Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday November 20, 2019
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Newbies & FAQs

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.







* As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases. 
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-27-2019, 12:36 PM   #1
eteran4
Scooby Newbie
 
Member#: 499642
Join Date: Mar 2019
Default Intermittent Start Up Problem (video)

Hey all new here! I was told that maybe I should post on this forum for a problem I am having on my 2004 Subaru Forester X (196,000 miles).

Anyway as the title say I having a intermittent (random) start up problem for about 3 months now. I cant seem to figure it out. No CEL. I have tried thigs my self and no luck. I have taken 3 different and recommend mechanics and also luck. The closest I have come to thinking it was fixed was when one mechanic said I had faulty connection to the ECU and that he re-secured it. That seemed to help for about 3 weeks until the start up problem came back. I checked the ECU yesterday all the wires seem secure and not tampered with. My best guess is that this mechanic did an idle relearn or ECU reset that temporarily helped.

My car randomly starts up then dies immediately. Only way to get it get going without it dying immediately is if I rev up for a bit. Once it stays on it runs a drives fine with the exception of a few times where I can feel a small shake when idling. Again there is no CEL or stored codes

Here is a list of the thing I (or the mechanics) have tried that didn't help with the problem.


-Fuel pressure test (everything check out)
-Changed spark plugs/wires
-Tested coil pack (checked out)
-Changed all the filters
-Spent hours looking for vacuum leaks (found nothing)
-No visible fuel leaks/smell of fuel
-Changed both O2 sensors (those did throw codes)
-Changed the cat converter (that also threw a code)
-Cleaned the throttle body
-Cleaned the IAC valve
-Did a fuel cleaner treatment
-Switched the premium gas for a few weeks (no difference in performance or efficiency)

Currently I have bought and OME IAC valve but haven't installed it yet. I am second guessing it and don't want to be cheated $340 if that isn't the problem. I can still return it for a full refund.

Help will be much appreciated.

I also attached a video I took of my problem. Towards the you should that it is me reving the car.

http://https://www.youtube.com/watch?v=bAg-n30Wodc
* Registered users of the site do not see these ads.
eteran4 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 10-19-2019, 10:28 PM   #2
Koulbreeze
Scooby Newbie
 
Member#: 499465
Join Date: Mar 2019
Chapter/Region: MWSOC
Location: Wisconsin
Vehicle:
2011 STI
WR Blue

Default

Says the videos unavailable. Did you find the issue?
Koulbreeze is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2019, 12:46 AM   #3
Jedi03
Scooby Newbie
 
Member#: 491095
Join Date: Sep 2018
Chapter/Region: SWIC
Location: New Mexico
Vehicle:
2009 STi Blue
Blue

Default

fuel pump maybe?
Jedi03 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 09:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2019 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2019, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.

As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.