Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday October 19, 2018
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads. 
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-16-2008, 07:05 PM   #1
Just of Spades
Scooby Newbie
 
Member#: 167994
Join Date: Jan 2008
Chapter/Region: NESIC
Location: Southern CT 301whp/363wtq
Vehicle:
2004 WRX Wagon
JBP CTSUBIE.com

Default 2.5 hybrid swap...smoke...turbo??? wtf!

ok, here's the quick end of it...

blew my 2.0, put new 2.5 in, smoke issue instantly thereafter.

what the deal? bad head job/valve seal(cut @255, new guides too), turbo seal(used 39), or neither?

smokes blueish at idle after warm-up. when the light turns green, i go, smoke goes too...not noticeable. if it smoked like at idle...i see it driving, trust. burning a little less then a quart per 1000miles.

I WAS leaning towards turbo seal, but i disconnected the DP and saw ZERO residue, that mean anything? turbo used to see synthetic, not now though. mean anything?

have noticed dampness at turbo's oil return line(crap gasket) also near the clamp....
compression test on new block(haha) is ok.
catch cans installed...no collection and yes they are done right.
car has been to the tuner who made a minor change before pulling me off the dyno(301whp, 363wtq w00t!).
block ran its first 1100 miles on 2.0 meth tune(didn't boost) with tuners OK
relevant mod list on 04 wrx wagon..invidia TBE, 565 inj, walbro, 39, big tmic, meth, cleared up, catch cans, EJ25

please, meaningful help only. i'm here if you need more info.
* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by Just of Spades; 07-16-2008 at 07:18 PM.
Just of Spades is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 07-16-2008, 07:25 PM   #2
pawlooo
Scooby Specialist
 
Member#: 123959
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: NESIC
Location: CT
Vehicle:
08 LGT
silver

Default

I wish I could help
pawlooo is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2008, 08:58 PM   #3
Just of Spades
Scooby Newbie
 
Member#: 167994
Join Date: Jan 2008
Chapter/Region: NESIC
Location: Southern CT 301whp/363wtq
Vehicle:
2004 WRX Wagon
JBP CTSUBIE.com

Default

bump for help
Just of Spades is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2008, 12:32 AM   #4
dan13
Scooby Specialist
 
Member#: 157726
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: MWSOC
Location: Chicago-ish
Vehicle:
hunk of metal

Default

How long have you been driving around with the blue smoke coming out? It could just be residue in the heads if you drove for about 20mins but more than that and THEN I would worry. Maybe someone didnt install a valve stem seal correctly?
dan13 is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2008, 08:33 PM   #5
Just of Spades
Scooby Newbie
 
Member#: 167994
Join Date: Jan 2008
Chapter/Region: NESIC
Location: Southern CT 301whp/363wtq
Vehicle:
2004 WRX Wagon
JBP CTSUBIE.com

Default

i'm currently at 1900 miles on the block. smoke started the morning of the install and continued since. it's not a "per drive" thing either, makes no difference after warm-up....1/4 mile to 300 miles.
Just of Spades is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 02:18 PM   #6
b4rstiwsnc
Scooby Specialist
 
Member#: 154802
Join Date: Jul 2007
Chapter/Region: South East
Location: Charlotte/Winston Salem, NC
Vehicle:
2004 STi
Aspen White

Default

I had blue smoke come out of the exhaust today at idle, but when I started driving it went away (boosting) then when I came to a stop again blue smoke came out. Changed the oil started the car and no smoke came out. Drove home and let it idle after boosting a few times and no smoke came out, it only happened twice. Compression test was done 2 months ago everything was fine, spark plugs changed and protuned. I am the 2nd owner of the car and this happened to the previous owner for a few days and then it disappeared for thousands of miles, and now its back. help please! I have a feeling it is the turbo seal and not the rings since its holding oil and doesnt smoke while driving.
b4rstiwsnc is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 09:46 PM   #7
Just of Spades
Scooby Newbie
 
Member#: 167994
Join Date: Jan 2008
Chapter/Region: NESIC
Location: Southern CT 301whp/363wtq
Vehicle:
2004 WRX Wagon
JBP CTSUBIE.com

Default

very strange how you're that sporadic.

mine is every drive, every light. i'm starting to think the heads were done poorly.
Just of Spades is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2008, 03:51 PM   #8
slowmike
Scooby Specialist
 
Member#: 24890
Join Date: Sep 2002
Chapter/Region: SCIC
Location: All I wanted was a Pepsi
Vehicle:
2002 Jackwagon
WRB GG

Default

Sounds like valve guide seals, who did your heads? I'd have them look at it.
slowmike is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tony's 2.5 Hybrid Swap Thread mokujin22 Built Motor Discussion 169 05-01-2012 04:14 AM
about to finish 2.5 hybrid swap....... dc_adio28 Built Motor Discussion 21 11-16-2009 08:13 PM
No start on 2.5 hybrid swap pwr_wrx Built Motor Discussion 0 05-30-2009 02:02 PM
2.5 motor swap and turbos WjRgX Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 3 03-02-2005 01:37 PM
2.5 hybrid swap, what parts ar needed? Confused. ebeck Subaru Conversions 5 04-12-2004 04:16 PM

All times are GMT -4. The time now is 08:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2018 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2017, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.