for the 100th time) and found a small broken hose under the intake manifold on the right side looking at the bay from the front. Does anyone know where this hose is supposed to connect and if it could be causing my problem? It runs down behind the AC compressor and disappears into the top of the engine. It liiks like a 1/8 ID hose. Also looks like it has been broken for a long time... 04 STi 123k miles. I just replaced the purge valve hoses because the blue connector was broken. Helped the car run better but didnt fix my hesitation.

Not sure how to post pictures anymore but I can post the hose and ECU learning and logs which looks weird also if I can figure it out. Lol. Thanks for any help!

***edit: pics now posted below.***




* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by decaman; 09-12-2020 at 02:37 AM.
decaman is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 09-12-2020, 12:28 AM   #2
cdska
Scooby Newbie
 
Member#: 458809
Join Date: Nov 2016
Chapter/Region: NESIC
Location: Boston
Vehicle:
2005 wrx wagon

Default

cdska is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2020, 02:33 AM   #3
decaman
Scooby Newbie
 
Member#: 73055
Join Date: Oct 2004
Location: Bay Area, CA
Vehicle:
04 STi
White

Default

Thank you cdska! I added the pics to the first post.

Also, I have been going through parts diagrams for two hours and cannot for the life of me find that hose. I plan to pull the AC and trace it in the morning if nobody can identify it.
decaman is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2020, 10:33 AM   #4
decaman
Scooby Newbie
 
Member#: 73055
Join Date: Oct 2004
Location: Bay Area, CA
Vehicle:
04 STi
White

Default

Anyone? I am about to grab my wrenches...
decaman is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2020, 12:49 PM   #5
decaman
Scooby Newbie
 
Member#: 73055
Join Date: Oct 2004
Location: Bay Area, CA
Vehicle:
04 STi
White

Default

So, quick update. Turns out the hose didnt go anywhere! I think it is a piece that fell down there from the original owner installing the boost gauge, that is right above it and uses the same hose. It has been in there over 15yrs! Lol

Anyway, still trying to understand my hesitation issue. If anyone has thoughts on my logs or ECU learning I would really appreciate it. Maybe I should start a new thread...

On the bright side, I figured out the cause of a highish pitched hum I have been hearing. Need to replace the AC belt pulley.
decaman is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 06:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2020 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2019, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.